2018-11-29 20:42:36
Φωτογραφία για Ενημερωτική Ημερίδα με Θέμα την Αποτροπή του Φαινομένου της Παιδικής Κακοποίησης
 Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία» (Ι.Γ.Μ.Ε.Α.)

 

 Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε ως εισηγητής, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στην ημερίδα με θέμα «Η παιδική κακοποίηση: διαστάσεις, συνέπειες και αποτροπή του φαινομένου».

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία» (Ι.Γ.Μ.Ε.Α.).

 

Η 19η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, και αντίστοιχα η 20η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.


 

Με αφορμή τις δύο αυτές Παγκόσμιες Ημέρες του Ο.Η.Ε., η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, με Γραμματέα την κα Μίκα Παππά – Σέβου και η Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έλαβαν την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση της 3ης επιστημονικής ημερίδας για την παιδική κακοποίηση, καθώς και Στρογγυλής Τράπεζας για την πρόληψη και αποτροπή του φαινομένου και την προστασία και αποκατάσταση των θυμάτων.

 

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός και Πρόεδρος του Ι.Γ.Μ.Ε.Α., κ. Νίκος Μαυραγάνης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολικής, κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος, κ. Κώστας Καράμπελας, ο Διευθυντής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κώστας Συψής, η Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ., κα Μαρία Καραγιαννάκου, καθώς και πλήθος επίσημων προσκεκλημένων, εισηγητών, επιστημόνων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

 

Ο κ. Φιλιππάκος στην εισήγηση του με θέμα «Παιδική κακοποίηση: ένα φαινόμενο που πληγώνει την κοινωνία και η καταπολέμησή της αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας», τόνισε, μεταξύ άλλων:

 

«(…) Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς πολλές φορές ασκείται με τρόπους οι οποίοι αφήνουν λιγότερο εμφανή σημάδια στο σώμα, αλλά δυστυχώς οι συνέπειες έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του.

 

(…) Η προστασία των παιδιών στη Χώρα μας αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδος – άρθρο 21: «Κατοχύρωση της Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας» – και ως εκ τούτου, η προστασία των ανηλίκων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενταχθεί στις βασικές προτεραιότητες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2015-2019, υφίσταται ειδική πρόβλεψη για την προστασία των ανηλίκων, με στόχο, αφ’ ενός την αποτροπή τους στην εκδήλωση εγκληματικής δραστηριότητας και αφετέρου την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιοποιεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική και εγκληματολογική ανάλυση των στοιχείων που αφορούν στα αίτια και στις τρέχουσες τάσεις και λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

 

Η διαχείριση ανηλίκων θυμάτων από τους αστυνομικούς γίνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία, τηρώντας στο έπακρο την ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα αφενός την ψυχολογική υποστήριξη και αφετέρου την αποφυγή επαναθυματοποίησής τους.

 

(…) Οι λέξεις-κλειδιά που θα ήθελα να συγκρατήσουμε είναι “ενημέρωση”, “ευαισθητοποίηση” και “έγκαιρη αντίδραση” και αφορούν όχι μόνο τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω τη ρήση της γαλλίδας εθνολόγου Φρανσουάζ Εριτιέ ότι “η βία γενικότερα δεν προέρχεται από μια εσωτερική ανάγκη. Είναι απόκτημα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρακτικής”. Ας έχουμε λοιπόν όλοι τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και ας συνδράμουμε το έργο των Αρχών, όταν πέφτει στην αντίληψη μας, κάποιο περιστατικό κακοποίησης παιδιών».
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ