2024-01-10 20:34:49
Φωτογραφία για Ανακαλούνται Ελληνικά αποξηραμένα βερίκοκα. Κίνδυνος άσθματος και αλλεργίας



Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος επισήμου ελέγχου έτους 2023, για τον έλεγχο προσθέτων τροφίμων και αρωματικών ουσιών σε διάφορα είδη τροφίμων, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία «ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 250γρ, με αριθμό παρτίδας 02-251 και ανάλωση έως: 18/08/2024, που συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΚΑΡΠΟΣ» Σιδηρόπουλος Κ. & ΣΙΑ Ε.Ε., με έδρα τη Λυδία Ν. Καβάλας.

Το προϊόν, εξετάστηκε από την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε. και διαπιστώθηκε ότι περιέχει διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Τι είναι τα Θειώδη

Τα θειώδη χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένα ποτά, τρόφιμα και φάρμακα. Χαμηλά επίπεδα φυσικών θειωδών εντοπίζονται επίσης σε πολλά τρόφιμα. Τα θειώδη απελευθερώνουν αέριο διοξείδιο του θείου, το οποίο είναι το ενεργό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων.

Τι είδους ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από τα θειώδη;



Τα συμπτώματα του άσθματος είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα θειώδη: Ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας εκτιμάται ότι επηρεάζουν το 5-10% των ατόμων με άσθμα.

Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανά όταν το άσθμα δεν ελέγχεται καλά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες στα θειώδη μπορεί περιστασιακά να εμφανιστούν όταν δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό άσθματος.

Τα θειώδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (δυσανεξίες), με συμπτώματα όπως συριγμό σε άτομα με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) και κνίδωση (κνίδωση).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚO – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ