2018-11-23 18:44:56
Φωτογραφία για ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ: ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΞΗΝΤΛΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ
«Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου κοντά μου»

«Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και την εφαρμογή των Νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε στην καταδικασθείσα για παράβαση του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/1950) καθαρίστρια του Βόλου δεκαετή κάθειρξη.

Όπως σημειώνουν οι Εισαγγελείς, ο συγκεκριμένος νόμος, «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, με έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από θεωρητικούς και εφαρμοστές του δικαίου, απειλεί στη διακεκριμένη του μορφή, όπως στην κριθείσα περίπτωση, ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα  ετών».

«Οι δικαστικοί λειτουργοί, στα πλαίσια της νομιμότητας, με την καταδικαστική απόφαση εξήντλησαν τα όρια της επιείκειας και επέβαλαν την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή. Κατά συνέπεια, η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες» αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.


«Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου κοντά μου»

Την απέραντη ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης που εκφράζεται προς το πρόσωπό της δηλώνει, μέσα από τις φυλακές της Θήβας όπου είναι έγκλειστη από τις 6 Νοεμβρίου, η 53χρονη Βολιώτισσα καθαρίστρια, που καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας σε δεκαετή κάθειρξη, γιατί πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού.

«Ντρέπομαι. Ντρέπομαι πολύ απέναντι στους συναδέλφους μου, που εργαζόμουν τόσα χρόνια μαζί τους και τώρα ξέρουν, όπως και όλοι, ότι δεν είχα το απολυτήριο του Δημοτικού» δηλώνει, όπως αναφέρει ο «Ταχυδρόμος» Μαγνησίας.

«Δε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φύγουν τα παιδιά μου από κοντά μου. Ότι θα μεγάλωναν τα αγγελούδια μου σε ένα ίδρυμα, όπως εγώ. Έτρεμε η ψυχή μου να μη μπορώ να τα ταΐσω και να μου φύγουν…» υποστηρίζει η 53χρονη, που μίλησε τηλεφωνικά με την Εύη Καρυδάκη, Πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και επικεφαλής της ΔΑΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βόλου, η εν λόγω καθαρίστρια προέρχεται από οικογένεια με εννέα παιδιά, δεν έζησε τη σπιτική θαλπωρή. Από μικρή ηλικία βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Η οικογένειά της διασκορπίστηκε και σε Ορφανοτροφεία βρέθηκαν όλα της τα αδέρφια. Σε ηλικία 11 ετών έφτασε στον Βόλο για να διαμείνει στο σπίτι των παππούδων της. Πέντε χρόνια αργότερα ξεκινούσε το δικό της σπιτικό με τον άντρα της, οικοδόμο στο επάγγελμα, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά. Ήταν 29 ετών, όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για να προσληφθεί ως καθαρίστρια, αναζητώντας μέχρι τότε το μεροκάματο οπουδήποτε, όπως και ο άντρας της. Σ’ αυτά τα χαρτιά και το απολυτήριο Δημοτικού άλλαξε την Ε΄ τάξη σε Στ΄ για να αποκτήσει ένα από τα τυπικά προσόντα.

Η γυναίκα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, δηλώνει πως εκείνο που δεν ήθελε ποτέ ήταν η ελεημοσύνη. Ήθελε μια δουλειά, με αξιοπρέπεια. Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια σκληρά, καθαρίζοντας. Ο νόμος του 2013, που προέβλεπε τον έλεγχο των φακέλων δημοσίων υπαλλήλων και τυχόν πλαστών εγγράφων, έφερε στην επιφάνεια το «μεγάλο έγκλημά της». Κινήθηκαν σε βάρος της οι προβλεπόμενες διαδικασίες και απολύθηκε.

Η 53χρονη πέρασε από δίκη για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Στο Εφετείο, πρόσφατα, άκουσε την ποινή των 10 ετών κάθειρξης. Στην απολογία της, όπως έγραψε η «Ελευθερία» είχε ζητήσει «μια δεύτερη ευκαιρία», που δεν της δόθηκε. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα, το παραδέχομαι, όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω» είπε κι αναφέρθηκε στα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Ακολούθησε ο δρόμος για τις φυλακές της Θήβας. Εκεί το πρώτο πράγμα που έσπευσε να κάνει ήταν να εγγραφεί στο Γυμνάσιο των φυλακών. Είχε ήδη κάνει την εγγραφή της σε Γυμνάσιο ενηλίκων στον Βόλο από τον Σεπτέμβριο φέτος, αφού είχε νωρίτερα ολοκληρώσει το Δημοτικό Σχολείο. Δεν ήθελε να είναι η καθαρίστρια χωρίς απολυτήριο Δημοτικού Αποφυλάκιση της καθαρίστριας ζητεί η ΠΟΕΣΥ

Την αμέριστη συμπαράστασή του στην καθαρίστρια που μετά από καταδίκη της εκτίει ποινή 10ετούς κάθειρξης στις φυλακές της Θήβας εκφράζει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η εξάντληση της αυστηρότητας της Δικαιοσύνης στην προκειμένη περίπτωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η ΠΟΕΣΥ ζητεί την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας.

ΑΜΠΕ/taxydromos.gr

«The New Daily Mail» 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ