2019-01-03 14:45:10
Φωτογραφία για Φυλακές Κορυδαλλού: Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στο φιάσκο της διπλής απόδρασης
Μία σειρά γεγονότων διευκόλυναν τους δύο υπόδικους στην πρωτοχρονιάτικη απόδρασή τους κάτω από τη µύτη σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών

Οι δύο αλβανικής καταγωγής υπόδικοι για διακεκριµένες κλοπές δεν ανήκαν σύµφωνα µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης στην ίδια «συµµορία», αλλά λόγω εντοπιότητας κρατούνταν στο ίδιο κελί στη ∆’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Με ένα αυτοσχέδιο αντικείµενο έκοψαν τα κάγκελα του κελιού τους και βγήκαν στο «νεκρό» προαύλιο.

Από εκεί, µε τη βοήθεια ιµάντων από τσάντες, τους οποίους µετέτρεψαν σε σκοινί, σκαρφάλωσαν στον εξωτερικό µαντρότοιχο και έγιναν καπνός. Η απουσία τους έγινε αντιληπτή στη χθεσινή πρωινή καταµέτρηση. Αµέσως σήµανε συναγερµός και διαπιστώθηκε ότι η απόδραση έγινε µεταξύ 20.30 µε 20.40 το βράδυ.

ΚΑΝΤΕ CLICK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αφύλακτες σκοπιές και η έλλειψη προσωπικού και µέτρων ασφάλειας, όπως η παγίδευση των εξωτερικών χώρων των φυλακών, ήταν οι κύριες αιτίες που χάρισαν την ελευθερία στους κρατούµενους. Στη ∆’ πτέρυγα εποπτεύουν οι σκοπιές 6 και 7, που θα έπρεπε να ήταν επανδρωµένες. Οµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν ήταν.


Ο φρουρός στην 6η σκοπιά είχε βάρδια µέχρι τις 14.00 το µεσηµέρι και, όπως σηµειώνουν πηγές της φυλακής, έκανε υπερωρία µέχρι τις 17.00. Μετά το πόστο

έµεινε κενό. Στην 7η σκοπιά υπήρχε βάρδια από τις 14.00 έως τις 22.00, όµως δεν αντιλήφθηκε τους δύο δραπέτες για να σηµάνει συναγερµό.

Τα «νεκρά» προαύλια

Οπως λένε στελέχη της φυλακής, η απόδραση θα µπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν συστήµατα ασφαλείας και επιτήρησης στον Κορυδαλλό, τα οποία µε την παραµικρή κίνηση θα χτυπούσαν «κόκκινο συναγερµό» στα επονοµαζόµενα «νεκρά» προαύλια. Στο ερώτηµα γιατί δεν έγιναν αντιληπτοί ούτε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους απαντούν ότι «στο control room ο υπάλληλος παρακολουθεί 90 κάµερες που εναλλάσσονται σε 9 οθόνες ανά 5-10 δευτερόλεπτα.

Ο ίδιος υπάλληλος ήταν τοποθετηµένος και σε άλλα πόστα της φυλακής, λόγω έλλειψης προσωπικού». Πηγές της φυλακής ανέφεραν στο «Εθνος» ότι υπήρχαν αρκετές αναρρωτικές άδειες την Πρωτοχρονιά, ενώ χρειάστηκε να γίνουν και µεταγωγές κρατουµένων στο νοσοκοµείο.

Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης επισηµαίνει ότι µέσα στον ∆εκέµβριο εστάλησαν στη φυλακή Κορυδαλλού τρία «φιρµάνια», ζητώντας τα µέτρα να ενταθούν την περίοδο των γιορτών για να µην υπάρξουν απρόοπτα. Ηδη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα από τον εισαγγελέα των φυλακών προκειµένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες.

ethnos.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ