2018-12-10 18:46:35
Φωτογραφία για ΜΥΤΙΚΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κατοίκων και φορέων: Επί τάπητος τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας ΜΥΤΙΚΑ
Απο MYTIKAS PRESS

Τα προβλήματα του Κ.Υ. Μύτικα και η υπόθεση του νέου κτιρίου του Κ.Υ. Μύτικα επί τάπητος.

             Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 11 το πρωί στον Μύτικα, η συνάντηση των κατοίκων και φορέων που έγινε με πρωτοβουλία της Δ/νσης του Κ.Υ. Μύτικα και του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα, με θέμα την λειτουργία του Κ.Υ. Μύτικα και το νέο υπό κατασκευή κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα.

          Παρόντες πολλοί πολίτες της Αλυζίας,  ο Δήμαρχος Ξηρομέρου και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, μέλη της αντιπολίτευσης, Πρόεδροι Τ.Κ. της Αλυζίας, ιατρικοί φορείς της περιοχής.

       Θα προσπαθήσουμε πολύ περιληπτικά να σας ενημερώσουμε τι περίπου ειπώθηκε, χωρίς βέβαια όπως καταλαβαίνετε να είμαστε σε θέση να πούμε επακριβώς όλα όσα ειπώθηκαν και τις θέσεις και τις προτάσεις καθενός που πήρε τον λόγο και μίλησε, γιατί δεν κρατούσαμε πρακτικά, είτε γραπτά, είτε ηχητικά, είτε βιντεοσκοπημένα..
.     Ήδη ο κ. Τριανταφυλλάκης, που απουσίαζε λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, ειδοποίησε τον Σύλλογο Φίλων Κ.Υ. Μύτικα, στέλνοντας γραπτώς την τοποθέτηση και τις θέσεις του, που αναγνώστηκαν στη συνάντηση και δημοσιοποιήθηκαν και στα τοπικά Blogs, όπως και ο κ. Στάικος που ήταν παρόν στη συνάντηση και έλαβε τον λόγο, έκανε ακριβώς το ίδιο, δημοσιοποιώντας κάποιες θέσεις του.

          Κύριος ομιλητής της συνάντησης ήταν ο Δ/ντης του Κ.Υ. Μύτικα κ. Ιωάννης Χρόνης, ο οποίος έκανε μία πολύ αναλυτική παρουσίαση διάφορων θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του Κ.Υ. Μύτικα. Έκανε αναφορά στο θέμα της επικείμενης μεταφοράς, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων Κανδήλας, Αρχοντοχωρίου, Καστού και Καλάμου στο Κ.Υ. Αστακού και τις ενέργειες που έκανε για να το αποτρέψει όταν το έμαθε μέσα Σεπτεμβρίου. Εν ολίγοις είπε ότι απευθύνθηκε στην προϊσταμένη αρχή του, που είναι η 6η Υ.ΠΕ., από την οποία βρήκε θετική ανταπόκριση, χωρίς να είναι δική της η απόφαση όμως και κατόπιν στο Υπουργείο Υγείας, τόσο εγγράφως όσο και με προσωπική παράσταση στην 6η Υ.ΠΕ και στο Υπουργείο, όπου μετέβη προσωπικώς και στις δύο περιπτώσεις με το ιδιωτικό του όχημα.

        Ανάφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση γραπτώς, αλλά προφορικά έχει διαβεβαιώσεις ότι είναι ένα φανερό λάθος, το οποίο θα διορθωθεί και σύντομα θα υπάρξει και γραπτή απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

          Ταυτόχρονα ενημέρωσε για την συγκεκριμένη εξέλιξη και για τις ενέργειες του, τοπικούς εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και απλούς πολίτες. 

         Σε αυτό το σημείο υπήρξε μία διαφωνία του κου Χρόνη με τον Δήμαρχο κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα και ότι στο γραφείο του δεν του κοινοποιήθηκε ποτέ σχετικό έγγραφο, με τον κ. Χρόνη να επιμένει ότι ενημέρωσε τοπικούς εκπροσώπους της δημοτικής αρχής έγκαιρα και αυτό το θέμα της περαιτέρω ενημέρωσης και του Δημάρχου, είναι εσωτερικό θέμα λειτουργίας της δημοτικής αρχής και όχι δικό του. 

          Εξέφρασε επίσης το παράπονο του, ότι πολίτες και φορείς θα έπρεπε και αυτοί να τον στηρίξουν σε αυτές τις ενέργειες του, συνοδεύοντας τον για παράδειγμα στις επισκέψεις του στην 6η Υ.ΠΕ και στο Υπουργείο, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί ανάφερε.

       Κατόπιν αναφέρθηκε σε θέματα της καθημερινής λειτουργίας του Κ.Υ. Μύτικα. Μίλησε για την έλλειψη προσωπικού με ιδιαίτερη αναφορά σε νοσηλευτικό προσωπικό με οργανική θέση στο Κ.Υ. Μύτικα, που δυστυχώς έχουν μετακινηθεί και δεν υπηρετούν στο Κ.Υ. Μύτικα.

         Αναφέρθηκε στο θετικό της πρόσληψης μόνιμου οδηγού ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Μύτικα, ο οποίος θα βοηθήσει τόσο το Κ.Υ. Μύτικα αλλά και το Κ.Υ. Αστακού, κατόπιν σχετικής συνεννόησης και συνεργασίας.

        Αναφέρθηκε για τις εφημερίες Ιουλίου και Αυγούστου του περασμένου Καλοκαιριού, που μειώθηκαν, διότι παρότι υπήρξε πρόθυμος νοσηλευτής από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, να έρθει και να βοηθήσει 2 μήνες για την εκτέλεση των εφημεριών στο Κ.Υ. Μύτικα, δυστυχώς αυτό δεν κατέστει τελικώς δυνατό, λόγω αντίθετης γνώμης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

            Μίλησε ότι ο τοπικός πληθυσμός είναι ανημέρωτος για σημαντικά θέματα με ευθύνη των τοπικών διοικούντων, δεν ξέρει ο κόσμος πότε εφημερεύουμε, δεν ξέρει ο κόσμος για τις αιματολογικές εξετάσεις που γίνονται με αιμοληψίες στο Κ.Υ. Μύτικα και σύντομη έκδοση αποτελεσμάτων από το Κ.Υ. Αστακού, δεν ξέρει ο κόσμος για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

        Για το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα μίλησε για χαρακτηριστική καθυστέρηση στην κατασκευή του, με το Κ.Υ. Μύτικα 2 χρόνια να είναι στην σημερινή κατάσταση. Αναρωτήθηκε ποιος έχει τα κλειδιά του νέου κτιρίου, τι εργασίες έχουν γίνει εσωτερικά, τι γίνεται με τον περιβάλλοντα χώρο. Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ελλείψεις που διαπιστώνει και αναρωτήθηκε πότε επιτέλους θα αποπερατωθεί και αν στη παραλαβή του θα επισημανθούν και θα διορθωθούν οι τυχόν ελλείψεις.

        Κατόπιν ο Δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης έλαβε τον λόγο και ανάφερε: Σε σχέση με το θέμα των Περιφερειακών Ιατρείων, δήλωσε ανημέρωτος και εκεί υπήρξε και η διαφωνία που σας προαναφέραμε με τον κ. Χρόνη. Δήλωσε ότι αυτό είναι ένα φανερό λάθος και ότι σαν δημοτική αρχή αναμένει από τους φορείς και την Δ/νση του Κ.Υ. Μύτικα, ένα έγγραφο που θα περιλαμβάνει τόσο αυτό το θέμα όσο και τα άλλα που ανέφερε ο κ. Χρόνης, ώστε να το φέρει σαν ψήφισμα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και κατόπιν να το προωθήσει στους αρμόδιους πιέζοντας και ο Δήμος για επίλυση.

          Για το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα ανάφερε ότι εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου ώστε το Κ.Υ. να αποκτήσει πρόσβαση, μίλησε για την έλλειψη μελέτης διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου και για την γνωστή καχεξία των δημοσίων έργων, όπου υπάρχουν ελλειπείς και με προβλήματα μελέτες.

          Ανάφερε την συνεργασία που υπάρχει με την 6η Υ.ΠΕ ώστε να προχωρήσει το θέμα του περιβάλλοντος χώρου και όσον αφορά την παραλαβή του κτιρίου δεν πρόκειται να παραλάβουν αν δεν είναι όλα όπως πρέπει.

           Ο κ. Νίκος Νταής που έλαβε τον λόγο, τόνισε ότι σαν ενεργός πολίτης, έχει βοηθήσει στο παρελθόν το Κ.Υ. Μύτικα, με έγγραφες, προφορικές και δια ζώσης παραστάσεις στους κατά καιρούς αρμοδίους και ότι αναδεικνύει διαχρονικά μέσω της δημοσιότητας τα προβλήματα του Κ.Υ. Μύτικα, όπως έκανε και με το τελευταίο θέμα των Περιφερειακών Ιατρείων, το οποίο ανέδειξε ως όφειλε με σχετικό του πρόσφατο δημοσίευμα, όπως και για το νέο κτίριο. Γνώμη του είναι ότι κατόπιν ενημέρωσης, πρέπει πολίτες, φορείς, δημοτική αρχή, τοπικοί Βουλευτές να κάνουν όλοι μαζί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας. Αριστοτέλους 17 κύριοι, ανάφερε χαρακτηριστικά            Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Μάντζαρης στην τοποθέτηση του ανάφερε ότι θεωρεί λάθος το θέμα της μετακίνησης των Περιφερειακών Ιατρείων και πιστεύει ότι θα λυθεί μετά και τις προφορικές διαβεβαιώσεις. Για το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα, ανάφερε ότι 8 χρόνια τώρα κατασκευάζεται και την ευθύνη της χαρακτηριστικής καθυστέρησης την έχει ο φορέας υλοποίησης του έργου, δηλαδή ο Δήμος Ξηρομέρου. Τα έργα για να προχωρήσουν πρέπει να ασχοληθείς. Το κλειστό του Αστακού, που καλώς έγινε, εκτελέστηκε χωρίς καθυστερήσεις ανάφερε χαρακτηριστικά γιατί υπήρξε ενδιαφέρον, το Κ.Υ. Μύτικα ακόμα.

            Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Στάικος, όσον αφορά το θέμα των Περιφερειακών Ιατρείων, μίλησε για ένα ολοφάνερο λάθος και για πιθανή ανοησία κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας. Για την δυσλειτουργία των Κ.Υ. Αστακού και Μύτικα, ανάφερε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και των πραγματικών περιστάσεων που επικρατούν. Μειωμένοι οικονομικοί πόροι, περιορισμοί προσλήψεων, μνημόνια αλλά και λάθος σχεδιασμός του όλου συστήματος, έχει τα σημερινά αποτελέσματα. Για να έχει βάρδια οδηγό ασθενοφόρου κάθε στιγμή το Κ.Υ. Αστακού, απαιτούνται 6 οδηγοί ανάφερε χαρακτηριστικά και κάτι παρόμοιο απαιτείται με το νοσηλευτικό προσωπικό.

          Για το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα, ανάφερε ότι θα πέσει θύμα όλων αυτών που προανέφερε και θα είναι ένα άδειο κτίριο, με τον κ. Χρόνη να υπηρετεί έως ότου συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη και να βγει στην σύνταξη.

          Ο γιατρός κ. Κώστας Ποσονίδης που βοηθά εφημεριακά το Κ.Υ. Μύτικα, ανέφερε ότι το Κ.Υ. Μύτικα είναι ένα από τα καλύτερα Κ.Υ. που γνωρίζει όσον αφορά τον εξοπλισμό του και αυτό χάρη στις προσπάθειες του κ. Χρόνη. Μίλησε για γενική απουσία στήριξης του Κ.Υ. Μύτικα και από τον απλό κόσμο και από του έχοντες την τοπική διοίκηση, αλλά και για μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου. Τον περασμένο Χειμώνα, ανάφερε χαρακτηριστικά, ένας συμπολίτης μας έπεσε με το αμάξι του στο λιμάνι του Μύτικα και ενώ το Κ.Υ. Μύτικα εφημέρευε εκείνη την ημέρα και απέχει μόλις 150 μέτρα από το λιμάνι, κανένας δεν ενημέρωσε το Κ.Υ. Μύτικα, γιατί δεν γνώριζαν ότι εφημερεύει, με αποτέλεσμα ο γιατρός του Κ.Υ. Μύτικα να πάει στο περιστατικό τελευταίος και με καθυστέρηση.

           Επίσης για τις εφημερίες του περασμένου Καλοκαιριού και για τον νοσηλευτή που δεν ήρθε τελικά παρότι το επιθυμούσε, τόνισε το θεωρεί αδιανόητο να συμβαίνει αυτό επειδή διαφωνεί το Σωματείο Εργαζομένων, που δουλειά του είναι να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους όταν αδικούνται και όχι να έχει λόγο όταν εκφράζουν τη θέληση τους να μετακινηθούν προσωρινά, ώστε να βοηθήσουν εποχικά ένα Κ.Υ. που το Καλοκαίρι έχει πρόβλημα.

         Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα που μίλησε, ανέφερε ότι το θέμα των Περιφερειακών Ιατρείων, είναι ένα από τα συνηθισμένα γραφειοκρατικά λάθη υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία, που απ' ότι φαίνεται και από τις προφορικές συνεννοήσεις θα λυθεί.

          Για το νέο κτίριο ανάφερε, ότι 8 χρόνια κατασκευάζεται το Κ.Υ. Μύτικα και δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι την ευθύνη γι αυτή την χαρακτηριστική καθυστέρηση την έχει ο φορέας υλοποίησης του έργου. Είναι αυταπόδεικτο.

         Επίσης τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό την στήριξη του απλού κόσμου της Δ.Ε. Αλυζίας αλλά και των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας στο Κ.Υ. Μύτικα, γιατί η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό. Δεν μπορεί ο κόσμος να νοιάζεται περισσότερο για το ποδόσφαιρο και όχι για την υγεία. Η καθολική στήριξη και το ενδιαφέρον του κόσμου θα κινητοποιήσει και τους τοπικούς διοικούντες να πράξουν το καθήκον τους, που φανερά σήμερα δεν το πράττουν.

            Ο κ. Γιώργος Πουρνάρας στάθηκε πολύ στο θέμα του νέου κτιρίου του Κ.Υ. Μύτικα, απαντώντας στην αναφορά του κ. Δημάρχου ότι δεν θα παραληφθεί το κτίριο αν δεν είναι όλα εντάξει, αναφέροντας ότι αυτό θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Μίλησε για συγκεκριμένες ευθύνες για την καθυστέρηση κατασκευής, που βαραίνουν φυσικά τον φορέα υλοποίησης του έργου και για τον περιβάλλοντα χώρο που επί δύο χρόνια τώρα είναι ζούγκλα και παρά τις υποσχέσεις τώρα σπεύδουμε να τον διαμορφώσουμε.

           Τόνισε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λύνονται με πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, αυτή διοικεί, αυτή έχει την ευθύνη και αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι να έχουμε αποσπασματικό και όψιμο ενδιαφέρον για λόγους που είναι σε όλους γνωστοί.

        Τέλος ο κ. Δημήτριος Παπαγαλάνης έθεσε τον προβληματισμό του, μήπως θα έπρεπε από αυτή την συνάντηση να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αν τυχόν οι εξελίξεις είναι αρνητικές και τα Περιφερειακά Ιατρεία μετακινηθούν τελικά στον υγειονομικό χάρτη, με Κ.Υ. αναφοράς το Κ.Υ. Αστακού.

http://mytikaspress.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έλεγχος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έλεγχος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ