2018-12-03 12:52:35
Φωτογραφία για Η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά θα είναι το 2018 σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Το τέταρτο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ θα είναι το 2018.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Στην προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

Συνεπώς, η τάση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης μακροπρόθεσμα «είναι προφανής και συνεχίζεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τααλάς σε συνέντευξη Τύπου.

Και ενώ στα 22 τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται τα 20 πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, τα τέσσερα τελευταία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, σύμφωνα με τον WMO.


«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους», υπογράμμισε ο Τααλάς.

Καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθοριστικός παράγοντας της ανόδου της θερμοκρασίας, πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, «η θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση συνεχισθεί, προειδοποίησε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της COP24, η οποία διεξάγεται από χθες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Παρισιού για να πετύχει το στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το επίπεδό της κατά τη βιομηχανική επανάσταση.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, είναι πραγματικά δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τα ενεργειακά συστήματα και τα δίκτυα μεταφορών.

Κρύο και ζέστη

Στο μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας συνεχίζεται αδιάκοπα, επιφέροντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των ωκεανών και λιώσιμο των αιώνιων πάγων και των παγετώνων.

Η έκθεση εξηγεί για παράδειγμα πως η έκταση των αιώνιων πάγων στην Αρκτική είναι από την αρχή του χρόνου πολύ μικρότερη από το φυσιολογικό, με χαμηλά ρεκόρ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Και η μέγιστη παγοκάλυψη, η οποία παρατηρήθηκε στα μέσα Μαρτίου, είναι η τρίτη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατά το 2018 σημειώθηκαν επίσης ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, άλλο μείζον χαρακτηριστικό της ανόδου της θερμοκρασίας. Η εποχή των κυκλώνων ήταν ιδιαίτερα έντονη στο βορειοανατολικό Ειρηνικό, όπου η συσσωρευμένη κυκλωνική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις μέσω δορυφόρων, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην Ευρώπη, ένα από τα πιο ισχυρά κύματα ψύχους των τελευταίων ετών σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν ασυνήθιστη ζέστη και ξηρασία που προκάλεσαν κυρίως μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σκανδιναβία.

Η Καλιφόρνια, που εδώ και χρόνια πλήττεται από ξηρασία, επλήγη επίσης φέτος από σφοδρές πυρκαγιές. Η «Camp Fire», που ξέσπασε το Νοέμβριο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 85 ανθρώπους και ήταν η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία αυτής της αμερικανικής Πολιτείας.

Το «κλίμα» της Διάσκεψης

Στο Κατοβίτσε της Πολωνίας ξεκίνησε χθες η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24), τρία χρόνια από τη συμφωνία-σταθμό του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μία ημέρα μετά το G20 της Αργεντινής, όπου οι ΗΠΑ -για ακόμα μια φορά- διαχώρισαν τη θέση τους.

Οι σύνεδροι από όλο τον κόσμο -περίπου 200 χώρες και οργανισμοί- για δύο εβδομάδες θα συζητήσουν τρόπους για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και την υλοποίηση του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στόχος, στις 14 Δεκεμβρίου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επί της ουσίας θα προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τους τεχνικούς όρους για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η σύνοδος COP24 ξεκινά με τη θετική κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι 19 από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη στο Μπουένος Άιρες, όπου δήλωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στους στόχους και τις αποφάσεις της συμφωνίας του Παρισιού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαχώρισε τη θέση του, η οποία καταγράφηκε και στο ανακοινωθέν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, με δεδομένο ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα πρέπει να αναληφθεί δράση το ταχύτερο και σύμφωνα με πρώην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ο πλανήτης «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και «η αποφασιστική δράση μέσα σε μια διετία είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει».

Την ίδια στιγμή, έχουν εκφραστεί ανησυχίες, καθώς η φιλοξενούσα τη διάσκεψη Πολωνία, είχε ζητήσει χορηγίες για της διεξαγωγή της ακόμη και από επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμίν Λατσέτ, η Γερμανία θα ήθελε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την οριστική κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια της διάσκεψης, ωστόσο η επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα ανέβαλε τη σύνταξη των προτάσεων μέχρι την επόμενη σύνοδο, το 2019.

Χιλιάδες φωνές για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή τη σύνοδο του Κατοβίτσε, 65.000 πολίτες και ακτιβιστές διαδήλωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών, ζητώντας την ταχύτερη ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του πλανήτη.

Με συνθήματα όπως «Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος» και «Απαίτησε τη διάσωση του κλίματος» ή «Σήκω πάνω και δώσε τη μάχη σου», πλημμύρισαν τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, στην προσπάθειά τους να ξυπνήσουν συνειδήσεις και να πιέσουν τους ηγέτες να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις υπέρ του κλίματος.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ