2018-12-13 09:42:25
Φωτογραφία για Είναι επικίνδυνο αν πρασινίσει ο κρόκος του αβγού αφότου το έχουμε βράσει;
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βράζετε αβγά αρκετή ώρα, ο κρόκος του αβγού μπορεί περιμετρικά να πρασινίσει;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι κάτι ανησυχητικό και καλό είναι να βρίσκουμε μεθόδους ώστε να το αποφεύγουμε γιατί κάνει κακό στην υγεία μας ή μήπως πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και άνευ σημασίας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού το αβγό σκληραίνει. Αυτό οφείλεται στη μεταβολή που υφίστανται οι πρωτεΐνες που περιέχει το αβγό με την άνοδο της θερμοκρασίας. Η μεταβολή αυτή ονομάζεται μετουσίωση και κατά αυτήν αλλάζει η δομή τους.

Παράλληλα με αυτήν την αλλαγή, το θείο που περιέχεται στις πρωτεΐνες, ενώνεται με το υδρογόνο, δημιουργώντας το γνωστό δύσοσμο αέριο υδρόθειο, χαρακτηριστικό στα χαλασμένα αβγά. Σε αυτό οφείλεται το πράσινο χρώμα του βραστού αβγού.

Σημαίνουν όλα αυτά πως αν δούμε πράσινο χρώμα στο βρασμένο μας αβγό, μάλλον πρέπει να το πετάξουμε; Κάθε άλλο
. Διότι η ποσότητα υδρόθειου που απελευθερώνεται στο αβγό είναι τόσο μικρή που δεν δημιουργεί απολύτως κανένα κίνδυνο για την υγεία. Άλλωστε, ο κρόκος του αβγού περιέχει σίδηρο, ο οποίος μέσα από τη βράση απελευθερώνει φωσβιτίνη, η παρουσία της οποίας είναι ένας επιπλέον λόγος γι’ αυτό το πράσινο χρώμα. Πολλές φορές μάλιστα, θα δείτε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τα τηγανιτά αβγά όταν χρησιμοποιείτε τηγάνι σιδήρου.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: όχι, το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα βραστά αβγά δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχούμε. Για την ακρίβεια, η γεύση που παίρνει το αβγό σε αυτό το σημείο είναι και πολύ νόστιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς κανένα φόβο και χωρίς καμιά ενοχή.

Πηγή: itrofi.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ