2018-12-07 08:07:12
Φωτογραφία για «Τον Χτύπησαν, ρε!» - Η Δολοφονία Γρηγορόπουλου σε 3D Αναπαράσταση
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, το περιπολικό με οδηγό τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και συνοδηγό τον Βασίλη Σαραλιώτη, ανηφόρισε την οδό

Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Στο ύψος της Ναβαρίνου, οι αστυνομικοί δέχτηκαν φραστική επίθεση από μια ομάδα νεαρών. Έκαναν τον γύρο δύο τετραγώνων και επέστρεψαν μέσω της Ζωοδόχου Πηγής, σην οδό Τζαβέλλα. Κατέβηκαν από το όχημα, ο Σαραλιώτης πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και απομακρύνθηκαν με το περιπολικό. Σταμάτησαν μπροστά στους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τους είπαν «κατεβείτε κάτω». Στη συνέχεια, οι δύο ειδικοί φρουροί άφησαν το περιπολικό αφύλακτο στην Τρικούπη και επέστρεψαν αργά με τα πόδια στην Τζαβέλλα. Δεν υπήρχε καμία ένταση ούτε επεισόδια. Στιγμές αργότερα, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό σε ευθεία βολή.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, η δίκη των ειδικών φρουρών σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εφετείο Λαμίας
. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίνουν στη δημοσιότητα ολόκληρο το βίντεο με την τρισδιάστατη αναπαράσταση, το οποίο υποβλήθηκε στις δικαστικές Αρχές, φωτίζοντας τις κινήσεις των δραστών και τη θέση του θύματος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Η 3D αναπαράσταση, διάρκειας 9.35 λεπτών, σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς. Στηρίχθηκε στις καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, καθώς και το μοναδικό ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο κατέγραψε από το μπαλκόνι της μια κάτοικος της περιοχής.

«Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έγινε μπροστά στα μάτια δεκάδων απλών ανθρώπων, που εκείνο το Σάββατο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, βρίσκονταν στην περιοχή. Κι όμως, από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν μηχανισμοί συγκάλυψης και συσκότισης, για την προστασία των κατηγορουμένων. Αυτοί οι μηχανισμοί προσέκρουσαν στην αδιάψευστη καταγραφή της στιγμής της δολοφονίας, που έκανε μια νεαρή κοπέλα από το μπαλκόνι της κι αποτυπώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου παιδιού, σε συνθήκες πλήρους ηρεμίας, με τους αστυνομικούς ανενόχλητους να πυροβολούν από τη μέση του δρόμου, ενώ δίπλα τους και πίσω τους περνούν αυτοκίνητα και να αποχωρούν επίσης ανενόχλητοι και ήρεμοι, ενώ πίσω τους ακούγονται οι απεγνωσμένες εφηβικές φωνές: "Πιστολιά έριξε", "Ασθενοφόρο!", "Το χτύπησε!"», αναφέρουν με δήλωσή τους στο VICE οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

«Η απόπειρα παραποίησης του βίντεο με μοντάζ που ομολογήθηκε τρία χρόνια μετά, από το Mega, αλλά και το γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται εκτός Αθηνών, με αίτημα του κατηγορουμένου Κορκονέα, που δήλωσε ότι κινδυνεύει η ζωή του, μας υπαγόρευσαν αφενός να επιμείνουμε στην προβολή του γνήσιου υλικού, αφετέρου να υποβάλουμε ήδη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των γεγονότων, βασισμένη στα επιστημονικά στοιχεία, τις μαρτυρίες, τα έγγραφα της δικογραφίας και τις απολογίες των κατηγορουμένων», προσθέτουν οι κ. Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από την ανάλυση του βίντεο, προκύπτει ότι οι Κορκονέας και Σαραλιώτης περπάτησαν για περισσότερο από ένα λεπτό, από το σημείο όπου άφησαν το περιπολικό έως την οδό Τζαβέλλα (5:03-6:08 στο βίντεο). Ο χρόνος είναι μεγάλος για να στηριχτεί οποιαδήποτε δικαιολογία περί άμυνας ή κίνησης εν βρασμώ. Στην πρωτόδικη απόφαση, σημειώνεται σχετικά: «Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση με τσίγκινα τασάκια, μάρμαρα, πέτρες, λοστούς και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, πλην όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αντιθέτως διαψεύσθηκε και καταρρίφθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων [...] Το μόνο που γίνεται δεκτό είναι ότι σε βάρος των αστυνομικών εκτοξεύθηκε αποκλειστικά και μόνο ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, το οποίο προερχόταν από άτομο που βρισκόταν πίσω από τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο».

Όλο αυτό το διάστημα, ο Γρηγορόπουλος καθόταν με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό, σε ένα παγκάκι στην Τζαβέλλα (3:34 στο βίντεο). Σηκώθηκαν όταν ρίχτηκε η χεροβομβίδα κρότου-λάμψης (3:50). Στη δικαστική απόφαση -οι αστυνομιοί είχαν επιστρέψει με τα πόδια- διαβάζουμε: «Ο Κορκονέας σκόπευσε προς το μέρος των νεαρών ατόμων και πυροβόλησε δύο φορές». Μία από τις σφαίρες χτύπησε στην τρίτη τσιμεντένια μπάλα (το έδαφος στο σημείο είναι ελάχιστα κατηφορικό) και στη συνέχεια έπληξε τον 15χρονο στο στήθος (7:29 στο βίντεο). Οι δύο ειδικοί φρουροί έφυγαν αργά και συντονισμένα - «σαν χορογραφία» είπαν αυτόπτες μάρτυρες (8:24). Στους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ, οι οποίοι στο μεταξύ πλησίασαν και τους ρώτησαν τι συνέβη, δεν απάντησαν.

Η δολοφονία χωρίς μοντάζ

Στη 3D αναπαράσταση της δολοφονίας, διακρίνεται και η θέση της Λητούς Βαλλιάτζα, της αυτόπτη μάρτυρα που τράβηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της το μοναδικό βίντεο ντοκουμέντο. «Ήμουν στο σπίτι μου, ένα κανονικό απόγευμα, ήσυχο. Άκουσα έναν δυνατό κρότο και δεν ξέρω για ποιο λόγο, σηκώθηκα κατευθείαν, πήρα την κάμερα που είχα πάνω στο τραπέζι μου και βγήκα στο μπαλκόνι [...] Αργότερα έμαθα ότι ήταν κρότου λάμψης», είπε η ίδια στο tvxs.gr. «Βλέπω, λοιπόν, τους δύο αστυνομικούς να έρχονται πεζή. Ξαφνιάστηκα. Ε, και τότε πάτησα το Rec […] Πλησίασαν τον πεζόδρομο, προκάλεσαν όποιον ήταν από την άλλη μεριά, έντονα, έβγαλαν και οι δύο τα όπλα τους, πήραν θέση βολής και πυροβόλησαν». Λίγα 24ωρα αργότερα, το βίντεο της Βαλλιάτζα προβλήθηκε στο Mega, μόνο που σε αυτό είχε γίνει χοντροκομμένο μοντάζ.

Είχαν προστεθεί ήχοι από σπασίματα επεισοδίων και συνθήματα, ώστε να φανεί ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από πολύ κόσμο. Το θλιβερό είναι ότι ένα από τα συνθήματα που προστέθηκαν ηχητικά στο βίντεο ήταν το «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», σύνθημα των ημερών που ακολούθησαν της δολοφονίας και σίγουρα όχι κάτι που δεν θα μπορούσε να ακούγεται πριν τους πυροβολισμούς του Κορκονέα. Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε διευθυντής ειδήσεων του σταθμού Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, απέδωσε την ευθύνη για το μοντάζ στην έμπνευση ενός παραγωγού βάρδιας.

Το ερασιτεχνικό βίντεο προβλήθηκε προ ημερών στη δίκη στο Εφετείο Λαμίας, χωρίς μοντάζ και πιο καθαρό. Ο διπλός πυροβολισμός ακούγεται στο 00:10. Διακρίνονται οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να αποχωρούν συντεταγμένα. Οι συνεγερμοί αυτοκινήτων που ακούγονται οφείλονται στην έκρηξη της χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, που προηγήθηκε.

Μια παραπλανητική μαρτυρία

Μια λιγότερο γνωστή ιστορία αφορά μια ψεύτικη, όπως αποδείχθηκε, μαρτυρία γυναίκας κατοίκου της περιοχής. Δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία, νωρίς το πρωί ημέρα Κυριακή, ο ανακριτής, οι πραγματογνώμονες και οι δικηγόροι βρέθηκαν στο σημείο για να γίνει η αυτοψία. Κάποια στιγμή, ο ανακριτής ανέβηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της αυτόπτη μάρτυρα που τράβηξε το βίντεο. Όταν επέστρεψε στον δρόμο, ένας αξιωματικός της Αστυνομίας τού είπε ότι μία γυναίκα, που δεν έδωσε τα στοιχεία της, τηλεφώνησε λέγοντας ότι θέλει να υποδείξει το σημείο που «έπεσε το παιδί». Η δήθεν θέση του νεκρού Γρηγορόπουλου ήταν πιο κοντά στο σημείο όπου στάθηκαν οι αστυνομικοί, όμως, ακόμη και αν η μαρτυρία ήταν αληθινή, δεν άλλαζε ουσιαστικά τίποτα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη μάρτυρας αντάλλαξε πολλές κλήσεις με τον συγκεκριμένο αξιωματικό το προηγούμενο βράδυ της αυτοψίας. Το ίδιο είχε συμβεί και το βράδυ της δολοφονίας. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα γνώριζε τον αξιωματικό και ότι ο τελευταίος είχε φιλική σχέση με τον Κορκονέα από την περίοδο που υπηρετούσαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

vice.com
_
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ