2018-11-07 09:16:39
Φωτογραφία για Υπτγος Χαράλαμπος Λαλούσης: «Αμετάβλητη σταθερά της ΣΣΕ η Παράδοση, οι Αξίες, οι Αρετές». Η ομιλία του Δκτη της Ευελπίδων στο ΙΣΝ
Ακολουθεί ο αυτούσιος χαιρετισμός του Υπτγου κου Χαράλαμπου Λαλούση Διοικητού της ΣΣΕ  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 5 Νοεμβρίου 2018  κατά την διεξαγωγή της τιμητικής εκδήλωσης για 190 χρόνια προσφοράς και αυτοθυσίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Έθνος. Το iPorta.gr εύχεται στον Αρχηγό και τα Στελέχη του ΓΕΣ, της ΣΣΕ και εν γένει του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και των Ενόπλων Δυνάμεων Χρόνια Πολλά με καλή υγεία και καλή δύναμη.

Στο τέλος του χαιρετισμού ακολουθεί μουσικό θέμα που αφορά στο ολοκαύτωμα των Ανωγείων το 1944 από τους Γερμανούς. 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Κύριοι Πρέσβεις,

Κύριε Επίτιμε Αρχηγέ,

Κύριοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί,

Κύριοι Κοσμήτορες,

Αξιότιμοι λοιποί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,


Αγαπητές και αγαπητοί Ευέλπιδες,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και σας καλωσορίζω στη σημερινή αυτή χορευτική – χορωδιακή εκδήλωση, στην φιλόξενη και τόσο ξεχωριστή αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, της Εθνική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Το 2018 αποτελεί έτος ορόσημο, αφού φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από το 1828, όταν ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, υπέγραψε το διάταγμα για τη σύσταση του Λόχου των Ευελπίδων και άρχισε να χτυπά η καρδιά της Σχολής στο Ναύπλιο. Η Σχολή ως λίκνο των μονίμων Αξιωματικών του Στρατού μας, στο διάβα αυτό των 190 χρόνων ένδοξης ιστορίας της, ταυτίστηκε με την υπόσταση, τις ελπίδες και τους αγώνες του έθνους, προσφέροντας πλούσια θυσία αίματος στο βωμό της Πατρίδας, δια των ηρώων αποφοίτων Αξιωματικών αλλά και των Ευελπίδων.

Όλη αυτή την περίοδο, η Σχολή επιτέλεσε το εθνικό της έργο, καταβάλλοντας αδιάλειπτη και επίπονη προσπάθεια να δημιουργήσει και να διαμορφώσει τους αυριανούς ηγήτορες του στρατεύματος εμφορούμενους από αξίες, υψηλό φρόνημα και δεξιότητες, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις εκάστοτε προκλήσεις.

Η Σχολή σήμερα με παρακαταθήκη την ιστορία της και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, συνεχίζει με δυναμική και διεθνή εξωστρέφεια, να παρέχει στους Ευέλπιδες υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή και στρατιωτική μόρφωση, προάγοντας την αριστεία και την αξιοκρατία, αποδίδοντας έτσι στο στράτευμα ικανούς και άξιους ηγήτορες. Αμετάβλητη συνιστώσα σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, αποτέλεσαν και αποτελούν οι παραδόσεις, οι ηθικές αξίες και οι στρατιωτικές αρετές, που καλλιεργούνται από την πρώτη ημέρα στις ψυχές των Ευελπίδων. Σημαντική αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Σχολής, καθώς και ύψιστη ηθική αμοιβή, αποτελεί η επί τέσσερις φορές παρασημοφόρηση της Πολεμικής της Σημαίας, σύμβολο τιμής και κειμήλιο ιερό, των παραδόσεων και των ιδανικών της, καθώς και η τιμητική διάκριση της Σχολής δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, με πιο πρόσφατη, στις 19 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Μέσα στην πορεία των 190 χρόνων ιστορίας της, η Σχολή λειτούργησε σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, ενώ το 1982 μεταστάθμευσε στο σημερινό της στρατόπεδο στη Βάρη Αττικής, σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και υποδομών, παρέχοντας στους Ευέλπιδες ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Όποιος επισκέπτεται τη Σχολή αμέσως αντιλαμβάνεται μια ξεχωριστή αύρα, τη βαθιά ιστορικότητα του χώρου, μέσα στον οποίο οι νέοι βλαστοί εμβαθύνουν στο νόημα του έθνους, στα ιδανικά της δημοκρατίας και στα αγαθά ενός ευρύ κλάδου θεσμικών γνώσεων.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, έχουμε υλοποιήσει από την αρχή του έτους έως και σήμερα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας και της πολύτιμης προσφοράς της Σχολής στο έθνος, αλλά και στην έκφραση ευγνωμοσύνης στον ελληνικό λαό, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τους Ευέλπιδες. Η σημερινή αυτή εκδήλωση έχει ως στόχο να προβάλλει την μουσική και χορευτική παράδοση διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας μέσα από τη λεβεντιά, τη ζωντάνια, την περηφάνια, τη χάρη και το καθαρό βλέμμα των Ευέλπιδων.

Κυρίες και Κύριοι,

Αν κάτι μας κάνει ξεχωριστούς ως λαό, είναι οι παραδόσεις μας που συνδέονται με το τραγούδι και το χορό, από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής μας, και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο έκφρασης των ποικίλων συναισθημάτων μας. Συνάμα ο χορός και το τραγούδι είναι πολιτισμός, συνδέονται άμεσα µε την ιστορία και τη συλλογική ταυτότητα της κοινωνίας μας, με τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα με τη λαϊκή παράδοση της χώρας μας.

Για τους Έλληνες οι παραδοσιακοί χοροί που αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό και κληρονομιά του κάθε τόπου, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί δημιουργήθηκαν μέσα από την ψυχή απλών ανθρώπων, οι οποίοι μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πολυδιάστατο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και στον τομέα φυσικής αγωγής και πολιτισμού, διδάσκονται στους Ευέλπιδες οι παραδοσιακοί χοροί της χώρας μας, γεγονός που καταδεικνύει τη συμβολή της Σχολής στη διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης.

Η Σχολή των Ευελπίδων, διάκονος των παραδόσεων, αλλά και φορέας πολιτισμού, οργάνωσε αυτή την εκδήλωση, με τη χορωδία της και τα χορευτικά της συγκροτήματα που απαρτίζονται από Ευέλπιδες τους οποίους χαρακτηρίζει το μεράκι , το πάθος η τόλμη η αγάπη κι η λεβεντιά σε όλες τις δραστηριότητές τους. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να σας πληροφορήσω ότι, όλο το οικονομικό κόστος της σημερινής εκδήλωσης, καλύπτεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξής του προς τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Επιπλέον αξίζει να αναφέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενέκρινε δωρεά ύψους 1.500.000 ευρώ, για την ανακαίνιση πέντε κτιρίων Λόχων Ευελπίδων της Σχολής, καθώς και 200.000 ευρώ, για τη συμμετοχή αριθμού Αξιωματικών της Σχολής και Ευελπίδων, σε εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με το United States Military Academy- West Point, στις ΗΠΑ.

Για τους παραπάνω λόγους οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, καθώς και τον Πρέσβη κύριο Βασίλειο Κασκαρέλη, σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δια της προαναφερόμενης υψηλού συμβολισμού και μεγάλης αξίας δωρεάς του προς τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία που αποδίδει ως Ίδρυμα στη μη κερδοσκοπική Κοινωνική Προσφορά καθώς και στην έμπρακτη συμμετοχή του, στην αναβίωση της ιδέας της εθνικής ευεργεσίας με πατριωτικά κριτήρια και ιδεώδη.

Επιπλέον, ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της σημερινής χορευτικής – χορωδιακής εκδήλωσης, την καλλιτεχνική ομάδα, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους χοροδιδασκάλους της Σχολής, τους Ευέλπιδες της χορωδίας και των χορευτικών συγκροτημάτων, τους χορευτικούς συλλόγους που μας διέθεσαν τις στολές, τους τεχνικούς, το εμπλεκόμενο προσωπικό του Ιδρύματος, γνωρίζοντας προσωπικά πως όλοι εργάστηκαν πολλές ώρες με μεράκι και πολύ καλή διάθεση για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας διαβεβαιώνω ότι συνεχίζοντας τη στρατιωτική παράδοση δύο αιώνων καθώς και το έργο των προκατόχων μας, η Σχολή των Ευελπίδων θα αποτελεί αδιάλειπτα την κοιτίδα των «καλών ελπίδων του Έθνους και της Πατρίδας μας». Ευχαριστώ θερμά όλους σας

Εν Αθήναις, 5 Νοεμβρίου 2018

Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

ΠΗΓΗ: https://iporta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ