2018-12-12 14:46:30
Φωτογραφία για Η αξία της Ημερήσιας Ανάπαυσης και η προστασία της
Διαβάστε κείμενο τού Στέλιου Δημητράκης της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου: Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει Ημερήσια Ανάπαυση για τον εργαζόμενο και πόσο

σημαντική είναι γι’ αυτόν, αρκεί να παρατηρήσουμε την ησυχία και ηρεμία που επικρατεί αλλά και τους αργούς ρυθμούς που κινούνται τα πάντα, σε ένα Κυριακάτικο πρωινό που οι περισσότεροι δεν εργάζονται.

   Ο Έλληνας αστυνομικός γνωρίζει πως λόγω της δουλειάς του, η Κυριακή και η αργία δεν είναι γι αυτόν ημέρα ηρεμίας και ησυχίας αλλά ημέρα εργασίας. Αναγκάζεται να περιμένει με υπομονή και σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου ενημερωθεί για το ποια θα είναι η μέρα που τελικά δεν θα εργαστεί. Δεν έχει σημασία για αυτόν εάν η ημέρα ξεκούρασης είναι καθημερινή, που όλοι οι υπόλοιποι εργάζονται, που οι υπηρεσίες και τα καταστήματα είναι ανοικτά και που τις περισσότερες φορές αντί να βρίσκεται με την οικογένεια και τους φίλους του διεκπεραιώνει υποχρεώσεις. Αυτό που έχει σημασία για τον συνάδελφο, για να μπορέσει να προετοιμαστεί και να προγραμματίσει τις δραστηριότητες του, είναι να γνωρίζει έγκαιρα πότε θα του χορηγηθεί η Η/Α, πότε δηλαδή θα έχει τη δική του αργία, τη δική του Κυριακή.


   Τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς προσπάθειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, έχει επιτέλους αναγνωριστεί η αναγκαιότητα για σωματική και ψυχοπνευματική ξεκούραση του αστυνομικού και έχει δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τη χορήγηση και το προγραμματισμό της Η/Α. Με το άρθρο 1 παρ. 7 του π.δ. 394/01, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 173/13, νομοθετήθηκε η Εβδομαδιαία Υπηρεσία του αστυνομικού προσωπικού, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να ανακοινώνεται κάθε Παρασκευή 14:00 ώρα και να περιλαμβάνει τις υπηρεσίες της επόμενης εβδομάδας μέχρι της μεθεπόμενης Δευτέρας και ώρα 06:00. Έτσι ο αστυνομικός μπορεί να γνωρίζει τι θα εργαστεί την επόμενη εβδομάδα αλλά και πότε θα του χορηγηθεί η Η/Α του.

   Η Ημερήσια Ανάπαυση από την στιγμή που θα ανακοινωθεί στο συνάδελφο, οφείλει η Υπηρεσία να τη σεβαστεί και να τη διαφυλάξει, εφαρμόζοντας την σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 2 παράγραφο 5 του π.δ. 394/01 που αναφέρει: «Η Ημερήσια Ανάπαυση αρχίζει από την 06.00 ώρα της επόμενης ημέρας από την ηµέρα λήξης της υπηρεσίας του αστυνομικού προσωπικού και διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες. Σύμφωνα δε με άρθρο 12 παρ. 1 του Π.∆.27/1986, η Ημερήσια Ανάπαυση ανακαλείται ΜΟΝΟ κατόπιν Υπουργικής Απόφασης, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και μετά από πρόταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περιπτώσεις όλως εξαιρετικών και εκτάκτων αναγκών.

  Άρα λοιπόν από τα παραπάνω προκύπτει ότι εφόσον σοβαρές ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν μπορεί η Διοίκηση να μεταβάλει το είδος και το ωράριο της υπηρεσίας που θα εκτελέσει ο συνάδελφος, δεν μπορεί όμως να ανακαλέσει την Ημερήσια Ανάπαυση.

   Αυτό που μένει πλέον όσον αφορά την ανακοίνωση και την ανάκληση της Η/Α, είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία από όλους τους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκτός από την πειθαρχική και ποινική ευθύνη που έχουν, δημιουργούν με τις πράξεις τους εργαζόμενους σωματικά και ψυχικά κουρασμένους, με κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση αλλά αυξημένη σύγχυση και εκνευρισμό λόγω της συνεχείς υπερέντασης που τελικά νιώθουν.-

Ρέθυμνο 12/12/2018

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

Μέλος ΕΑΥΝΡ-Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ