2018-12-12 20:16:48
Φωτογραφία για Συντάξεις: Τι προσωπικές διαφορές θα δείτε με την πληρωμή Δεκεμβρίου λόγω επανυπολογισμού (ΠΙΝΑΚΑΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» που κυκλοφόρησε με το προχθεσινό (10/12/2018) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ - [email protected]. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΚΟΛΠΟ»: ΕΒΑΛΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ!

Συντάξεις με προσωπικές δια­φορές που κατά μέσο όρο είναι πάνω από τα 220 ευρώ θα λά­βουν οι συνταξιούχοι του Δημο­σίου, απόστρατοι αλλά και των ΔΕΚΟ.


Στα ενημερωτικά τους σημειώματα θα αποτυπωθεί ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους με το νόμο Κατρούγκαλου και το μεγάλο «κόλπο» είναι ότι στις προσωπικές διαφορές έχουν μπει και τα οικογενειακά επιδόματα.

Τα επιδόματα συζύγου, τέκνων, και εξο­μάλυνσης δεν υφίστανται για όσους απο­χώρησαν από 13/5/2016 και μετά (νέοι συνταξιούχοι με νόμο Κατρούγκαλου) ενώ παραμένουν για τους παλαιούς συντα­ξιούχους, όχι όμως ως αυτόνομα ποσά αλλά ως μέρος της προσωπικής διαφοράς που θα έχουν μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Τις προσωπικές διαφορές θα τις δουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι τυπώνοντας το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, με την πληρωμή της 19-21 Δεκεμβρίου 2018.

Τα ποσά των προσωπικών διαφορών δεν θα είναι σύνταξη από την πληρωμή του Δεκεμβρίου αλλά μια παροχή του κράτους που θα διαρκέσει όσο δεν θα χρειάζονται περικοπές συντάξεων. Αν προκύψει ζήτημα μειώσεων το πρώτο που θα φύγει είναι τμήμα ή και όλη η προσωπική διαφορά.

Η κυβέρνηση με προεκλογική σκοπι­μότητα ακυρώνει τις μειώσεις που θα έκανε αλλά διατηρεί την «καρδιά» των περικοπών που είναι οι προσωπικές δι­αφορές και για το λόγο αυτό βγαίνουν εκτός σύνταξης.

Οι συντάξεις των παλαιών συνταξιού­χων χωρίζονται σε τρία μέρη:

1. Την ανταποδοτική, που υπολογίστηκε βάσει ετών ασφάλισης και μισθού.

2. Την εθνική σύνταξη, που είναι μετα­ξύ 346 και 384 € για όσους έχουν αποχωρήσει με 15 ως 20 έτη και άνω με πλήρες όριο ηλικίας, ενώ για όσους αποχώρησαν με μειωμένο όριο ηλικίας το ποσό κυμαίνεται από 242 € ως 268 €.

3. Την «προσωπική διαφορά», που δεν αποτελεί πλέον ποσό σύνταξης, αλλά είναι η μείωση που προκύπτει στη νέα σύνταξη (ανταποδοτική + εθνική) σε σχέση με τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα. Η προσωπική διαφορά βάσει του νόμου 4472/2017 θα καταργούνταν από την 1/1/2019, χωρίς όμως η συνολική μείω­ση της σύνταξης να υπερβαίνει το 18%. Ο νόμος αυτός ακυρώθηκε με την κυβερ­νητική τροπολογία, οι μειώσεις 18% δεν υφίστανται από το 2019, αλλά μένουν ο επανυπολογισμός και οι προσωπικές διαφορές που είναι κρυφή «βόμβα» για μελλοντικές περικοπές.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

Στοιχεία από την τελική λίστα των συντάξεων με τις προσωπικές διαφορές αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Τα στοιχεία αφορούν συνταξιού­χους Δημοσίου, απόστρατους και ΔΕΗ και είναι ένα μέρος από τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν καταχωρισθεί στο μητρώο πληρωμών της ΗΔΙΚΑ με τα νέα ποσά, δηλαδή της σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς που θα δουν στα ενημε­ρωτικά του Δεκεμβρίου.

Το κόλπο στον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι ότι εξαφανίζο­νται τα επιδόματα συζύγου, τέκνων και εξομάλυνσης τα οποία δεν θα καταβάλλονται πλέον ως συμπλή­ρωμα στη σύνταξη αλλά ως μέρος της προσωπικής διαφοράς!

Στην ουσία οι συνταξιούχοι θα έχουν ξερή σύνταξη και ό,τι άλλο συγκαταβάλλονταν μέχρι σήμερα, όπως τα επιδόματα, περνάει στην προσωπική διαφορά.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου (Δεκέμβριος 2016) αναφέρεται ότι η σύνταξη που συγκρίνεται με τον επανυπολογισμό περιέχει και τα επιδόματα! Δηλαδή αν ένας συντα­ξιούχος έχει 1.000 ευρώ σύνταξη σήμερα, επίδομα συζύγου 35 ευρώ και επίδομα εξομάλυνσης 40 ευρώ, θεωρείται ότι η σύνταξή του είναι 1.075 ευρώ (1.000+35+40=1.075). Αν με τον επανυπολογισμό βγάζει 830 ευρώ, τότε η προσωπική δια­φορά θα βγει με βάση το σημερινό ποσό σύνταξης και επιδομάτων, δη­λαδή η προσωπική του διαφορά θα είναι 245 ευρώ (1.075-830=245). Μέσα στα 245 ευρώ είναι τα 35 ευρώ του επιδόματος συζύγου και τα 40 ευρώ του επιδόματος εξο­μάλυνσης. Αν κοπεί η προσωπική διαφορά, θα κοπούν αυτόματα και τα επιδόματα!

Οι μεταβολές στα ποσά που θα καταβάλλονται εκτός σύνταξης φαίνονται στα παραδείγματα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:

1. Συνταξιούχος του Δημοσίου με 39 έτη, Δ.Ε. κατηγορίας, παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις Μνημο­νίων, μετά την εισφορά ασθένειας και προ φόρου ποσό 1.199 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται 35 ευρώ επίδομα συζύγου και 46 ευρώ επίδομα εξομάλυνσης. Ο επανυπολογισμός που έγινε του βγάζει ανταποδοτική σύνταξη στα 647 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ, χωρίς κανένα επίδομα. Στο σύνολο, η νέα σύνταξη είναι 1.031 ευρώ ενώ μετά την εισφορά ασθένειας 6% και πριν το φόρο είναι 969 ευρώ. Η προσωπική διαφορά, που βγαίνει εκτός σύνταξης, είναι 230 ευρώ.

2. Συνταξιούχος της ΔΕΗ με 32,6 έτη παίρνει σήμερα, μετά τις μειώσεις Μνημονίων, μετά την εισφορά ασθένειας και προ φόρου ποσό 1.561 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται επίδομα συζύγου. Ο επανυπολογισμός που έγινε του βγάζει ανταποδοτική σύνταξη στα 936 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ, χωρίς κανένα επίδομα. Στο σύνολο, η νέα σύνταξη είναι 1.320 ευρώ ενώ μετά την εισφορά ασθέ­νειας 6% και πριν το φόρο είναι 1.241 ευρώ. Η προσωπική διαφο­ρά, που βγαίνει εκτός σύνταξης, είναι 321 ευρώ. Σε αυτά τα 321 ευρώ είναι και το επίδομα συζύγου που έφυγε από τη σύνταξη και έγι­νε προσωπική διαφορά!

3. Συνταξιούχος του Δημοσίου με 36 έτη, Δ.Ε. κατηγορίας, παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις Μνημο­νίων, μετά την εισφορά ασθένειας και προ φόρου ποσό 1.207 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται 35 ευρώ επίδομα συζύγου και 46 ευρώ επίδομα εξομάλυνσης. Ο επανυπολογισμός που έγινε του βγάζει ανταποδοτική σύνταξη στα 567 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ, χωρίς κανένα επίδομα. Στο σύνολο, η νέα σύνταξη μετά την εισφορά ασθένειας 6% και πριν το φόρο είναι 894 ευρώ. Η προσωπική διαφορά, που βγαίνει εκτός σύντα­ξης, είναι 313 ευρώ και εμπεριέχει τα επιδόματα.

4. Συνταξιούχος του Δημοσίου απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ. με 36,5 έτη, παίρνει σήμερα, μετά τις μειώ­σεις Μνημονίων, μετά την εισφο­ρά ασθένειας και προ φόρου ποσό 1.238 ευρώ, χωρίς επίδομα συζύ­γου και χωρίς επίδομα εξομάλυν­σης. Ο επανυπολογισμός που έγινε του βγάζει ανταποδοτική σύνταξη στα 837 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ μικτά. Στο σύνολο, η νέα σύνταξη μετά την εισφορά ασθένει­ας 6% και πριν το φόρο είναι 1.148 ευρώ. Η προσωπική διαφορά, που βγαίνει εκτός σύνταξης, είναι 90 ευρώ.

■ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ 19-21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τα ενημερωτικά σημειώματα που θα μπορούν να τυπώσουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι μετά την πληρωμή της 19-21 Δεκεμβρίου θα έχουν νέα ποσά σύνταξης (ανταποδοτικής και εθνικής) κατά κανόνα μικρότερα από τη σημερινή τους σύνταξη.

Η διαφορά θα είναι σε ξεχωριστό σημείο και δεν θα λέγεται σύνταξη, αλλά προσωπική διαφορά μετά την αναπροσαρμογή σύνταξης με το νόμο 4387/2016.

Το άθροισμα ανταποδοτικής, εθνικής σύνταξης και προσω­πικής διαφοράς θα είναι ίδιο με τη σημερινή σύνταξη, γιατί δεν θα κοπεί η προσωπική διαφορά.

Η εισφορά ασθένειας 6% δεν θα πιάνει όλο το ποσό, αλλά στο άθροισμα ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης και όχι στην προσωπική διαφορά.

■ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Εκτός σύνταξης μένουν και τα επιδόματα (συ­ζύγου, τέκνων, για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και εξομάλυνσης για το Δημόσιο) και γίνονται μέρος της προσωπικής διαφοράς. Ο νόμος 4472/2018 προέβλεπε ότι θα καταβάλλονταν μέχρι 31/12/2018 στους παλιούς συνταξιού­χους και από 1ης/1/2019 θα καταργούνταν. Με την ακύρωση του νόμου η κυβέρνηση λέει ότι τα διασώζει αλλά πρόκειται για εξαπάτηση γιατί τα επιδόματα μπήκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων και θεωρούνται μέρος της προσωπι­κής διαφοράς. Κανένας συνταξιούχος δεν θα δει στο ενημερωτικό του σημείωμα να αναφέρεται ποσό ως «οικογενειακή παροχή», γιατί αυτό εν­σωματώθηκε στην προσωπική διαφορά.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ

Οι μειώσεις των Μνημονίων έχουν ενσωματωθεί στις προσωπικές διαφορές και δεν θα φαίνονται όπως σήμερα στα σημειώματα των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά από τις μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες δεν θα μπορούν εύκολα να στοιχειοθετηθούν από το 2019 διότι δεν θα φαίνονται στις συντάξεις και κυρίως επειδή θα πρέπει να προηγηθεί ακύρωση του μέτρου επανυπολογισμού των συντάξεων, από δικαστήριο, και εν προκειμένω από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που θα κρίνει όλο το νόμο Κατρούγκαλου.

Όσοι έχουν κάνει όμως αιτήσεις για αναδρομικά ή και προσφυγές θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρο­μικά από Ιούνιο 2015 ως και τέλος του 2018, γιατί στο διάστημα αυτό έχουν τις παράνομες μειώσεις στο ποσό της καταβαλλόμενης παλιάς τους σύνταξης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στα νέα ποσά επιβάλλεται μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων εφόσον το άθροισμα ανταποδο­τικής σύνταξης, εθνικής και προσωπικής διαφοράς υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ.

Η εισφορά ασθένειας 6% επιβάλλεται στο άθροισμα της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, χωρίς την προσωπική διαφορά.

Ο φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για πάνω από 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα επιβάλλεται στο σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-11/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι εγκύκλιοι «φωτιά» για τις συντάξεις (ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΙΝΑΚΕΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ