2018-11-13 19:07:14
Φωτογραφία για Αυγενάκης: Χωρίς εξοπλισμό και με ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας επιχειρούν οι Πυροσβέστες
Στις σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με σημαντικές παραλείψεις, χωρίς εξοπλισμό και με ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους οι πυροσβέστες. Οι σημαντικές ελλείψεις στη θωράκιση του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ως αποτέλεσμα τον παροπλισμό του επίγειου και εναέριου στόλου και τις ελλείψεις μέσων πυρόσβεσης. Περαιτέρω, και ακόμη πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με ελλιπή εξοπλισμό και ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας.  

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, οι πυροσβέστες πηγαίνουν στις πυρκαγιές «με ληγμένες μάσκες και χωρίς εξοπλισμό. … Οι ειδικές μάσκες με φίλτρα έχουν διάρκεια ζωής 5-6 μηνών από τη στιγμή που θα ανοιχτούν και δυστυχώς έχουν … χρόνια να αλλαχθούν. Όσο για τις μπότες των πυροσβεστών έχουν να αλλαχθούν από το 2008».


Μάλιστα, τα ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί προβλήματα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών. Παράλληλα, δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των πυροσβεστών και σύγχυση στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, αφού πυροσβέστες με πλήρη πυροσβεστικά καθήκοντα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αναλάβουν περιστατικά ή να δυσκολεύονται οι υπηρεσίες να διαμορφώσουν το πρόγραμμα τους (βάρδιες, κλπ).  

Δυστυχώς, οι πυροσβέστες καλούνται καθημερινά να ασκούν το έργο τους χωρίς μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Καλούνται, μάλιστα, να φέρουν εις πέρας το δύσκολο και επικίνδυνο πυροσβεστικό τους έργο θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, με ελλιπή εξοπλισμό, με απαρχαιωμένα αυτοκίνητα και αεροπλάνα, χωρίς ελαστικά, χωρίς ανταλλακτικά, που προκαλούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών ελλείψεων στη θωράκιση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν καθημερινά αντίξοες και ανθυγιεινές εργασιακές συνθήκες, εκθέτοντας πολλές φορές την υγεία τους και την ίδια, ακόμη,  ζωή τους σε κίνδυνο.

Η Κυβέρνηση, με την ανικανότητα και την ολιγωρία της, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις σημαντικές ελλείψεις και φέρνει σε αδιέξοδο μια ακόμα επαγγελματική ομάδα, αυτή των πυροσβεστών, η οποία με αξιοπρέπεια, με αυτοθυσία και με αυταπάρνηση φέρνει εις πέρας το λειτούργημά της φροντίδας για την ασφάλεια της περιουσίας και την προστασία της ζωής των πολιτών».    

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών;

2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την κάλυψη των αναγκών του πυροσβεστικού σώματος ώστε να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του;».

 

Γραφείο Τύπου

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ