2018-11-23 06:51:17
Φωτογραφία για Γ. Καλλιακμάνης: Η Συνδικαλιστική δράση δεν φιμώνεται, δεν ελέγχεται και δεν χειραγωγείται
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής για τις έγγραφες εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν πέντε συνδικαλιστές αναφορικά με τις δηλώσεις τους μετά

τα επεισόδια στο Πρωτοδικείο.

       Η Συνδικαλιστική δράση δεν φιμώνεται δεν ελέγχεται με κανένα τρόπο και δεν χειραγωγείται. Οι συνδικαλιστές κάθε χώρου έχουν το ιδιόμορφο καθήκον αλλά και τη λεπτή αποστολή διαφύλαξης και προαγωγής των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών τους.                

       Με τον όρο συνδικαλιστική ελευθερία, η οποία χορηγείται ρητώς και επακολουθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεστε, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμα, κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα του πολίτη να ιδρύει, να προσχωρεί, να απέχει ή να αποχωρεί από μια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως και το δικαίωμα της ίδιας της συνδικαλιστικής οργάνωσης να υφίσταται και να λειτουργεί ελεύθερα και αυτόνομα (συλλογικό δικαίωμα)
. Επιπροσθέτως, προστατεύονται και τα συναφή με τη συνδικαλιστική ελευθερία δικαιώματα, όπως η συλλογική αυτονομία, γεγονός που δίδει τις εγγυήσεις για ελεύθερο συνδικαλισμό (θεσμική εγγύηση). Το κράτος υποχρεούται ρητά να διασφαλίζει την απόλυτη άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και να επιτρέπει την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων αυτών είτε στα μέλη της οργάνωσης είτε στον Πρόεδρο αυτής (άρθρο 25 παρ. 1 Σ).

-              Η συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύεται απόλυτα έναντι του κράτους, αλλά και έναντι κάθε τρίτου «κατά πάσης προσβολής». Η συνδικαλιστική ελευθερία ως συλλογικό δικαίωμα σημαίνει το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης να υπάρχει και να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ειδικότερα, μια συνδικαλιστική οργάνωση καθορίζει μόνη της τους σκοπούς της, το καταστατικό της, με το οποίο θεσπίζει τους κανόνες της εσωτερικής οργάνωσης και διοίκησής της και δεν της επιβάλλονται από κανέναν τρίτον. Παράλληλα, καθορίζει μόνη της τη δράση της για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των μελών της (ελευθερία δράσης). Επομένως, τα μέλη έχοντας επιλέξει τα όργανα εκπροσώπησης τους αναμένουν η δράση της Ένωσης να προβλέπει τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης έχει την υποχρέωση να προβαίνει σε κάθε δράση που εκπροσωπεί την Ένωση αλλά και διαφυλάσσει τα μέλη της.

        Τα όρια της ελευθερίας έκφρασης του αστυνομικού είτε ως αστυνομικός - όργανο του κράτους, είτε ως αστυνομικός - εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης, είτε ως αστυνομικός - πολίτης συνδέεται συνταγματικά με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είτε δια του γραπτού λόγου, είτε δια του προφορικού λόγου. Είναι αυτονόητο ότι η ορθή διαχείριση επαναλαμβανόμενων περιστατικών βίας, είναι ζήτημα που αφορά την εκάστοτε Κυβέρνηση στα πλαίσια της επιλεχθείσας άσκησης της δημόσιας τάξης. Ωστόσο, είναι και ένα θέμα που συναρτάται άμεσα με την ιδιάζουσα φύση της αποστολής του Σωματείου ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον και καθήκον να ανησυχεί ευλόγως, να εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις της, με στόχο, αποκλειστικά και μόνο την προάσπιση των δικαιολογημένων συμφερόντων των μελών της και εν τέλει να αποβλέπει στην εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, ο επιτυχής ή μη χειρισμός των ζητημάτων που άπτονται της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Σωματείου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βίαιων περιστατικών κατά αστυνομικών (μελών της ή μη), έχει άμεσο αντίκτυπο στα μέλη της, καθώς επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το ηθικό τους, την αποτελεσματικότητα, την φήμη, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα και συμφέροντά τους.

       Η άσκηση κριτικής είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη (εκ των ων ουκ άνευ) με τη συνδικαλιστική δράση. Αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και εντός των πλαισίων της αστυνομικής αγωγής και ευθύνης, καθόσον είναι βασικό «εργαλείο» της συνδικαλιστικής έκφρασης.

       Το άρθρο 14 του Συντάγματος (ελευθερία λόγου και έκφρασης), καθώς και η διάταξη του άρθρου 10 της Σύμβασης της Ρώμης περί ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία γνώμης και στην ελευθερία λήψης και μετάδοσης πληροφοριών αποτελούν διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος και υπερισχύουν ακόμη και των προεδρικών διαταγμάτων που ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Αστυνομικών. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης ισχύει και για τους αστυνομικούς και προστατεύεται κάθε Αστυνομικός που εκφράζει την γνώμη του σε ζητήματα που το απαιτεί η φύση της εργασίας του, αλλά και η επιπρόσθετη ιδιότητα του ως συνδικαλιστή και μάλιστα ως Προέδρου συνδικαλιστικής οργάνωσης.

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ