2018-12-08 14:25:35
Φωτογραφία για Αμφίδρομη η σχέση σακχαρώδους διαβήτη και περιοδοντίτιδας
Όπως τονίζουν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2

Η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες Έλληνες και η επίπτωση των οποίων αυξάνεται με την ηλικία. Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ), όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο νοσημάτων και εφιστούν την προσοχή των ασθενών.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, ενώ τα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα και διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες στα μάτια και τους νεφρούς, σε σύγκριση με αυτούς που πάσχουν μόνο από διαβήτη.

Τα μέλη του ΟΣΠ κρούουν το καμπανάκι και στους ασθενείς που πάσχουν από μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 και 2
. «Συνήθως τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σοβαρότερη περιοδοντική φλεγμονή και επιταχυνόμενη περιοδοντική καταστροφή, χάνοντας πολλά από τα δόντια τους, σε σχέση με τους ρυθμισμένους ασθενείς» σημειώνει συγκεκριμένα ο περιοδοντολόγος Ιακώβος Μονογυιός και στέλνει στους ασθενείς το μήνυμα ότι η περιοδοντίτιδα -η οποία οδηγεί σε απώλεια δοντιών- είναι εύκολο να διαγνωστεί και να θεραπευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μονογυιό, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντίτιδας σώζει τα δόντια των ασθενών και προστατεύει την υγεία τους. Μάλιστα τα αποτελέσματα της θεραπείας διατηρούνται σε βάθος χρόνου και οι ασθενείς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική και γενικότερα την υγεία τους. Αρκεί βέβαια να ακολουθούν ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα υποστήριξης της περιοδοντικής τους υγείας και τις οδηγίες του οδοντιάτρου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουν πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες μετά την επιτυχή θεραπεία και το κυριότερο εμποδίζουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων στη στοματική τους κοιλότητα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΣΠ, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της περιοδοντίτιδας είναι ότι σταματά τη νόσο του περιοδοντίου, σταθεροποιεί το φατνιακό οστό, εξαφανίζει τα συμπτώματα και επιμηκύνει την παραμονή των δοντιών στο στόμα. Να τονίσουμε δε ότι για τους ασθενείς με διαβήτη η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, συνεισφέρει σε αποφυγή επιπρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής και παράλληλα μειώνει τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι οδοντίατροι του ΟΣΠ συμβουλεύουν τους πολίτες που ενημερώνονται από τον ιατρό τους ότι είναι διαβητικοί, να επισκέπτονται άμεσα για εξέταση και τον οδοντίατρό τους και υπογραμμίζουν στους ασθενείς ότι πρέπει να ενημερώνουν πάντα τον οδοντίατρό τους για την πάθησή τους και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, καθώς και τις τυχόν τροποποιήσεις στα φάρμακά τους. Επίσης, τους συνιστούν να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή ανελλιπώς πρωί και βράδυ με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Πρόληψη περιοδοντίτιδας

Ασθενείς και μη πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον επί δύο λεπτά πρωί – βράδυ και μία φορά το 24ωρο να καθαρίζουν με βουρτσάκι ή νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα. Επίσης, για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας όλοι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, να ασκούνται συστηματικά, να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, να αποφεύγουν – όσο μπορούν- το στρες και να διακόψουν οπωσδήποτε το κάπνισμα!

Παναγιώτα Καρλατήρα
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ