2018-12-05 10:24:14
Φωτογραφία για IOBE: Στα €7,9 δισ. το συνολικό «αποτύπωμα» του Ελ. Βενιζέλος στην οικονομία
Υψηλές επιδόσεις που δημιουργούν υψηλότερες προσδοκίες και για το μέλλον έχει καταγράψει το Ελ. Βενιζέλος κατά την περίοδο 2013- 2018 με το «αποτύπωμά» του να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσον αφορά τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθές στο 6o Airport Chief Executives Symposium (ΑCES- Athens) o κ. Νικόλαος Βέττας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κάθε 1 ευρώ που παράγει η λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας δημιουργεί, με βάση το σχετικό πολλαπλασιαστή, 3,4 ευρώ του ΑΕΠ συνολικά για την ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα, για την απασχόληση, μία θέση εργασίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αντιστοιχεί σε 4,5 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, το αποτύπωμα του Ελ. Βενιζέλος συνδέεται με το παραγόμενο εισόδημα, τους φόρους που εισπράττονται και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται άμεσα και έμμεσα και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η συμβολή στην ελληνική οικονομία, με αύξηση της κίνησης κατά 73% στην τελευταία πενταετία και 2 δισ
. ευρώ εσόδων (+59%) σε σύγκριση με το 2012. Οσον αφορά την απασχόληση, το οικονομικό σύστημα γύρω από το ΔΑΑ δημιουργεί 16.000 θέσεις εργασίας και ο ίδιος ο αερολιμένας διπλασίασε τις θέσεις εργασίας αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης. Το συνολικό αποτέλεσμα στην οικονομία ανέρχεται στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 7,9 δισ. ευρώ το 2017. Εισφέρει το 4,8% της απασχόλησης. Είναι μεγάλο το αποτύπωμα λόγω του τουρισμού, της ανάπτυξης του ΔΑΑ αλλά και λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Ένας στους 6 που έρχονται στην Ελλάδα έρχεται μέσω του ΔΑΑ, ενώ οι εισερχόμενοι τουρίστες – επισκέπτες φέρνουν 2,9 δισ. στην ελληνική οικονομία, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. κατευθύνονται στην τοπική παραγωγή και 600 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές. Η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ των εισερχομένων υπολογίζεται στο 1,6 δισ. ευρώ και σε επίπεδο Αττικής, η επίδραση είναι στα 2,9 δισ. ευρώ δηλαδή στο 3,5% του τοπικού ΑΕΠ. Επιπλέον, 3.700 είναι οι εργαζόμενοι στα Μεσόγεια που συνδέονται με το ΔΑΑ. Την περίοδο 2012 – 2017 αυξήθηκε το αποτύπωμα στο ΑΕΠ, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2012 ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2017 στο 4,4%, με διπλασιασμό και 81.000 θέσεις εργασίας περισσότερες. Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι το αποτύπωμά του είναι αντίστοιχο με του Δουβλίνου και του Άμστερνταμ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Παράσχης CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναφέρθηκε στα ανοδικά νούμερα των τελευταίων ετών όσον αφορά την επιβατική και διεθνή κίνηση του Ελ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στο αποτύπωμα που αφήνει το αεροδρόμιο και ο κλάδος των αερομεταφορών στην οικονομία συνολικά». Ενδεικτικά, όπως επεσήμανε ο ίδιος «οφείλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή  μεταξύ της αεροπορικής βιομηχανίας, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας». Ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχε η καμπάνια «Ι am an Aθenian» για την προώθηση της Αθήνας τα τελευταία χρόνια καθώς και στη μεγάλη σύμπραξη με το δήμο Αθηναίων για την από κοινού προώθηση του προορισμού με την Aegean, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την Marketing Greece. Mάλιστα, όπως ανακοινώθηκε πρίν από ένα μήνα περίπου τρείς ακόμη όμιλοι, σημαντικοί για την πόλη της Αθήνας, όπως η Λάμψα Α.Ε. ιδιοκτήτρια του King George και της Μεγάλης Βρετανίας, η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E. ιδιοκτήτρια του Hilton και η Lamda Development η οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει την πρώην έκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού και λειτουργεί και δύο πολύ μεγάλα malls στην Αθήνα, αποφάσισαν να είναι και αυτοί φορείς στήριξης του This is Athens & Partners.

Οσον αφορά τις επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας για την περίοδο 2013- 2018 ο επικεφαλής του ΔΑΑ έκανε λόγο για άνοδο της τάξεως του 92% όσον αφορά την επιβατική κίνηση «κι αυτό παρά την κρίση», ενώ σε επίπεδο ξένων επιβατών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 116%. Η εκτίμηση όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες για φέτος αντιστοιχεί σε 5,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 από 4,8 εκατ. επισκέπτες το 2017 και 4,5 εκατ. το 2016. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ACI Europe (Airports Council International) για την επιβατική κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων στο γ’ τρίμηνο του 2018 και δή τις υψηλότερες επιδόσεις στη δεύτερη κατηγορία αυτών που δέχονται μεταξύ 10 και 25 εκατομμύρια επιβάτες το Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη άνοδο της συγκεκριμένης κατηγορίας, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου, της τάξεως του 12%, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το Vnukovo της Μόσχας με ποσοστό ανόδου της τάξεως του 17,5%.

Μία ακόμη παράμετρος μεγάλης σημασίας, όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης «είναι και πρέπει να είναι η βιωσιμότητα και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε, όλη η αγορά,  με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ».

Της Στεφανίας Σούκη
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ