2018-11-07 09:51:31
Φωτογραφία για ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ - ΤΣΙΠΡΑ
Δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τη μισθοδοσία τους εμφανίζονται οι κληρικοί. Η απόφαση να μη θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους. 

Το συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία αντιδράσεις, καλώντας τους μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία Ιερωνύμου -Τσίπρα».

«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος «θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Φθάνει πια!

Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία.

Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία.

Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν.

Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη.

Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας .

Έχουν καταφέρει μερικοί από καιρό να στρέψουν μέρος του λαού εναντίον του Κλήρου, εξυπηρετώντας άνομα συμφέροντα, επιζητώντας να εξασθενήσουν τον ρόλο του παπά στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.

Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους, τώρα θα μας βρουν μπροστά τους».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Αλ. Τσίπρα - Ιερώνυμου

Για ένα πλαίσιο συμφωνίας εκκλησίας και κράτους, ιστορικού χαρακτήρα, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι κληρικοί δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αν και το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία τους.

Συγκεκριμένα, μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας:  «Το δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε». «Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του», δήλωσε ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας το πλαίσιο συμφωνίας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Ιστορική συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας - Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.Μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίαςΑποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλωνΗ Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας τηςΗ Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέωνΑξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίαςΔιαβεβαιώσεις ΠΘ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες  παραδόσεις του λαού μας. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι ιερείς πλέον, αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

«Το δημόσιο δεσμεύεται πως με μορφή επιδότησης θα δίνει ποσό ανάλογο με τη μισθοδοσία των εν ενεργεία κληρικών», ανέφερε σημειώνοντας πως το ποσό θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας με 5μελες Δ.Σ. τα μέλη του οποίου θα είναι δύο διορισμένα από την κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα μέλος διορισμένο από κοινού. «Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ' ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Αυτή η συνάναντηση ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και κοινή θέληση ήταν αντιμετώπισουμε ιστορικές εκρεμμότητες και τον εξορθολογισμό των σχέσων εκκλησίας και κράτους. Εκρεμμότητες χωρίς να τις κρύψουμε, προσπαθώντας να βρούμε δημιουργικό τρόπο για την υπέρβασή τους»,

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό και τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από αυτό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.  «Και το λέω αυτό διότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη ο όποιος διάλογος διεξάγεται και οι όποιες διαφορετικές απόψεις να διεξάγονται επί τη βάσει της πραγματικότητας και όχι επί τη βάσει διάδοσης ψευδών ειδήσεων περί προθέσεων που δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Αρχιεπίσκοπος: Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις που είχε. «Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Ν.Δ. για συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τις θέσεις μας

Την ικανοποίησή της για την «καθυστερημένη υιοθέτηση» της πάγιας θέσης που έχει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τη Ν.Δ.: «Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ». «Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

ΚΙΝΑΛ: «Μεγαλοπρεπής kolotoumba του Αλ. Τσίπρα»

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το Κοινό Ανακοινωθέν Αλέξη Τσίπρα - Ιερώνυμου.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα "κοροϊδία made in Tsipras" η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την  κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού. Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ.Τσίπρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ