2018-12-10 23:14:05
Φωτογραφία για Ολόκληρη η ομιλία Χαρακόπουλου στο Συνέδριο τής ΠΟΑΞΙΑ
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο 29ο Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ, στη Χαλκίδα: «Κύριε πρόεδρε,  Τουλάχιστον, ο κ. Τόσκας, ο πρώην υπουργός, με τον οποίο είχα

αντιπαράθεση με ένταση αλλά και ευπρέπεια, απαντούσε στα ζητήματα που ετίθεντο στα συνέδρια των Σωμάτων Ασφαλείας, υπερασπιζόταν την πολιτική του. Και επιπλέον είχε την δύναμη να ακούει τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η υφυπουργός, η κ. Παπακώστα ήλθε, μίλησε και απήλθε!

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Τα τελευταία χρόνια η αίσθηση της ασφάλειας του πολίτη έχει καταρρακωθεί. Έννοιες όπως αυτή της επιβολής του νόμου όπου υπάρχει παρανομία ή παραβατική συμπεριφορά δεν είναι πλέον αυτονόητες. Κάθε ημέρα σημαδεύεται από γεγονότα που αποδεικνύουν ότι διολισθαίνουμε σε ένα καθεστώς μη ευνομούμενου κράτους. 

Κι αυτό δεν έχει σχέση με καμία οικονομική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Είναι η επικράτηση μιας νοοτροπίας που εμφιλοχώρησε εδώ και δεκαετίες στη δημόσια συμπεριφορά, αλλά σήμερα εκδηλώνεται ως επίσημη κυβερνητική θέση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. 


Η παρούσα κυβερνητική πολιτική κινείται σε μια θολή ζώνη, μεταξύ της νομιμότητας και της ανοχής αν όχι κάλυψης παραβατικών συμπεριφορών. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με εκλεκτικές συγγένειες. Την εξουσία την έχει ένα κόμμα του οποίου η νεολαία έβγαζε ως ημερολόγιο το καμένο χριστουγεννιάτικο δένδρο του Συντάγματος, στα έκτροπα του 2008.

Και σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, ως κυβέρνηση, αφήνουν τους γνωστούς αγνώστους να καίνε, να σπάνε, να τρομοκρατούν, με κάθε ευκαιρία ή και χωρίς ευκαιρία. 

Σε αυτό το πάρτι των βανδάλων του περιθωρίου, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αστυνομικοί, που αποτελούν μόνιμο στόχο, όχι απλά κάποιων προκλήσεων αλλά δολοφονικών επιθέσεων. Όπως έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών, όπως έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, όπως έγινε στο Πρωτοδικείο, όπως έγινε στην έδρα των ΜΑΤ. Και είχαμε τραυματίες αστυνομικούς και από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς. 

Κι όμως, το υπουργικό δίδυμο δεν βλέπει πρόβλημα. Δεν βλέπει αυτό που όλη η κοινωνία έχει πλέον καταλάβει. Ότι στη χώρα δεν επικρατεί η κανονικότητα, ότι νόμος είναι το δίκιο της ‘‘συλλογικότητας’’ και του ‘‘μπαχαλάκη’’, ότι κουμάντο κάνει αυτός που σπάει και δεν πληρώνει. 

Η υφυπουργός κα Παπακώστα αν δεν βρήκε ακόμη τη διεύθυνση του Ρουβίκωνα για να στείλει το λογαριασμό για τα σπασμένα, να την πληροφορήσουμε ότι πλέον έχει γραφείο στη Φιλοσοφική.

Αλλά και στον χώρο της εν γένει εγκληματικότητας, οι ποινικοί και οι συμμορίες πίνουν στην μακροημέρευση μιας κυβέρνησης που άνοιξε τις πύλες των φυλακών για κάθε κρατούμενο, με τον νόμο Παρασκευόπουλου. 

Και πλέον μπορεί να μην φοβάται ότι θα συλληφθεί, αφού θα βρεθεί και πάλι έξω. Και θα έχει να αντιμετωπίσει μια αστυνομία με σπασμένο ηθικό, αφού με ευσυνειδησία καταστέλλει το έγκλημα, συλλαμβάνει τους εγκληματίες, και σε λίγο τους έχει ξανά μπροστά της ελεύθερους, λόγω των εκτρωματικών νόμων της κυβέρνησης.

Για εμάς τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Η βία για τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει χρώμα, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάλογα με το πώς και από που προέρχεται. Ο νόμος και η τάξη πρέπει να επικρατήσουν παντού και για όλους. Καμία εξαίρεση, καμία νησίδα ανομίας. Γιατί η ασφάλεια είναι βασικό δικαίωμα και προϋπόθεση ελευθερίας.

Και τον νόμο είναι επιφορτισμένη να τον επιβάλει η Ελληνική Αστυνομία, που είναι ο φορέας εκείνος που πρωτίστως υπηρετεί τον πολίτη, υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα και θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. 

Υπό την έννοια αυτή η αστυνομία έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, σ’ ένα κράτος Δικαίου, να προστατεύει και να υπερασπίζεται τους πολίτες και να ασκεί τη νόμιμη εξουσία που οι δημοκρατικοί θεσμοί της παρέχουν.

Μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας, για αξιοκρατία στις κρίσεις. Μάλλον δεν είναι ενήμερος. Δυστυχώς, φέτος μετά από σχεδόν 25 χρόνια πραγματοποιήθηκαν έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ που επιβάρυναν το κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των στελεχών του Σώματος. Θλιβερές πρακτικές που θεωρούσαμε ότι είχαν ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αναβίωσαν. Πρόκειται ουσιαστικά για θεσμικό πραξικόπημα, που αποτελεί στίγμα για την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ. 

Κύριε πρόεδρε,

Θέλω από αυτό το βήμα να υπογραμμίσω ότι από τη στιγμή που θα προσφύγετε στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος θα αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης και σε κάθε περίπτωση αυτή θα γίνει απόλυτα σεβαστή από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα πράξει τα δέοντα. 

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι ο αστυνομικός έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί βελτίωση της μισθολογικής του κατάστασης, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και σαφώς ικανοποίηση των αιτημάτων του για την ασφάλειά του και την παροχή του ανάλογου ατομικού εξοπλισμού. 

Και λυπούμαι διότι αυτοί που κόπτονται γενικώς για τα δικαιώματα επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εκπροσώπους των αστυνομικών, να φιμώσουν την αστυνομία. Γιατί τι άλλο από εκφοβισμό αποτελούν οι κλήσεις σε απολογία των συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ;  

Τέλος, αντί για κομπασμούς από πλευράς κυβέρνησης για την απόδοση του υπολοίπου των αναδρομικών, νομίζω ότι οι αστυνομικοί θα ανέμεναν μια συγνώμη για την καθυστέρηση τριών χρόνων στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Και ναι, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια σοβαρή συζήτηση όσον αφορά στον χαρακτηρισμό ως επικίνδυνου του επαγγέλματος.

Όπως, επίσης, είναι απαράδεκτο να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα λύση στο όνειδος των συντάξεων χηρείας του εκτρωματικός νόμου Κατρούγκαλου. 

Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων των αστυνομικών, σε συνεργασία και χωρίς αποκλεισμούς των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. 

Ζήτησε η κ. Παπακώστα προτάσεις από τα κόμματα. Ας ξεκινήσει με την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο ανομίας. Ας προχωρήσει στην επανασύσταση τω φυλακών υψίστης ασφαλείας και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που καταργήθηκε με αξίωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ενισχύσει την ΔΙΑΣ και την εμφανή αστυνόμευση. Ας καταργήσει τα άβατα και τότε θα είναι σε καλό δρόμο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα ζητήματα της ασφάλειας είναι ψηλά στην ατζέντα μας, και είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να κινηθούμε άμεσα και αποφασιστικά για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

Με αυτές τις σκέψεις εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία».
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ