2018-12-04 12:43:22
Φωτογραφία για Ασκήσεις Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Ευρωστρατός; ''No comment'' από το Στρατηγό Ζερβάκη
Του Ηλία Προύφα

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα, για τη δημιουργία Ευρωστρατού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, που κατά καιρούς έρχεται στην επικαιρότητα, φέρνοντας αντιδράσεις.

''Πολύ προσβλητική'' χαρακτήρισε δικαίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την πρόταση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, να συγκροτήσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

''Πολύ προσβλητικό, άλλα ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της στο NATO, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ'', έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, έχοντας απόλυτο δίκιο. 

Να σημειώσουμε ότι, η δήλωση Τραμπ, δεν αναφέρεται στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τις ΗΠΑ, είναι τα 5 συνεπέστατα από οικονομικής πλευράς κράτη της συμμαχίας.


Η υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι, δεν πρόκειται να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός.

Σε ομιλία της σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική συμμαχία.

"Είμαστε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιδέα να αντικατασταθεί ... Δεν οικοδομούμε έναν Ευρωπαϊκό Στρατό, εδώ κανείς δεν μιλάει για έναν Ευρωπαϊκό Στρατό".

Οι Ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Ευρωστρατός

''No comment'' ήταν η απάντηση του Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, πριν λίγες ημέρες σε ερώτηση του kranosgr, για το εάν η πολυεθνική άσκηση Multilayer 2018, που σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς, έχει σχέση με όσα ακούγονται για τη δημιουργία Ευρωστρατού. ''No comment'', εισέπραξε και ο συνάδελφος δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη μπορεί να είναι ενωμένη σε όλα τα επίπεδα.

Ασχέτως με την άρνηση του Στρατηγού να απαντήσει, για τους δικούς του λόγους, το θέμα της πιθανής δημιουργίας Ευρωστρατού, είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι και στο μέλλον θα απασχολήσει τη χώρα μας, η οποία  ως μέλος της  Νατοϊκής συμμαχίας, θα πρέπει να το εξετάσει με προσοχή πριν πάρει τις όποιες αποφάσεις.

Δείτε το βίντεο του kranosgr:
kranosgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ