2018-11-19 21:01:32
Φωτογραφία για Τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να μην ανιχνεύσουν οι συνηθισμένες εξετάσεις για το γλαύκωμα
Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις που γίνονται για το γλαύκωμα μπορεί να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αν δεν ανιχνεύσουν την ύπαρξη κεντρικής απώλειας όρασης.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia, που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Ophthalmology» και η οποία, σύμφωνα με την B.Sc. in Zoology, Alina Shrourou, διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας παραλλαγής της εξέτασης οπτικού πεδίου που εκτιμά καλύτερα τη βλάβη της ωχράς κηλίδας μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση του γλαυκώματος χωρίς επιπλέον κόστος και μόνο με επιπλέον 10 λεπτά χρόνου εξέτασης.

Όπως ανέφερε ο Donald C. Hood, καθηγητής Ψυχολογίας του James F. Bender και καθηγητής της Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη μαζί με τον C. Gustave De Moraes, αναπληρωτή καθηγητή και Ιατρικό Διευθυντή Κλινικών Δοκιμών στο Τμήμα Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center, ψάχνοντας για σημάδια πρώιμου γλαυκώματος, οι κλινικοί ιατροί τείνουν να επικεντρώνονται στην απώλεια της περιφερικής όρασης και σπάνια στην ωχρά κηλίδα, στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που καθορίζει την ικανότητά μας να διαβάζουμε, να οδηγούμε και να βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών μας.


Ωστόσο, όπως είπε, η εμπειρία τους, τους έχει δείξει ότι η ζημιά μπορεί και συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση πεδίου μπορεί να αποτύχει να ανιχνεύσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών. Ενώ, συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να ανιχνευθεί αυτή η βλάβη, επειδή η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη θεραπείας  μπορεί να αποτρέψουν την περαιτέρω απώλεια όρασης.

Τρία εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ έχουν γλαύκωμα

Το γλαύκωμα, το οποίο επηρεάζει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η δεύτερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο, σύμφωνα με το National Eye Institute.

Στα πρώιμα στάδιά της, η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα, πόνο ή υποτιθέμενη απώλεια όρασης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, το γλαύκωμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης και τελικά τη σήραγγα και την τύφλωση.

Η πιο συνηθισμένη εξέταση για το γλαύκωμα είναι η εξέταση οπτικού πεδίου, κατά την οποία οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα όργανο για να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε μάτι μπορεί να δει, κοιτάζοντας ένα μάτι τη φορά. Ο ασθενής κοιτάζει σε μια αμυδρώς φωτισμένη περιοχή σε σχήμα λεκάνης και μικρά φώτα που αναβοσβήνουν εμφανίζονται σύντομα σε διάφορα σημεία στο οπτικό του πεδίο. Ο ασθενής πιέζει ένα κουμπί για να υποδείξει πότε βλέπει τα φώτα και το μηχάνημα καταγράφει όλα όσα δεν έχει δει.

Απαραίτητες πιο αναλυτικές εξετάσεις

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 57 μάτια από 33 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο γλαυκώματος, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά οπτικά πεδία. Όλοι οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν με το 24-2 οπτικό τεστ, το οποίο χρησιμοποιεί ένα πλέγμα 54 σημείων εξέτασης (προβαλλόμενα φώτα). Έπειτα, πραγματοποίησαν μια πρόσθετη αξιολόγηση χρησιμοποιώντας μια εξέταση οπτικού πεδίου 10-2, η οποία χρησιμοποιεί ένα πλέγμα 68 σημείων δοκιμής. Επιπλέον, η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) -η οποία είναι συσκευή απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ανάλογη μίας μαγνητικής τομογραφίας- χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη βλάβης.

Όπως ανέφερε ο δρ Hood, «σε μια πρώιμη μελέτη, διαπίστωσαν ότι κατά τη χρήση του τεστ 10-2 οπτικού πεδίου,  πάνω από το 75% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο γλαύκωμα, είχαν κεντρική απώλεια όρασης». Επειδή τα συμβατικά τεστ 24-2 συχνά παραλείπουν ή υποτιμούν τη βλάβη στην κεντρική όραση, υποτιμάται η σοβαρότητα της νόσου, επεσήμανε ο γιατρός ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι ασθενείς με πιο σοβαρή ασθένεια απαιτούν στενότερη παρακολούθηση και πιο επιθετική θεραπεία, η οποία είναι απίθανο να συμβεί εάν δεν πραγματοποιηθούν τεστ 10-2, καθώς και Optical coherence tomography (OCT) κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Έλεγχος όλων των ασθενών με υποψία γλαυκώματος

Οι ερευνητές συστήνουν οι κλινικοί γιατροί να ελέγξουν όλους τους ασθενείς με υποψία γλαυκώματος με το λεπτότερο πλέγμα εξέτασης στην περιοχή της ωχράς κηλίδας κατά τις δύο πρώτες επισκέψεις. Σύμφωνα με το καθηγητή De Moraes, «με την καλύτερη αξιολόγηση της σοβαρότητας της γλαυκωματικής βλάβης στο μάτι, οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν την καταλληλότερη θεραπεία για να αποτρέψουν μελλοντική απώλεια όρασης».

Πηγές: Ανθή Αγγελοπούλου - naftemporiki.gr, news-medical.net,  columbia.edu
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ