2019-01-02 10:55:18
Φωτογραφία για Ποιο αφέψημα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην «κακή» χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό.

Ο ρόλος της για τη λειτουργία του οργανισμού είναι πολύ σημαντικός, όταν όμως τα επίπεδά της αυξηθούν πολύ, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χοληστερόλη μεταφέρεται στα συστήματα του οργανισμού με τη βοήθεια δύο λιποπρωτεϊνών. Η μία είναι η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) και η άλλη, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL).

Η καλή και η κακή

Η LDL θεωρείται η «κακή» λιποπρωτεΐνη επειδή μεταφέρει μέσω του αίματος τη χοληστερόλη στα κύτταρα, ενώ η HDL θεωρείται «καλή» επειδή την απομακρύνει από τα κύτταρα και τη μεταφέρει στο συκώτι απ' όπου αποβάλλεται. Όταν στο σώμα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση LDL, σχηματίζονται λιπαρές εναποθέσεις μέσα στις αρτηρίες, οι αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι σχέση έχει το μαύρο τσάι με την LDL χοληστερόλη

Τυχαιοποιημένη μελέτη βρήκε πως άνθρωποι με ελαφρώς ή μέτρια αυξημένα επίπεδα LDL, πίνοντας 5 φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα είχαν κατά 11% μείωσή της στις εξετάσεις τους. (Μπορείτε να δείτε εδώ τη μελέτη στα αγγλικά).

Άλλη μικρή μελέτη διάρκειας τριών μηνών, σύγκρινε σε 47 συμμετέχοντες την επίδραση του εκχυλίσματος από παραδοσιακό μαύρο κινεζικό τσάι και πλασέμπο στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στα επίπεδα της εν λόγω λιποπρωτεΐνης σε εκείνους που έπιναν το μαύρο τσάι συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που πήραν το πλασέμπο, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ερευνητές κατέληξαν πως το μαύρο τσάι συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε ανθρώπους με κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ή παχυσαρκία. (Μπορείτε να δείτε εδώ τη μελέτη στα αγγλικά).  

Σημείωση:Άνθρωποι με διαγνωσμένα υψηλά λιπίδια θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Πηγή: capital.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ