2018-12-03 15:43:21
Φωτογραφία για Εντάξτε το σουσάμι στη διατροφή σας και χάστε βάρος!
Θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας και να χάσετε γρήγορα βάρος.

Τότε, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι μονόδρομος. Καθώς η δίαιτα του «ψητού και της σαλάτας» έχει μπει στο ντουλάπι της ιστορίας ως μία πρακτική που μπορεί προσωρινά να βοηθά στη μείωση του βάρους, αλλά προκαλεί απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού, μόνο η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης, μπορεί να συνδυάσει την επαρκή θρέψη με την απόλαυση, οδηγώντας τελικά στην πολυπόθητη μείωση του βάρους!

Με αυτόν τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσετε το νέο σας βάρος, να έχετε καλύτερη υγεία και ν’ απολαύσετε μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα!

Στην κατεύθυνση αυτή η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας σουσαμιού στην καθημερινή σας διατροφή, επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος, θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.


Σουσάμι και λιγνάνες

Οι λιγνάνες είναι φυτοσυστατικά που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού. Πέρα από τις άλλες ευεργετικές τους δράσεις, η τακτική τους πρόσληψη αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και την καύση του λίπους!

Σύμφωνα με μελέτη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition», οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα λιγνανών και μεταβολιτών, όπως οι εντερολακτόνη, τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και σωματικό λίπος.

Σουσάμι και πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό κορεσμού σε σχέση με την ενεργειακή της αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας ή το κοτόπουλο αποτελούσαν ανέκαθεν βασικό συστατικό κάθε δίαιτας. Στις μέρες μας γνωρίζουμε πόσο αναγκαίος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, συνεπώς η πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή προσπάθεια απώλειας βάρους!

Σε αυτήν την προσπάθεια, η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού είναι πολύ καλός σύμμαχος, λέει ο κ. Χρύσου, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα της ημέρας, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση ή και την αύξηση του μυϊκού ιστού.

Σουσάμι και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά, συχνά δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρόσληψη φυτικών ινών, τονίζει ο κ. Χρύσου. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού μέσω γευμάτων χαμηλότερης θερμιδικής αξίας.

Τρόποι ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή

Ο ευκολότερος τρόπος ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή είναι η προσθήκη του σπόρου σε ποικιλία γαστρονομικών δημιουργιών! Ειδικότερα, μπορεί να συμπληρώσει γευστικά πράσινες σαλάτες, ενώ ταιριάζει υπέροχα και με κοτόπουλο ή ρύζι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πολτοποιημένο, στη μορφή του ταχινιού, μιας υπερτροφής που διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου.

Το ταχίνι είναι ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί, κράκερς ή φρυγανιές και εξαιρετική προσθήκη σε σπιτικές μπάρες δημητριακών! Τέλος, η πιο γλυκιά του εκδοχή είναι αυτή του χαλβά από ταχίνι! Πρόκειται για ένα γλυκό με όλα τα πλεονεκτήματα του σουσαμιού. Αν το επιλέξετε, όμως, ενώ παράλληλα θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, δώστε έμφαση στην ποσότητα: 30 ή 40 γραμμάρια θα σας δώσουν την απόλαυση, τη θρεπτική αξία και την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς να σας επιβαρύνουν σημαντικά, καταλήγει ο κ. Χρύσου!

Πηγή: onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ