2012-06-08 21:30:09
Φωτογραφία για Economist: Διαζύγιο αλά ελληνικά
Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά» σε «Διαζύγιο αλά ελληνικά» το περιοδικό Economist αναφέρεται στην επικίνδυνη αβεβαιότητα που επικρατεί... αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, το αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιουνίου ενδέχεται να δώσει νέα τροπή στη χώρα. Ο Economist επισημαίνει ότι «ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα αναζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Εάν, όμως, κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές φοβούνται ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναπόφευκτη έξοδο από το ευρώ, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει αυτοματισμός για την ακριβή χρονική στιγμή και τον μηχανισμό μιας τέτοιας εξόδου. «Αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κηρύξει μορατόριουμ του χρέους, όπως έχει προειδοποιήσει, τότε αυτό θα επισπεύσει έξοδο από το ευρώ», αναφέρει το περιοδικό και συμπληρώνει: «Όλοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν. Με μία ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες».

Ο Economist φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου της JP Morgan, Malcolm Barr, ο οποίος επισημαίνει: «Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις πληρωμές τις ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί αμέσως σε σχέση με το ευρώ».
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ