2018-11-22 10:58:19
Φωτογραφία για Έγκαυμα: Τι πρέπει να κάνουμε και πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό;
Ένα ατύχημα στην κουζίνα με καυτό νερό ή λάδι, ή το να ακουμπήσουμε κατά λάθος σε σημείο που καίει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα.

Είτε είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο, το έγκαυμα σε κάθε περίπτωση θέλει μια συγκεκριμένη περιποίηση. Το πιο γνωστό γιατροσόφι για τα μικρά εγκαύματα είναι η επάλειψη οδοντόκρεμας επάνω στο σημείο που κάηκε.

Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνονται, για να ελαττωθούν οι δερματικές επιπτώσεις του εγκαύματος και να μην αφήσει σημάδι.

Τι πρέπει να κάνετε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αμέσως μόλις καείτε, είναι να δροσίσετε το έγκαυμα για να απαλύνετε τον πόνο. Κρατήστε το σημείο που κάηκε κάτω από το νερό για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Το νερό πρέπει να είναι δροσερό, αλλά όχι κρύο. Μπορείτε επίσης να βάλετε επάνω στο έγκαυμα μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα.

Αν έχετε δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα που σφίγγουν το έγκαυμα, αφαιρέστε τα όσο πιο προσεκτικά μπορείτε. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο γρήγορα και απαλά μπορείτε, πριν πρηστεί η περιοχή από το κάψιμο.


Στα εγκαύματα πολύ συχνά δημιουργούνται μικρές φουσκάλες με πύον. Σε περίπτωση που εμφανιστούν, μην τις σπάσετε. Αν οι φουσκάλες σπάσουν από μόνες τους, καθαρίστε πολύ απαλά το σημείο με νερό και ουδέτερο σαπούνι, εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε το έγκαυμα με επίδεσμο με αντικολλητική γάζα.

Μπορείτε να απλώσετε ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή τζελ από αλόη βέρα ή κρέμα υδροκορτιζόνης με χαμηλό δόση. Οι αλοιφές θα ανακουφίσουν το έγκαυμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν πονάτε πολύ, μπορείτε να πάρετε παυσίπονο, αφού πρώτα ενημερώσετε το γιατρό σας.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν μεγάλες φουσκάλες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να τις δει και να τις αφαιρέσει άμεσα.

Αν το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη περιοχή του σώματος ή αν προκληθεί μόλυνση, στάζει υγρό από την πληγή και πονάει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ