2018-12-08 09:06:17
Φωτογραφία για Ο νοσηρός εγκληματικός νους και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής
Το άγριο έγκλημα στο νησί της Ρόδου αποτελεί το αντικείμενο διερεύνησής μας και “γεννά” καίρια ερωτήματα για το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας και τρόπους αντιμετώπισής του. Η

νεαρή φοιτήτρια, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στη θάλασσα όπου την πέταξαν σαν να ήταν σκουπίδι και όχι άνθρωπος, ενώ ακόμα ήταν ζωντανή, βασανίστηκε από τους φερομενους ως δράστες της στυγερής ανθρωποκτονίας, ηλικίας μόλις 21 και 19 ετών. Ασφαλώς, όπως τόνισα και χθες, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το τι ακριβώς συνέβη και ποια η εμπλοκή κάθε ατόμου, οπότε αναμένουμε τις εξελίξεις. Οι ποινικές διωξεις που έχουν ασκηθεί είναι βαρύτατες και αφορούν το έγκλημα του βιασμού και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι και απαθείς όταν η ανθρώπινη αξία κατακερματίζεται και η ζωή ενός νέου ανθρώπου αφαιρείται με τόση μεγαλη βιαιότητα. Το φαινόμενο οφείλει να μας προβληματίσει εντόνως, γιατί καταδεικνύει τις σοβαρές ποιοτικές αλλαγές στο έγκλημα και σε ό,τι αφορά τη νεανική παραβατικότητα, στη χώρα μας και διεθνώς.


Πολλά τα ερωτήματά μας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο νοσηρός εγκληματικός νους; Πώς μπορούν δύο τόσο νέοι άνθρωποι να προβούν σε μια εγκληματική ενέργεια πρωτοφανούς αγριότητας; Να σκοτώσουν, με τρόπο ειδεχθή, αφού πρώτα βασανίσουν, δείξουν το πιο σκληρό και ανάλγητο πρόσωπό τους, σε μια νέα γυναίκα που ικέτευε να την αφήσουν ήσυχη και να την πάνε στο νοσοκομείο;

Δύο νέοι άνθρωποι, που υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαν όλη τους τη ζωή μπροστά τους για να κανουν όνειρα και σχέδια για το μέλλον, φέρεται να επιλέγουν το πιο σκοτεινό “μονοπάτι”, σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα και καταστρέφοντας, με αυτήν την επιλογή τους, και τη δική τους ζωή.

Σε αυτές τις υποθέσεις, το ψυχο-εγκληματικό προφίλ των δραστών, θα ελεγα, ότι έχει έντονο το αυτοκαταστροφικό στοιχείο, τον ακραίο ναρκισσισμό και την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Στοιχεία που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας αφήσουν αδιάφορα αλλά να τα εξετασουμε πολύ προσεκτικά στο πλαίσιο της έρευνας και να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στον τομέα της πρόληψης της εγκληματικότητας. Η υπόθεση δεν πρέπει να ξεχαστεί, έχει πολυσύνθετες διαστάσεις και προεκτάσεις που οφείλουμε να διερευνήσουμε.

Εχθές, παρουσίασα την ανάλυση της υπόθεσης, μέσω της ανάδειξης του φαινομένου της βίας μεταξύ των νέων/youth violence και τις διαστάσεις που λαμβάνει διεθνώς, στο άρθρο μου με τίτλο Βία μεταξύ νέων και υποθέσεις ανθρωποκτονιών με δράστες και θύματα νέους στο bloko.gr που μπορειτε να διαβάσετε εδώ http://www.bloko.gr/2018/12/blog-post_518.html

Η ανάλυσή μου, όπως έγραψα και χθες, παρουσιάστηκε σε συνέχεια του ολοκληρωμενου ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Καραΐβάζ, διααδικτυακά και τηλεοπτικά. Σας ευχαριστώ θερμά για τα μηνύματά σας και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση του θέματος, με κεντρικό μας μήνυμα την αξία της ανθρώπινης ζωής!

της Αγγελικής Καρδαρά
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ