2018-12-23 19:38:33
Φωτογραφία για Τι σημαίνει το όνομα Ιησούς;
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως σήμερα, και τα Αναγνώσματα είναι σχετικά με τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Ακούσαμε στο ευαγγελικό Ανάγνωσμα μετά τον γενεαλογικό κατάλογο του Κυρίου τα περιστατικά της κατά σάρκα Γεννήσεώς Του. 

Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Ιωσήφ, «κατ’ όναρ», και του είπε ότι η μνηστή του Μαρία είναι αγνή, και το παιδί που κυοφορεί, δεν είναι συνηθισμένο, διότι προέρχεται από τη δημιουργική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Τον γιο που θα γεννήσει θα πρέπει να τον ονομάσει Ιησού·

Αυτός θα σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα τι σημαίνει το όνομα Ιησούς και τι σημασία έχει αυτό για τη ζωή του κάθε πιστού.

Το όνομα «Ιησούς» στα Ελληνικά σημαίνει Σωτήρ. Είναι όνομα που δεν το έδωσαν στο θείο Βρέφος οι άνθρωποι, αλλά το όρισε ο ίδιος ο Θεός δια του αγγέλου Του και δηλώνει την αποστολή του Κυρίου. Και η αποστολή Του είναι να σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του. Εκείνος θα εξασφαλίσει τη σωτηρία για όλο το ανθρώπινο γένος, και όσοι Τον εγκολπωθούν ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους θα σωθούν. Αυτοί θα αποτελέσουν τον λαό Του.


Να δούμε τι σημαίνει θα σώσει τον λαό Του από την αμαρτία. Υπάρχουν άνθρωποι που έσωσαν συνανθρώπους τους από τον σωματικό θάνατο, στρατηγοί που έσωσαν την Πατρίδα τους από την υποδούλωση, επιστήμονες που με τις εφευρέσεις τους ευεργέτησαν πλήθη ανθρώπων.

Ο Κύριος Ιησούς όμως σώζει όλες τις γενιές των ανθρώπων από την αμαρτία, το πιο μεγάλο κακό, την αιτία όλων των κακών. Σώζει τον άνθρωπο από την αιώνια κόλαση. Έρχεται με τον λόγο Του να διδάξει στον άνθρωπο την αλήθεια· με τη ζωή Του να δώσει το τέλειο παράδειγμα της αρετής· με το Πάθος Του να πάρει επάνω Του την αμαρτία του κόσμου, να χαρίσει στον άνθρωπο την άφεση, να τον συμφιλιώσει με τον Θεό. Αυτή είναι η σωτηρία με την απόλυτη σημασία της λέξεως. Γι αυτό είπε ο άγγελος: «Αυτός γαρ σώσει». Αυτός θα σώσει, όχι άλλος. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας σώσει. Απολύτως κανείς. «Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία», διακήρυξε αργότερα ο απόστολος Πέτρος (Πραξ. δ´ 12). Δεν υπάρχει άλλο όνομα στη γη το οποίο έχει δώσει ο Θεός στους ανθρώπους και έχει ορίσει ότι μ’ αὐτὸ μπορούμε να σωθούμε εμείς οι άνθρωποι.

Όσοι τελικά πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού και θέλουμε να γευτούμε τη σωτηρία που Εκείνος χαρίζει, οφείλουμε ασφαλώς να γίνουμε λαός Του. Ήδη με το άγιο Βάπτισμα γίναμε μέλη της Εκκλησίας Του, η οποία παρέχει τη σωτηρία δια του Χριστού. Αυτό πρέπει να μας συνέχει και να αναγνωρίζουμε συνειδητά τον Κύριο Ιησού ως τον Μόνο Σωτήρα. Να μην επηρεαζόμαστε από το πνεύμα του Οικουμενισμού και της Πανθρησκείας, που κηρύσσουν την πλάνη, ότι όλες οι θρησκείες πρέπει να είναι αποδεκτές, διότι τάχα είναι διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν όλοι στο Θεό.

Όποιος θέλει να αξιωθεί της εν Χριστώ σωτηρίας και να εορτάζει αληθινά Χριστούγεννα, οφείλει να φυλάσσει την Ορθόδοξη πίστη του αμόλυντη και να ομολογεί πίστη μόνο στον Κύριο Ιησού και στον Πατέρα και στο Άγιο Πνεύμα, τον μόνο αληθινό εν Τριάδι Θεό. Επιπλέον οφείλει να ζει ζωή μετανοίας. Γιατί ο Κύριος δεν σώζει από τις αμαρτίες του εκείνον που δεν θέλει να τις απαρνηθεί. Και δεν τον σώζει, διότι σέβεται την ελευθερία του. Για να σωθούμε λοιπόν, καλούμαστε ελεύθερα, με όλη μας την καρδιά, να παραδώσουμε τη ζωή μας στο Χριστό· να τηρούμε το θέλημά Του και να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας. Η δε συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας κάνει κληρονόμους της Βασιλείας Του.

Ιησούς είναι το μοναδικό όνομα και πρόσωπο που περίμεναν οι αιώνες. Το όνομα που αποκαλύπτει τα αληθινά δώρα των Χριστουγέννων, και που δεν είναι αυτά που ανταλάσσουμε μεταξύ μας, αλλά αυτά που προσφέρει η αγάπη του Νηπιάζοντος Ιησού. Η άφεση των αμαρτιών, η σωτηρία, η αναγέννηση, η θέωση.

Ας περάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες με ευγνωμοσύνη και δοξολογία στο Θεό γι’ αυτούς τους λόγους.
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ