2018-12-23 12:16:37
Φωτογραφία για Λεπτομέρειες από την ορκωμοσία της Τάξης 2022 της Σχολής Ευελπίδων
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Λεπτομέρειες με σημειολογική και ιστορική αξία

Μερικές άγνωστες «λεπτομέρειες» από τη τελετή της ορκωμοσίας των νέων Ευελπίδων Ιης Τάξεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) που έχουν τη δική τους σημειολογική, αλλά και ιστορική αξία.

Αυτοί οι πρωτοετείς Ευέλπιδες, οι οποίοι ορκίστηκαν, την Παρασκευή 21 Δεκ. 2018, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και της αντιστοίχου στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν πλέον την Τάξη 2022 της ΣΣΕ, δηλαδή θα αποφοιτήσουν τη χρονιά αυτή, η οποία φέρει την τιμητική ονομασία «Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν», (1869-1949), ο οποίος ήταν απόφοιτος της Σχολής της Τάξεως του 1890.

Για το λόγο αυτό λοιπόν ο σημερινός Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είχε δύο ξεχωριστές τιμητικές προσκλήσεις για την τελετή.

Η πρώτη ήταν για τον γιό του τιμώμενου προσώπου Ιωάννη Μαζαράκη – Αινιάνα, απόφοιτο της ΣΣΕ της πρώτης μεταπολεμικής Τάξεως 1947 αυτής και Γενικό Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος καθώς και συγγραφέα του βιβλίου (Σημειώματα από τις Μονάδες Καταδρομών 1947-1949) στις οποίες υπηρέτησε μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή και ως το τέλος του αιματηρού Εμφυλίου πολέμου.


Η δεύτερη απευθυνόταν προς τον εγγονό του τιμώμενου Στρατηγού Επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο ε.α.Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάνα ΠΝ, προς τους οποίους η Σχολή – δια του Διοικητού της – επέδωσε συμβολικά αναμνηστικά δώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιναύαρχος ε.α. Κ.Μαζαράκης – Αινιάν ΠΝ είναι της Τάξεως 1980 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και συμμαθητής του σημερινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος ήταν παρών και αυτός στην τελετή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο, ο πατέρας του ήταν Στρατιωτικός γιατρός, αλλά ο ίδιος μεγάλωσε στον Πειραιά όπου αποφοίτησε από την Ιωννίδειο Σχολή και εισήχθη στη ΣΣΕ, η οποία τότε έδρευε στον Πειραιά. Αποφοίτησε με την Τάξη του 1890 της Σχολής ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και ήταν συμμαθητής του Ιωάννη Μεταξά ο οποίος αργότερα όταν έγινε δικτάτορας ήθελε να τον κάνει υπουργό Αεροπορίας αλλά ο Μαζαράκης αρνήθηκε καθώς ζήτησε αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και άρση της λογοκρισίας, αιτήματα που βεβαίως δεν έγιναν δεκτά από τον δικτάτορα συμμαθητή του. Γνώριζε πολύ καλά τον Παύλο Μελά ο οποίος ήταν ένα χρόνο νεότερός του στη Σχολή (Τάξεως 1891) και εντάχθηκαν στην Εθνική Εταιρεία και ανέβηκε και αυτός στη Μακεδονία πολεμώντας για την ελευθερία της με το ψευδώνυμο «Καπετάν Ακρίτας». Στη συνέχεια πολέμησε σε όλους τους αγώνες του Έθνους της περιόδου αυτής και αποστρατεύτηκε το 1926 ως Αντιστράτηγος.

Ασφαλώς μία ξεχωριστή ημέρα η σημερινή και για τη ΣΣΕ αλλά και για τους απογόνους – στρατιωτικούς του τιμώμενου προσώπου με την ονομασία της Τάξεως 2022 της Σχολής με το όνομά του.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ