2018-11-05 13:20:18
Φωτογραφία για XXXTV: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο - OPEN BEYOND
OPEN. Ένα νέο κανάλι γεννήθηκε! Ωστόσο, είναι πράγματι κάτι το διαφορετικό;

Στο κανάλι έπεσαν πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά χρήματα! Αυτό είναι εμφανές. Τεράστια studios, υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Αξιοποιήθηκαν, όμως, σωστά τα χρήματα που διατέθηκαν από τον Ιβάν Σαββίδη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή Το φθινόπωρο του 2018, το Εpsilon θα περνούσε σε μια νέα εποχή αλλάζοντας ακόμη και το όνομά του. Υποτίθεται πως οι υπεύθυνοι θα έβρισκαν ένα πρωτότυπο όνομα που δε θα χρησιμοποιείτο από άλλο κανάλι στο εξωτερικό. Και έτσι, κατέληξαν στο OPEN, ένα όνομα.... που χρησιμοποιείται από καμιά 100αριά κανάλια του εξωτερικού!

Έπειτα ξεκίνησαν να προμοτάρουν το κανάλι ως OPEN... Όμως, λίγες μέρες πριν βγει στον αέρα κατάλαβαν πως θα είχαν νομικά προβληματάκια με τα υπόλοιπα ομότιτλα κανάλια, οπότε το μετονόμασαν σε OPEN...BEYOND. Ένα όνομα που αρμόζει σε κρουαζιερόπλοιο και όχι σε ελληνικό κανάλι!

Το σήμα του καναλιού ταιριάζει με το όνομα, αφού είναι ανοιχτό από παντού, ωστόσο, δεν είναι σύγχρονο ούτε και πρωτότυπο. Η προσθήκη του κιτρινοπορτοκαλί κύκλου γύρω από το σήμα το κάνει να μοιάζει με λογότυπο...βενζινάδικου.

Επίσης, δημιούργησαν ένα κανάλι από τη την αρχή αλλά παρέλειψαν να δημιουργήσουν idents. 

Το λογότυπο του καναλιού εμφανίζεται πάνω αριστερά στην οθόνη σε μεγάλο scale, όπως και τα hashtags, στα οποία χρησιμοποιείται τεράστια γραμματοσειρά. 

Τα hashtags θα έπρεπε να εμφανίζονται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα μετά την επιστροφή του κάθε προγράμματος από τις διαφημίσεις. Σε καμιά χώρα στον κόσμο δε δίνουν τόση σημασία στα hashtags, ώστε να τα ανεχόμαστε στο πάνω μέρος της οθόνης  κατά ολόκληρη τη διάρκεια του κάθε προγράμματος. Μέχρι και στις ταινίες έχουν βάλει το  γενικό hashtag #movienights! Δεν έχουν τον Θεό τους...

Τα γραφικά από τα trailers είναι μονότονα, ενώ η απόφαση να βάλουν την ημερομηνία, την ώρα ,και τον τίτλο του κάθε προγράμματος στο κεντρικό πάνω μέρος της οθόνης είναι αψυχολόγητη αλλά πρωτότυπη... 

Ας είμαστε όμως υπομονετικοί! Πιστεύω πως το όνομα του καναλιού όπως και το λογότυπο θα αλλάζουν σύντομα. 

Και τώρα πάμε να αναλύσουμε τα προγράμματα του καναλιού: 

Ώρα Ελλάδος 

Το κανάλι επέλεξε να μπει στη μάχη της πρωινής ενημέρωσης από πολύ νωρίς, στις 5.30 ,με ένα μαραθώνιο ενημέρωσης που διαρκεί έως τις 10. Και στις δύο πρωινές εκπομπές διέθεσαν ένα τεράστιο και εντυπωσιακό στούντιο που ωστόσο θυμίζει το στούντιο της Πρώτης Είδησης της EΡT1 και ζωντανές hd συνδέσεις, πράγμα σπάνιο για πρωινή εκπομπή που εκεί κυριαρχεί το skype! Οι τίτλοι έναρξης είναι απλοί, τα σουπεράκια συνηθισμένα ,και φυσικά παρουσιάζουν το κλασικό πρόβλημα "συμπίεσης" των γραμματοσειρών που συναντάμε σχεδόν σε όλα τα ελληνικά κανάλια.

Ευτυχείτε!

Η Κατερίνα Καινούργιου σε νέα ώρα, με την ίδια εκπομπή! Ένα τεράστιο στούντιο που θυμίζει βραδινό show. Ωστόσο, είναι απλά μεγάλο, generic και φαίνεται άδειο. Η προσθήκη διαφόρων διακοσμητικών (φαναριών, μαξιλαριών κ.τ.λ.) δεν ταιριάζει καθόλου με το "διαστημικό" στυλ του πλατό.

Το όνομα της εκπομπής είναι ...περίεργο αλλά όμορφο και αστείο. Θα ταίριαζε πιο πολύ σε μια εκπομπή συνοικεσίων. Το λογότυπο είναι έξυπνο. Παρατηρώ ένα πρόβλημα συνοχής στα σουπεράκια. Υπάρχει διαφορετικό concept για τα διλήμματα (κράτησαν το ασχολίαστο περσινό σουπεράκι), άλλο για την αστρολογία (που είναι πολύ εντυπωσιακό) και άλλο στο γενικό.Το διάστιχο των γραμματοσειρών σε όλα τα σουπεράκια είναι τεράστιο.

Μου λείπει το περσινό πάνελ της εκπομπής!

Δελτίο ειδήσεων

Τα συναισθήματά μου είναι ανάμικτα  για τις ειδήσεις του OPEN. Ας αρχίσουμε με την επιλογή της Έλλης Στάη ως κεντρικής παρουσιάστριας. Όλοι γνωρίζουν καλά πως είναι κορυφαία δημοσιογράφος , ωστόσο, εκεί στο OPEN πάνε να δημιουργήσουν ένα νέο κανάλι που να κάνει τη διαφορά, επιλέγοντας μια παρουσιάστρια που έχει παρουσιάσει δελτία ειδήσεων σε όλα τα κανάλια τις ελληνικής τηλεόρασης; Ποια η καινοτομία; Τίποτα το διαφορετικό. 

Ας πάμε στην εικόνα των ειδήσεων. Δημιούργησαν ένα σχετικά μεγάλο στούντιο (που θυμίζει γερμανική τηλεόραση - ZDF) με τεράστιες και υπερσύγχρονες HD οθόνες LED που το καθιστούν το πιο σύγχρονο πλατό ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μα, με το πάτωμα τι συμβαίνει;Είναι τόσο κακοφτιαγμένο (οι διαχωριστικές γραμμές είναι εμφανείς) που κάνει το γενικό σύνολο να φαντάζει πρόχειρο! 

Τα γραφικά των δελτίων είναι πολύ απλά και τα χρώματα που χρησιμοποιούν παλιομοδίτικα! Πορτοκαλί με μπλε; Το σκέφτηκαν πολύ αυτό; Ξέρω πως ήταν οδηγία του Ιβάν Σαββίδη να χρησιμοποιήσουν το μπλε, αλλά μπορούσαν να παίξουν με όλες τις αποχρώσεις του. Το πορτοκαλί δεν ήταν λύση!

Τα σουπεράκια και τα παράθυρα των δελτίων θυμίζουν αυτά των υπερσύγχρονων ξένων καναλιών! Είναι το μόνο κανάλι στην ελληνική τηλεόραση που το έχει επιτύχει 100%. Μάλιστα, σπάνια συμπιέζει τις γραμματοσειρές πράγμα αδιανόητο για ελληνικό κανάλι. 

Τέλος, το OPEN όπως όλα τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια (εκτός του ΣΚΑΪ) δεν απευθύνεται σε ελληνόφωνο κοινό... αλλά σε αγγλόφωνο, γι' αυτό κι ονομάζει τις ειδήσεις του "NEWS"! Εξάλλου δεν υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές λέξεις... σωστά; 

Για την παρέα

Ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση για ακόμη μια φορά κάνοντας το ίδιο είδος εκπομπής που μας είχε συνηθίσει εδώ και χρόνια. Σχολιασμός επικαιρότητας σε στυλ stand up comedy, που είναι πολύ δύσκολο να γίνεται σε καθημερινή βάση, αφού τα θέματα δεν επαρκούν, και φυσικά δεν έχει από πίσω του μια τεράστια ομάδα για να του γράφει κείμενα. Το να βγάζεις γέλιο σε καθημερινή βάση είναι πολύ δύσκολο. Η προσθήκη των καλεσμένων αλλά και η ζωντανή ορχήστρα πιστεύω πως ενίσχυσαν την εκπομπή, σπάζοντας τη μονοτονία του συνεχόμενου σχολιαστικού περιεχομένου της.  Ο Νίκος φέτος πήρε όλο το βάρος της εκπομπής πάνω του. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Επίσης φαίνεται πως πλέον είναι χαρούμενος που ξανακάνει αυτό το είδος εκπομπής. Συνειδητοποίησε πως ο κόσμος σε αυτό το είδος τον αγάπησε και έτσι θέλει να τον βλέπει. Στο αισθητικό κομμάτι, όλη η εκπομπή είναι προσεγμένη. Τα γραφικά, τα σουπεράκια, το πλατό (αν και είναι λίγο generic), όλα είναι καλαίσθητα. 

Τώρα... ό,τι συμβαίνει!

Μέγιστο λάθος που κράτησαν αυτόν το τίτλο! Μα τίτλο με αποσιωπητικά....................; Έναν τίτλο λίγο από όλα; 

Χαίρομαι που επιτέλους η Φαίη Μαυραγάνη απέκτησε ένα στούντιο που της αξίζει (αν το μοιράζεται με το "Ώρα Ελλάδος"), μια μεγάλη ομάδα από πίσω της και γενικά μια καλαίσθητη εικόνα για την εκπομπή της! Τα γραφικά είναι μοντέρνα, τα σουπεράκια ξεφεύγουν από το πολύ συνηθισμένο. Tο στυλ της γραμματοσειράς είναι από μόνο του συμπιεσμένο (μας την έσκασαν χαχα).

Έλα χαμογέλα

Α!Για δείτε ποια επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση! Μα ναι! Είναι η Σίσσυ Χρηστίδου. Η Σίσσυ επέστρεψε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες με μία κλασική πρωινάδικη, σχολιαστική εκπομπή! 

Το στούντιο είναι σχετικά πρωτότυπο για πρωινή εκπομπή, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως "βασίστηκε" στο σκηνικό της καφετέριας "Central Perk" της σειράς "Τα φιλαράκια", αλλά...στο πιο φωτεινό. 

Βγάζει κάτι το πιο χαμηλό σε budget σε σχέση με τα πλατό των υπολοίπων εκπομπών του καναλιού. Επίσης πιστεύω πως είναι λάθος να βάζεις παράθυρα σε στούντιο αν δε μπορείς να τοποθετήσεις το φόντο σε μια ικανοποιητική απόσταση από αυτά, ώστε να βγαίνει κάπως αληθοφανές.

Τα γραφικά είναι καλαίσθητα και χαρούμενα, θυμίζοντας παιδική ζωγραφιά! Αντανακλούν πλήρως τον "έξω καρδιά" χαρακτήρα της παρουσιάστριας. 

Project Runway Greece

Το Project Runway επιτέλους στην Ελλάδα! Η ελληνική εκδοχή του κορυφαίου reality μόδας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αμερικανική! Απεναντίας, είναι καλύτερο! 

Διαθέτει καταπληκτικές εγκαταστάσεις, εντυπωσιακό στούντιο, αριστουργηματικούς τίτλους έναρξης και μια παρουσιάστρια- χαμαιλέοντα που καταφέρνει να θυμίζει τον κάπως ψυχρό και απόμακρο ρόλο που έχει υιοθετήσει η Heidi Klum στο αμερικανικό  Runway. Είναι από τις ελάχιστες (και ίσως η πρώτη φορά) που η ελληνική εκδοχή ενός αμερικανικού concept, είναι καλύτερη από την original (σε επίπεδο παραγωγής)!

Σειρές

Δυστυχώς το κανάλι έχασε το στοίχημα των ελληνικών σειρών. Σε μια εποχή που οι ξένες σειρές έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, φθάνοντας σε σημείο να ανταγωνίζονται στα ίσια τις ταινίες και που το ελληνικό κοινό έχει γυρίσει την πλάτη του στην τηλεόραση, το OPEN δεν έπρεπε να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Τα χλιαρά σενάρια και οι πρόχειρες παραγωγές δεν ανταμείβονται πλέον από το κοινό. Ναι, η τηλεθέασή τους είναι στα τάρταρα και όχι άδικα.  

Μη ξεχνάμε πως το φετινό χιτ "Γυναίκα, χωρίς όνομα" έκανε επιτυχία διότι γυρίζεται με κινηματογραφικό τρόπο και διαθέτει ένα σενάριο που έκανε παγκόσμια επιτυχία.  

Δυστυχώς ,έχω την εντύπωση πως σχεδόν καμία από τις σειρές του καναλιού δε θα παραμείνει στο πρόγραμμά του για πολύ ακόμη. 

Ακόμη και το "Ου φονεύσεις" φαντάζει παλιομοδίτικο δραματικό σε σχέση με τα νέο δεδομένα που επικρατούν στην Αμερική για το συγκεκριμένο είδος.

Αποκαλυπτικά Live

Ο Μένιος δε το βάζει ποτέ κάτω. Δε φοβάται κανέναν. Είναι μαχητής. Είναι ο παρουσιαστής που όλοι αγαπούν να μισούν.  Δε μπορώ να πω ότι μ' αρέσει η εκπομπή του λόγω των τηλε-πωλήσεων Ωστόσο ,παρατηρώ ότι πάντα προσπαθεί να εξελίσσεται. Θέλει να εξελίσσεται. Δουλεύει σκληρά.  Φέτος δεν τον ήθελαν στο OPEN. Εκείνος όμως κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του. Πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί στην ελληνική τηλεόραση. Παρέμεινε στα studios του Εpsilon και δημιούργησε ένα τεράστιο στούντιο, υπερβολικό θα έλεγα, σεβόμενος μάλιστα την απαγόρευση του κόκκινου χρώματος που επικρατεί στο κανάλι, ενώ δεν όφειλε να το κάνει. 

Τα γραφικά είναι παλαιάς αισθητικής και τεχνολογίας, ενώ η εικόνα  είναι  SD σε σχέση με το γενικό HD του καναλιού. 

Η εκπομπή του είναι φανερό πως απλά μεταδίδεται από κανάλι και δεν έχει καμιά σχέση με τη γενική εικόνα του. 

Χρήστος Παπαδημητρίου @xppdm

http://www.tvnea.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ