2012-06-08 13:02:04
Φωτογραφία για Μέτωπο κατά της Μέρκελ ανοίγει ο Ομπάμπα
Μέτωπο κατά της Μέρκελ φαίνεται να ανοίγει ο Μπάρακ Ομπάμα, προφανώς είτε διότι ανησυχεί σφόδρα πως έχει ξεφύγει η κατάσταση, είτε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους και να αποδομήσουν τον γερμανικό κίνδυνο που είχε πάρει πολύ… φόρα τα τελευταία χρόνια.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με την Α. Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μόντι. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Τζ. Κάμερον, τον παλιό σύμμαχο των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση και το σχέδιο που πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο G-8.

Αναφορικά με τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με Μέρκελ και Μόντι ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι: «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνουν βήματα για να ενδυναμωθεί η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, καθώς και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, ενώ επίσης συμφώνησαν να είναι σε επαφή». Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Βρετανός πρωθυπουργός διαπίστωσαν την ανάγκη να δοθεί λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πριν από τη σύνοδο G20, στις 18 Ιουνίου.


Είναι προφανές ότι ο αγγλοσαξονικός άξονας κλιμακώνει τις δικές του πιέσεις στο Βερολίνο, για να υπογραμμίσει την αίσθηση του κατεπείγοντος σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Αξιοσημείωτη και η συμβολή του Μπιλ Κλίντον στην κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Γερμανία, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει στην τηλεόραση του Bloomberg πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο μόλις 30-50 ημερών. Εξάλλου, τηλεφωνική συνομιλία με το ίδιο αντικείμενο είχαν ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η κρίση στην Ισπανία δείχνει ότι η Γερμανία έχει χάσει τη μπάλα, γι’ αυτό και ενισχύουν την πίεσή τους και την παρουσία τους στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, ενώ δείχνουν ανήσυχοι για πιθανή διάχυση της κρίσης, από την άλλη, δε θα έβγαιναν χαμένοι στην πιθανότητα η Μέρκελ και η γερμανική κυριαρχία να υποχωρήσει, μαζί και το ευρώ.

pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ