2018-12-29 15:54:11
Φωτογραφία για Σε καταστροφικό μπούμερανγκ για κυβέρνηση εξελίσσεται η επιστροφή εφάπαξ ποσών στους Αποστράτους (ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ)
1. Σύμφωνα με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»:

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών στους 115.000 αποστράτους ΕΔ-ΣΑ, καθώς, ενώ ανέμεναν συγκεκριμένα ποσά, τελικά στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν μειωμένα κατά 75% σε σχέση με το αρχικό ποσό, ακόμη δε και μηδενικά ποσά.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους απόστρατους και παράλληλα ανησυχία στην κυβέρνηση, που βλέπει ένα «όπλο» της να εξελίσσεται σε καταστροφή. Και. Βεβαίως, για το μπέρδεμα αυτό να είστε σίγουροι ότι από το Μαξίμου θα αποδώσουν ευθύνες στον «αγαπημένο» τους, υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

2. Σύμφωνα με το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»:

«Δώστε μας πίσω όλα τα αναδρομικά» - ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν και πάλι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διότι, όπως ισχυρίζονται (και είναι αλήθεια), έλαβαν μειωμένα αναδρομικά ή μικροποσά ή μηδενικά ποσά, έναντι των παρανόμως κατακρατημένων, όταν οι συντάξεις τους μειώθηκαν το 2012, μεσοσταθμικά, κατά περίπου 40%.


Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για «τεράστιες διαφορές» ανάμεσα σε δικαιούχους των ίδιων κατηγοριών. Για παράδειγμα, ορισμένοι έλαβαν 460 ευρώ και άλλοι, με τον ίδιο ακριβώς βαθμό και προϋπηρεσία, έλαβαν μόλις 240 ευρώ. «Τα ποσά που λάβαμε δεν έχουν κάποια λογική. Είναι αδύνατον να προσδιορίσουμε πώς έγινε ο υπολογισμός», λένε. Το συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων σημειώνει ότι τα ποσά που κατατέθηκαν από τις «παράνομα παρακρατηθείσες συντάξιμες αποδοχές» είναι πολύ μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα. Υπάρχουν, τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.

Αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι, ενώ με βάση τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας τους προβλεπόταν ποσό 2.750 ευρώ, πιστώθηκε τελικά στον λογαριασμό τους ποσό 313 ευρώ.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνουν ότι καταβλήθηκαν ποσά στους αποστράτους που κυμαίνονται από 450 ευρώ μέχρι και 7.500 ευρώ. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενό να υπάρχουν και λάθη στον υπολογισμό, σε μερικές περιπτώσεις.

Είναι σαφές ότι η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, όπου ο απόστρατοι θα προσφύγουν, διεκδικώντας το σύνολο από τα παρανόμως, όπως υποστηρίζουν, κρατηθέντα ποσά από τις συντάξεις τους.

3. Σύμφωνα με τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»:

Η αίτηση που «σώζει» πιθανές διεκδικήσεις των αποστράτων

H «άμυνα» των πρώην στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε τυχόν λάθος υπολογισμούς ή παράνομες κρατήσεις

Tη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης τυχόν επιπλέον ποσών, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο (είτε λόγω λανθασμένου υπολογισμού είτε λόγω παράνομων παρακρατήσεων) εκτιμούν ότι δεν τους αποδόθηκαν πρόσφατα, με την καταβολή των αναδρομικών, έχουν οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υποβάλλοντας αιτήσεις επιφύλαξης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πολλοί από τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων με την καταβολή των αναδρομικών την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσαν ότι στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν ποσά κατά πολύ μειωμένα (έως και κατά τα 4/5) σε σχέση με αυτά τα οποία προσδοκούσαν να λάβουν ή μηδενικά ποσά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διέψευσε ότι καταβλήθηκαν μικρότερα ποσά από αυτά που θα έπρεπε να καταβληθούν και υποστήριξε ότι «η εξ ολοκλήρου καταβολή των αναδρομικών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα 400.000.000 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί κατεβλήθησαν στο σύνολό τους».

Ωστόσο, δεδομένο αποτελεί ότι κανείς από τους αποστράτους δεν μπορεί να υπολογίσει εάν όντως τα αναδρομικά που έλαβε ήταν σωστά υπολογισμένα ή εάν έχουν γίνει λάθη ή παράνομες παρακρατήσεις. Από τον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο δεν τους δόθηκαν, όπως προβλέπεται κανονικά, τα απαραίτητα ενημερωτικά σημειώματα. Μέχρις ότου, λοιπόν, μπορέσουν οι απόστρατοι να υπολογίσουν εάν τα αναδρομικά που έλαβαν ήταν σωστά υπολογισμένα ή εάν, τελικά, τους πιστώθηκαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν να πάρουν, η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωκού Κράτους) προτείνει να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων επιφύλαξης προς τον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτως ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα αναδρομικής διεκδίκησης.

Διατήρηση δικαιώματος

Με την αίτηση επιφύλαξης (ΕΔΩ και ΕΔΩ) την οποία έχει διαμορφώσει ο Αρχιπλοίαρχος (Ο) Ιωάννης Αντωνιάδη ΠΝ ε.α. και οικονομικός σύμβουλος Συντονιστικού 3ΕΑΑ διατηρούν το δικαίωμα «επί της καταβολής μέρους των παρανόμως παρακρατηθεισών άλλως περικοπεισών συνταξίμων αποδοχών, που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τις αντισυνταγματικές κατά το ΣτΕ διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως αυτές κατεβλήθησαν την 20/12/2018».

Σημειώνεται ότι με βάση καταγγελίες που έγιναν από αναγνώστες της «δημοκρατίας» σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποδέχονται να παραλάβουν αιτήσεις. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όμως, είναι υποχρεωμένοι να τις δέχονται. «Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αναφέρεσθαι. Με βάση αυτό, όσοι υπάλληλοι αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» δηλώνει στη «δ» ο κ. Μητρόπουλος.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ