2018-11-17 19:37:21
Φωτογραφία για Πρωτοβουλία Αστυνομικών: 45 χρόνια απ’ το Πολυτεχνείο
Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών χαιρετίζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973 και αποτίει φόρο τιμής σε κάθε έναν από τους νεκρούς, τους βασανισμένους και κάθε λογής παθόντες

από την τρομοκρατική πολιτική της Χούντας των Συνταγματαρχών. Σκοπός μας δεν είναι να δημοσιεύσουμε άλλο ένα άρθρο, απλώς και μόνο γιατί έτσι συνηθίζεται, αλλά δεν μένουμε ασυγκίνητοι και αδιάφοροι στα ιδεώδη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας για τα οποία έδωσαν μάχη οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, φοιτητές και εργαζόμενοι. Για εμάς αποτελούν αφετηρία δράσης κι όραμα, κάνοντάς μας έτσι να αισθανόμαστε στενά συνδεδεμένοι μαζί τους.

Οι χουντικές κυβερνήσεις λειτούργησαν ως το πιο σκληρό πρόσωπο της αστικής πολιτικής με έντονη την ξένη παρέμβαση, ειδικά την αμερικανική. Ειδικά τα πρώτα χρόνια έλαβαν μέτρα όπως μικρή αύξηση μισθών κι αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ώστε να καταφέρουν τον κατευνασμό του λαϊκού αισθήματος από τη βίαιη ανατροπή
. Αυτό κατέστη εφικτό όχι λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων των πολιτικών της χούντας, αλλά λόγω της γενικότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης που λάμβανε χώρα έως το 1973. Από το 1973 που ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση και μετά, το σαθρό έδαφος πάνω στο οποίο η χούντα ανέπτυσσε τις πολιτικές της κατεδαφίστηκε με αποτέλεσμα την ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει και εξανεμίζει τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών με τα είδη πρώτης ανάγκης να ακριβαίνουν, ενώ αυξάνονται και τα κύματα μεταναστευτικής πολιτικής προς τη Δυτική Ευρώπη.

Επτά χρόνια τυραννίας, τρομοκρατίας, βασανισμών κι δολοφονιών. Το αληθινό πρόσωπο της χούντας φάνηκε με τον μαζικό εκτοπισμό αντιφρονούντων σε τόπους εξορίας όπως η Γυάρος, η Λέρος, Κέρκυρα, Ωρωπός, και αλλού με την κράτηση πολιτικών κρατουμένων σε φυλακές και σε διάφορα ανακριτικά κέντρα (αστυνομικά τμήματα κτλ). Τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα είχαν καταλόγους με «φακελωμένους» υποψηφίους για σύλληψη, όπου όταν συλλαμβάνονταν ξυλοκοπούνταν με σκοπό να φανερώσουν πιθανούς πυρήνες αντιδικτατορικής δράσης. Η μαζική σύλληψη πολιτών είχε σκοπό να τρομοκρατήσει. Παρά την κατάσταση αυτή ο λαός σήκωσε ανάστημα. Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή απέναντι στο χουντικό καθεστώς ξέσπασε με αποκορύφωμα την 17η Νοέμβρη 1973 με την κατάληψη του Πολυτεχνείου και την κήρυξή του ως άνδρου αντιδικτατορικής δράσης. Στελεχωμένο από φοιτητές κι αργότερα εργαζόμενους και πλήθος κόσμου έδωσε την ελπίδα για μια καινούρια μέρα χωρίς τα βίαια δεσμά των δικτατορικών. Ως απάντηση το ΕΑΤ – ΕΣΑ ξεχυμένο στους δρόμους σκόρπιζε τον πανικό. Κατά του συνθήματος “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία”, “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ” ακούγονταν πυροβολισμοί από το δικτατορικό καθεστώς. Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε κρατικά κτίρια είχαν αναλάβει την καταστολή της δημοκρατικής πρωτοβουλίας, καθιστώντας τραγική την έκβασή της με πολλούς νεκρούς. Αυτούς τους ανθρώπους υμνούν οι Χρυσαυγίτες 45 χρόνια μετά!

Σήμερα, εν έτει 2018 σε συνθήκες κοινοβουλευτισμού, οι επικίνδυνες συμμαχίες είναι ακόμα εδώ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να βρίσκονται στη θέση του καλύτερου φίλου της ελληνικής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ηοποία έχει καταστήσει τη χώρα μας ως το πιο ετοιμοπόλεμο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Οι συζητήσεις για νέες βάσεις πληθαίνουν και η χώρα μας, δυστυχώς, όλο και πλησιάζει το μάτι του πολεμικού κυκλώνα.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος έχουν τοποθετήσει τον αστυνομικό σε θέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το ρόλο του, όπως στην προστασία των πλειστηριασμών, στην καταστολή εργαζομένων και του λαού.

Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να λειτουργεί απέναντι στον πολίτη, ο όρκος του αστυνομικού δεν εδόθη με σκοπό την καταστολή των λαϊκών μαζών, αλλά την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Σήμερα ανήμερα της 17 Νοέμβρη κανένας αστυνομικός δεν θα έχει ρεπό.

Όλοι οι συνάδελφοι θα είναι τοποθετημένοι σε κάποιο σημείο της Αθήνας, ενώ για ακόμα μία φορά η Αστυνομία θα προστατεύσει την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Αυτό το αίσθημα αστυνομοκρατίας και τρομοκράτησης του λαού μας θέτει αυτομάτως απέναντί του, ξυπνώντας – μέρα που είναι- μαύρες μνήμες !

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ