2018-11-25 10:02:59
Φωτογραφία για Εξώδικο δύο υπαστυνόμων στο bloko.gr: Ουδόλως έχουμε αποσπαθεί από το τμήμα μας - Η απάντηση μας
Με χαρά μας λάβαμε την εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας δύο υπαστυνόμων που υπηρετούν στα τμήματα Αγίου Δημητρίου και Αγίων Αναργύρων αντίστοιχα, για τους

οποίους είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση επιστολής αστυνομικού αναγνώστη στο bloko.gr, με την οποία γινόταν καταγγελία περί προνομιακής μεταχείρισης τους.

Δοθείσης της ευκαιρίας ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τα ακόλουθα εξής:

1. Η δημοσιοποίηση των επιστολών- καταγγελιών για οτιδήποτε που κατά την άποψη του συντάκτη αποτελεί εκτροπή ή παρέκκλιση από την ορθόδοξη- θεσμοθετημένη διαδικασία, αποτελεί υποχρέωση μας η ανάρτηση της. Πρόκειται για μία πάγια δημοσιογραφική τακτική αναγόμενη σχεδόν στην αρχική περίοδο έκδοσης εφημερίδων, οι οποίες είχαν δημιουργήσει στήλες ή σελίδες με δημοσιεύσεις αναγνωστών. Αναμφίβολα, το ίδιο δικαίωμα εκχωρείται και στον αντίλογο, με γνώμονα τις ίδιες ακριβώς αξιακές αρχές.

2
. Στην περίπτωση μή δημοσίευσης έστω και μία επιστολής, ανώνυμης (δεδομένης της υπηρεσιακής φύσης του λειτουργήματος του αστυνομικού) ή επώνυμης, το διακύβευμα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του Τύπου και στο όνομα του πλουραλισμού, εγκυμονεί ο ανελεύθερος κίνδυνος της λογοκρισίας, ή από την άλλη της μεροληψίας από μέρους μας σε ότι αφορά στην "προστασία" δικών μας ευνοούμενων. Στις περιπτώσεις των ανώνυμων καταγγελιών, πάντοτε μεριμνούμε να διαγράφουμε προσδιοριστικά στοιχεία των ατόμων στα οποία στρέφεται το βέλος της κριτικής.

3. Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, αποτελεί δημόσιο λειτουργό και ως εκ τούτου υπόκειται στον έλεγχο πεπραγμένων ή και σε κριτική για τις όποιες επιλογές του. Δεν είναι ένας απλός πολίτης, ανεύθυνος- αμέτοχος σε ότι αφορά στο δικαίωμα ή εντολή διαχείρισης δημόσιων ζητημάτων, πολύ δε περισσότερο όταν και εάν με τη στάση ή τη συμπεριφορά τους διαταράσσεται το εσωτερικό περιβάλλον διοίκησης, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργιών και εσωστρεφούς νοοτροπίας που στο τέλος κι εξαιτίας αυτών των παθογενειών, προκαλείται αντίκτυπος στο καθήκον εξυπηρέτησης ή προστασίας του πολίτη.

Τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο αντίληψης- λειτουργίας των υγιών δημοκρατικών κανόνων ενός δημοσιογραφικού μέσου και ως τέτοιων, θα εξακολουθήσουμε να τα πρεσβεύουμε. Αδιάψευστος μάρτυρας η δημοσίευση επιστολών- καταγγελιών, με στόχο ή σημείο αναφοράς ένστολων φίλων μας.

Σε ότι αφορά στην καθεαυτή διαμαρτυρία των δύο υπαστυνόμων, το πλαίσιο της παραπάνω αναφοράς νομίζουμε ότι εφαρμόστηκε στον υπερθετικό βαθμό. Πρώτον, όπως οι ίδιοι οι συντάκτες της εξώδικης διαμαρτυρίας σημειώνουν, ζητήσαμε άμεσα συγνώμη, όταν εξαιτίας της δικής μας αβλεψίας, δημοσιεύθηκαν τα ονόματα τους, τα οποία σε δεύτερο χρόνο διαγράψαμε.

Δεύτερον, δημοσιεύσαμε χωρίς χρονοτριβή την επιστολή του κ. Κανέλλου Νικολάου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία του αστυνομικού αναγνώστη είναι ψευδέστατα και ήταν αυτός που μας επισήμανε το δικό μας σφάλμα αναγραφής των ονομάτων και δια μέσου συνεπώς της επιστολής του, κάτι που δεν έπραξαν τότε οι άμεσα θιγόμενοι, όπως δια μέσου του κύρους του που απορρέει και από το πρόσωπο και από την ιδιότητα, προκλήθηκε και ολοκληρώθηκε κατά την άποψη μας, αφενός η διαλεκτική πάνω στην καταγγελία, αφετέρου η ηθική αποκατάσταση των θιγόμενων προσώπων.

Για τους συγκεκριμένους λόγους δημοσιοποιούμε με χαρά, όχι το τμήμα που επιδιώκουν οι δύο υπαξιωματικοί που υπογράφουν το εξώδικο, αλλά ολόκληρο το πεντασέλιδο περιεχόμενο, θεωρώντας εκ προοιμίου όπως έχουμε ήδη γράψει, ότι η ηθική αποκατάσταση τους είχε ήδη συμβεί.

Άλλωστε, μεταξύ άλλων, πιστεύουμε και ασπαζόμαστε το περιεχόμενο της φράσης, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.  

ΥΓ: Τις θερμές και ειλικρινείς ευχές μας για τη ονομαστική της γιορτή στην πληρεξούσια δικηγόρο κ. Κατερίνα Βούλγαρη.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ