2018-11-24 18:57:23
Φωτογραφία για Κανονικά η αυριανή Σύνοδος Κορυφής για το Brexit
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα του Γιβραλτάρ. Οι δυο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς την Παρασκευή ο Σάντσεθ είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής αν οι σημερινές διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν εγγυήσεις πως η Μαδρίτη θα έχει ισχυρό λόγο στο πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το Brexit στην περίπτωση του Γιβραλτάρ. «Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και του Ισπανού Πρωθυπουργού κ. Σάντσες πριν από λίγα λεπτά, βρισκόμαστε πιο κοντά στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ.

Την ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας πως η Ισπανία θα έχει λόγο στις όποιες μελλοντικές αποφάσεις για το Γιβραλτάρ. «Καταλήξαμε σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε ο Ισπανός Πρόεδρος.


Σε μαγνητοσκοπημένη ανακοίνωσή του ο Ισπανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα ασκήσει τελικά βέτο στη συμφωνία για το Brexit, κατόπιν «δύσκολων», αλλά «αποδοτικών» διαπραγματεύσεων. «Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχθηκαν τις ισπανικές απαιτήσεις, και ως αποτέλεσμα η Ισπανία αίρει το βέτο της και θα ψηφίσει αύριο υπέρ του Brexit», δήλωσε. «Το ζήτημα του Γιβραλτάρ είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ισπανία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα αφορούσε την ερμηνεία του άρθρου 184 της νομικά δεσμευτικής συνθήκης αποχώρησης της Βρετανίας, που λέει πως οι δυο πλευρές θα εργαστούν καλή τη πίστει προς μια εμπορική συμφωνία που θα αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» των μελλοντικών σχέσεων Ε.Ε.-Βρετανίας. Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως το άρθρο «δεν επιβάλει υποχρεώσεις αναφορικά με την εδαφική σκοπιά τέτοιων συμφωνιών», προσθέτοντας πως θα επιδιώξει διμερή εμπορική συμφωνία που θα καλύπτει το Γιβραλτάρ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Ισπανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το Γιβραλτάρ, λέγοντας πως υπήρξαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και τη Βρετανία. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις τώρα ο Τουσκ και ο Σάντσεθ κατέληξαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί».

Ο κ. Τουσκ δήλωσε πως συνέστησε η Ε.Ε. να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit. «Θα συστήσω να εγκρίνουμε την Κυριακή το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγο να είναι χαρούμενος. Τουλάχιστον όμως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Ε.Ε. των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Σάντσεθ, είπε πως η αλληλεγγύη και ο διάλογος είναι «ο ευρωπαϊκός τρόπος εξεύρεσης λύσεων». Εξάλλου, η Βρετανία, σε σημερινή της ανακοίνωση, ανέφερε πως θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απ’ ευθείας με την Ισπανία. «Για τις διαπραγματεύσεις για την απόσυρση, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που αφορούν συγκεκριμένα το Γιβραλτάρ, πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με την Ισπανία που εμπλέκουν άμεσα στην Κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε να λάβουμε την ίδια προσέγγιση στην μελλοντική σχέση», ανέφερε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και με τον Ντόναλντ Τουσκ στις 20:15 (ώρα Ελλάδος).

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των Βρετανών, των Ισπανών και των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είχαν στόχο να υπάρξει κάποια συμφωνία που θα έδινε διαβεβαιώσεις στη Μαδρίτη ως προς το πώς οι συνθήκες για το Brexit θα εφαρμοστούν στο Γιβραλτάρ και θα δίνουν ξεκάθαρα λόγο στη Μαδρίτη, χωρίς να ξανα-ανοίγουν τα κείμενα των συμφωνιών. Οι διαβεβαιώσεις αυτές θα αποτελούν μέρος του σύντομου ανακοινωθέντος των 27 και θα προστεθούν στα πρακτικά της αυριανής συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 με την Τερέζα Μέι.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο εγγράφου που έχει δει, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δηλώσει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας με τη Βρετανία για το Brexit πως οι όποιοι μελλοντική διακανονισμοί αναφορικά με το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητώνται απ’ ευθείας με τη Μαδρίτη. «Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα περιλαμβάνεται στο εδαφικό μέρος των συμφωνιών που θα ολοκληρωθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ… αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν προηγούμενη συμφωνία του Βασιλείου της Ισπανίας».

Το εμπόδιο της Μέι

Πάντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμφωνία για το Brexit είναι οι αντιδράσεις στο Βρετανικό κοινοβούλιο. Χωρίς την έγκρισή του, η Βρετανία θα φύγει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία για να μετριαστούν οι οικονομικές και νομικές διαταράξεις.

Ήδη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε τον διορισμό Υπουργού που θα αναλάβει την προετοιμασία για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πως διαπραγματευόμαστε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα και πως έχουμε έναν νέο Υπουργό εξωτερικών με εξουσίες στο Whitehall για να προετοιμάσει αυτή τη χώρα αν φύγουμε με όρους ΠΟΕ», δήλωσε στο BBC. Σημείωσε πως δεν πιστεύει πως η Βρετανία θα φύγει χωρίς μια συμφωνία, όμως είπε πως αν αυτό συμβεί «δεν θα είναι τόσο κακό όσο λένε ορισμένοι».

Νωρίτερα, το βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Μέι για τη συμφωνία της για το Brexit, λέγοντας πως θα αφήσει τη Βρετανία σε «οικτρή» κατάσταση και πως ίσως θα ήταν προτιμότερη μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Στο ετήσιο συνέδριό του στο Μπέλφαστ, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντιταχθούν στη συμφωνία της Μέι και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να μιλήσει στους παρευρισκόμενους.

«Η δημοσιοποιηθείσα συμφωνία για την αποχώρηση περιγράφει μια οικτρή και αξιοθρήνητη κατάσταση για το Ηνωμένο Βασίλειο… παγιδευμένο σε έναν ζουρλομανδία της Ε.Ε., διχασμένο και ελαχιστοποιημένο», είπε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του DUP, Νάιτζελ Ντόντς, που κάλεσε την Πρωθυπουργό Μέι να «πετάξει στα σκουπίδια το backstop». Παράλληλα, το DUP δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τις 10 ψήφους του στη βουλή για να στηρίξει την υπόθεση του Γιβραλτάρ εάν χρειαστεί. «Το Γιβραλτάρ είναι Βρετανικό και θα χρησιμοποιήσουμε τις φωνές και τις ψήφους μας στη βουλή για να σταθούμε με το Βρετανικό Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Ντοντς.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Γέροντάς μας Ιωσήφ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Γέροντάς μας Ιωσήφ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ