2018-11-19 15:24:37
Φωτογραφία για Πόσο σίγουροι είστε ότι πλένετε σωστά τα λαχανικά σας;
Τα λαχανικά και οι σαλάτες αποτελούν τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή.

Τώρα όμως που φτάνουν οι γιορτές, με τις φιλικές συγκεντρώσεις και τα οικογενειακά τραπέζια, οι πολύχρωμες σαλάτες έχουν την τιμητική τους. Και είναι από τις πιο καλές επιλογές, αρκεί να γνωρίζουμε τα μυστικά για το υγιεινό πλύσιμο των λαχανικών ώστε να παίρνουμε από αυτά μόνο τις βιταμίνες τους!

Υγιεινό πλύσιμο των λαχανικών

Καμία μέθοδος για το πλύσιμο των λαχανικών δεν απομακρύνει ή σκοτώνει όλα τα μικρόβια και βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν επάνω τους, μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως το προσεκτικό πλύσιμο των φρέσκων λαχανικών κάτω από τρεχούμενο νερό μειώνει αποτελεσματικά τον αριθμό των μικροοργανισμών. Σε αυτές τις μελέτες έχει βασιστεί και ο Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) για να εκδώσει οδηγίες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση των φρέσκων λαχανικών, αφού το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών δεν απομακρύνει μόνο μικροοργανισμούς και χώμα, απομακρύνει επίσης τυχόν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.


Έξι κινήσεις για υγιεινό πλύσιμο των λαχανικών

Αφαιρούμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι κλ.π.)Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι που συνήθως είναι λερωμένο με χώμα. Το κοφτερό μαχαίρι έχει σημασία γιατί με μια καλή τομή μειώνουμε την οξείδωση του λαχανικού και άρα διατηρούνται για περισσότερο χρόνο τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες του.Κάτω από τρεχούμενο νερό τρίβουμε καλά με τα χέρια τις τομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές, τα καρότα, τα ραπανάκια και τα άλλα λαχανικά αυτού του είδους και επιμένουμε μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι ορατές βρομιές.Αν πλένουμε πατάτες, γλυκοπατάτες ή άλλους βολβούς τρίβουμε τη φλούδα τους με ένα σφουγγάρι που θα έχουμε αποκλειστικά γι’ αυτή τη χρήση ή με ένα βουρτσάκι λαχανικών (τα οποία απολυμαίνουμε τακτικά πλένοντάς το στο πλυντήριο των πιάτων!).Το πλύσιμο των λαχανικών με ζεστό νερό όχι μόνο δεν είναι πιο υγιεινό, αλλά διευκολύνει το πέρασμα των μικροοργανισμών στη σάρκα του λαχανικού, οπότε προτιμάτε το δροσερό ή κρύο νερό.Για να είστε βέβαιοι πως τα φυλλώδη λαχανικά είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς, μετά το πρώτο πλύσιμο γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και προσθέστε ένα σφηνάκι ξύδι. Βάλτε μέσα τα φύλλα και αφήστε τα για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και στραγγίζετε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.

Πηγή: capital.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καζάνι που βράζει ο ALPHA!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καζάνι που "βράζει" ο ALPHA!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ