2019-01-03 11:16:38
Φωτογραφία για Τι κρύβουν οι έκτακτες μεταθέσεις 2 ανωτάτων Τούρκων Αξιωματικών;
Γράφει: Ο Παναγιώτης Νάστος

Τις τελευταίες ημέρες και εν αναμονή της τουρκικής εισβολής, της 3ης, στη Συρία, πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως μεταθέσεις δυο τούρκων ανωτάτων αξιωματικών.

Οι εν λόγω αξιωματικοί είναι ο Στρατηγός Ισμαήλ Μειν Τεμελ, ο οποίος στις 2 προηγούμενες τουρκικές επιχειρήσεις «κλάδος ελαίας» και στο «Αφρίν» ήταν ο έχων το γενικό πρόσταγμα ως Διοικητής της 2ης Τουρκικής Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτυα και ο Ταξίαρχος Μουσταφά Μπαιρουτ, Διοικητής Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων η οποία αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος στις 2 προαναφερθείσες επιχειρήσεις των τούρκων στη Συρία.

Σημειωτέον ότι εν λόγω έμπειροι τούρκοι αξιωματικοί μετατέθηκαν σε θέσεις «ψυγείο», και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση επιθεώρησης του τουρκικού στρατού. Λεμέ δε για θέσεις «ψυγείο» αφού διιστορικά κανείς επιθεωρητής Στρατού στην Τουρκία δεν έφτασε Αρχηγός των ΤΕΔ. Εδώ τίθεται αυτόματα το εύλογο ερώτημα: Γιατί μετατέθηκαν τώρα οι εν λόγω ανώτατοι τούρκοι αξιωματικοί και μάλιστα τη στιγμή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 3η τουρκική εισβολή στη Συρία;


Οι θέσεις που κατείχαν ήταν κομβικές, ενώ οι θέσεις που μετατίθενται είναι μη μάχιμες. Το πιθανότερο είναι ότι εξέφρασαν διαφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση της νέας τουρκικής επιχείρησης. Προς επίρρωση των παραπάνω είχαμε το «σόου» Ερντογάν, Ακάρ όπου ο πρώτος μέσω του κινητού τηλεφώνου του δεύτερου, παρουσία δημοσιογράφων, έδωσε εντολές, εμψυχώνοντας παράλληλα τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ της Τουρκίας θέλοντας να δώσουν την εικόνα του ηγέτη Ερντογάν στον οποίο υπακούουν και έχουν εμπιστοσύνη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Ερντογάν, φοβάται τους ίδιους του τους Στρατηγούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Ερντογάν έκανε ΥΠΑΜ τον τέως τούρκο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Χουουσι Ακαρ, σε μια προσπάθεια να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει το «σύστημα» αφού προέρχεται από αυτό. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συνεχίζονται οι συλλήψεις τούρκων αξιωματικών, με την κατηγορία ότι μετείχαν στο πραξικόπημα του 2016. Οι ποιο πρόσφατες με θύματα στελέχη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, έγιναν πριν 2 ημέρες.

Όμως ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί ακόμη να εμπιστευθεί τις Ένοπλες Δυνάμεις του. Ο λόγος είναι ότι οι ΤΕΔ, δεν έχουν συνοχή και ενότητα. Είναι χωρισμένοι κατά τον Ερντογάν σε γκιουλενιστές και σε ισλαμιστές.

Εκείνο όμως που αντιλαμβάνεται είναι ότι παρά την ρητορική του και τα καλοστημένα επικοινωνιακά του «σόου» δεν πείθει ότι δυο χρόνια μετά το πραξικόπημα σε βάρος του, ότι υπάρχει συνοχή και ενότητα στο τουρκικό στράτευμα. Οι κεμαλικές ρίζες, με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί στις παραγωγικές σχολές και στα μετέπειτα σχολεία οι τούρκοι συμμαθητές αξιωματικοί, φυλακισμένοι ως γκιουλενιστές και μη, είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθούν. Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν.

Άλλο είναι να κάνεις επιχειρήσεις κατά των όντως αξιόμαχων κούρδων στη Βόρειο Συρία και Ιράκ, οι οποίοι όμως δεν έχουν πολεμική αεροπορία, τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, ειδικές δυνάμεις και πυροβολικό και άλλο να διεξάγεις επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας η οποία διαθέτει τα παραπάνω. Άλλωστε ο τουρκικός στρατός στις δυο προηγούμενες επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και στην τρίτη που θα ακολουθήσει, δεν είναι μπροστά, αλλά υποστηρίζει τους φίλα προσκείμενους μαχητές της Συριακής αντιπολίτευσης και ακολουθεί πίσω από αυτούς.

Συνεπώς ναι μεν δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού ο Ερντογάν είναι υπερφίαλος και απρόβλεπτος, αλλά είναι παράλληλα και πολύ ανασφαλής, αφού γνωρίζει πως αν αποπειραθεί και αποτύχει σε μια επιχείρηση σε βάρος της Ελλάδος, θα έχει την τύχη του τέως τούρκου πρωθυπουργού Μεντερες. Κρέμασμα, από τους φαινομενικά τώρα, πιστούς και υπάκουους αξιωματικούς του.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ