2018-12-15 01:23:12
Φωτογραφία για Δελτίο τύπου ΙΣΗ: συνάντηση με Υπουργό Υγείας
Hράκλειο, 14/12/2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χάρης Βαβουρανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο Ταμίας του Ι.Σ.Η. κ. Δημήτριος Ξυδάκης και το Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Λαθουράκης. 

Αρχικά θέσαμε το θέμα της ανεπάρκειας του συστήματος της Π.Φ.Υ. και καταθέσαμε για άλλη μια φορά τις προτάσεις μας. Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά την εγγραφή τους στον Οικογενειακό Ιατρό. Μας διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους. Όλοι (κρατικοί, συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι) ιατροί διατηρούν το δικαίωμα της συνταγογράφησης και παραπομπής, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. 


Δεσμεύτηκε ότι πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχουν όλοι (κρατικοί, συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι) οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη για τη συμπλήρωσή του. Η αρχική συγκρότηση-ενεργοποίηση του ΑΗΦΥ αποτελεί υποχρέωση όλων (κρατικών, συμβεβλημένων, πιστοποιημένων) των Παθολόγων-Γεν. Ιατρών-Παιδιάτρων. 

Για το θέμα της συνταγογράφησης ο Υπουργός αναγνώρισε το λειτουργικό πρόβλημα της διαφορετικής χρονικής ισχύος των παραπεμπτικών ανάλογα με το που εκτελούνται και δεσμεύτηκε για την άμεση διόρθωσή του. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει εφικτή η συνταγογράφηση (εξετάσεων-φαρμάκων) για τους ανασφάλιστους πολίτες απ’ όλους (κρατικούς, συμβεβλημένους, πιστοποιημένους) τους ιατρούς. 

Για το Clawback και το Rebate ο Υπουργός συμμερίστηκε τους προβληματισμούς και την αγωνία των εργαστηριακών, χωρίς να δεσμευτεί στα δίκαια αιτήματά μας. 

Για το θέμα των αναδρομικών των ιατρών του ΕΣΥ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίσπευσης της αποπληρωμής εντός της προθεσμίας που ορίζεται από την ΚΥΑ (27/01/2019). 

Θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της φορολόγησης και της καταβολής ΕΦΚΑ από τους ιατρούς που εκτελούν απογευματινά ιατρεία. Αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να συντονίσει συνάντησή μας με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών) τον προσεχή Ιανουάριο. 

Για τους επικουρικούς ιατρούς υιοθέτησε την πρότασή μας να γίνεται άμεση σύσταση οργανικής θέσης και προκήρυξη αυτής στα τμήματα όπου υπάρχει πάγια και διαρκής ανάγκη. 

Για το θέμα των εξειδικεύσεων μας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης έμμισθων θέσεων για την λήψη της εξειδίκευσης. 

Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει σε σύσκεψη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης στην πόλη μας τον προσεχή Ιανουάριο. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         

ΧΑΡΗΣ Χ.ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΧΛΑΠΟΥΤΑΚΗΣ       
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ