2019-01-04 22:16:55
Φωτογραφία για Οι Κρίσεις ηγεσίας ΕΔ με αφορμή την επικείμενη παραίτηση Καμμένου
Γράφει ο Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

Πρώτα απ' όλα επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε επικείμενη παραίτηση - αποχώρηση του Π. Καμμένου από υπουργός Εθνικής Άμυνας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε επιλογές του και εισήγηση προς Αλέξη Τσίπρα και ΚΥΣΕΑ αναφορικά με τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων... αν δεν γίνει η «υπερ-κωλοτούμπα», εκ μέρους του σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (ας μην το προσδιορίσω... θα είναι παρελθόν). Άρα, αν και έχει το δικαίωμα να προτείνει αποστρατεία/προαγωγή ανωτάτων αξιωματικών, εκτιμώ ότι δεν είναι σοβαρό, ηθικό, έντιμο και λογικό να επιλέγει αρχηγούς. Αν το κάνει, τότε θα επικριθεί για πολλά και από εμένα λίαν προσεχώς.

Και κάτι άλλο. Δεν είναι σοβαρό να επισκέπτεται μονάδες στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ, του Δ' Σώματος Στρατού και στην ζώνη ευθύνης της VIII Μεραρχίας/Ταξιαρχίας Πεζικού επειδή αποχωρεί από την θέση του ΥΕΘΑ. Νισάφι πια. Δεν είσαι ούτε ο ΚΑΣΠΑΡ ΟΥΑΙΜΠΕΡΓΚΕΡ, ούτε ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ, ούτε ο ΜΑΙΚ ΧΕΙΖΕΛΤΑΙΝ, ούτε ο ΑΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ, ούτε ο ΛΕΟΝ ΠΑΝΕΤΑ, ούτε ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚΝΑΜΑΡΑ, ούτε βέβαια ο πρόσφατα παραιτηθείς με αφορμή την άστοχη και απαράδεκτη απόφαση Τραμπ, να αποσύρει τις «εμφανείς» αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις από τις 22 μίνι - βάσεις ανατολικά του Ευφράτη (Ειδικές Δυνάμεις - Πεζοναύτες), δηλαδή τον κορυφαίο πεζοναύτη στρατηγό ε.α
. ΤΖΕΙΜΣ ΜΑΤΙΣ. Ας συνέλθουμε. Αυτά δεν τα έκανε στην πατρίδα μας ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Αντώνης Δροσογιάννης ή ο σεμνός κεντρώος πολιτικός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Φυσικά δεν το έκανε ο εκλεκτός φίλος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν χρειάζονται τέτοιες επισκέψεις πριν το διαφαινόμενο πολιτικό σου τέλος. Ας ηρεμήσουμε.

Άρα θέση μου είναι - αν και μπορεί - ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή - αντικατάσταση/διατήρηση της στρατιωτικής ηγεσίας. (Συμπληρώνουν ήδη 2 χρόνια οι επικεφαλής των κλάδων). Επειδή κυκλοφορεί/ακούγεται ότι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είναι πολύ πιθανό να τον διαδεχθεί, με πολλούς να συνδυάζουν τα πρόσφατα λεχθέντα από τον ίδιο (λεονταρισμοί, ότι θα εξαφανίσουμε βραχονησίδα, αν Τούρκοι - υποθετικά - κομάντος την καταλάβουν), είναι πάγια η θέση μου ότι οι Υπουργοί πρέπει να είναι εκλεγμένοι από τον λαό και μόνο.

Εκτός αν είναι περίπτωση πολύ εξειδικευμένου ανθρώπου, γνώστη και ευρύτερης αποδοχής (εντός και εκτός Ελλάδος). Μπορώ να αποδεχθώ άνετα την επιλογή κάποιου ανώτατου αξιωματικού ΕΑ/Αρχηγού στην θέση Υφυπουργού Άμυνας, ειδικά για ζητήματα που αφορούν το προσωπικό - αμυντική βιομηχανία κ.ά. Αλλά όχι σε επίπεδο Υπουργού Άμυνας. Η περίπτωση ΜΑΤΙΣ στις ΗΠΑ, έγινε λόγω διαφωνιών που είχε εκφράσει για το θέμα του Ιράν και παραιτήθηκε, ενώ μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε ως διοικητής κορυφαίων παγκόσμιας εμβέλειας διοικήσεων των ΗΠΑ (τετράστερος - μάχιμος - και μπροστά στο μέτωπο με την πρώτη εκστρατευτική δύναμη των αμερικανών πεζοναυτών). Μην συγκρίνουμε ανόμοιες περιπτώσεις (καλές οι ασκήσεις και επισκέψεις αλλά το αίμα και οι κίνδυνοι υπερτερούν...).

Οι ΗΠΑ είναι επικυρίαρχος δύναμη στον πλανήτη και ενεργούν παγκόσμια. Η περίπτωση της Τουρκίας με την υπουργοποίηση του στρατηγού ε.α. ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ, έχει να κάνει με την στάση του τη νύχτα του αποτυχημένου Γκιουλενικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν (ας μην αναφερθώ στα όσα έγιναν στην βάση ελικοπτέρων ΑΚΙΝΤΖΙ κοντά στην Άγκυρα, με τους ταξίαρχους της Τουρκικής αεροπορίας να απειλούν με εκτέλεση τον ΑΚΑΡ). Είναι ειδική περίπτωση. Όσοι στρατηγοί εκείνο το βράδυ στήριξαν τον Ερντογάν κατέλαβαν σήμερα καίριες - θέσεις, όπως ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ - ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΡΕΛ - ΑΣΕΦ ΤΣΕΤΙΝ - ΜΕΤΙ ΝΤΕΜΕΛ - Ο. ΝΤΟΥΜΤΑΡ κ.α. (Υπουργός - Α/ΓΕΕΘΑ - Α/ΓΕΣ - Στρατοχωροφυλακή - Διοίκηση δεύτερης στρατιάς). Θέση μου είναι - ότι δεν πρέπει στην χώρα μας να υπουργοποιηθούν αρχηγοί Επιτελείων που εξάντλησαν την επετηρίδα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ επί υπουργίας Αβέρωφ έγινε υφυπουργός για λίγους μήνες. Το ίδιο και ο πτέραρχος ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ. Το ίδιο και ο Παναγιώτης ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ/Τάξης 71 της ΣΣΕ στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (έφθασε μέχρι διοικητής πρώτης στρατιάς στην Λάρισα/ γενικός επιθεωρητής). Το ίδιο και ο ναύαρχος Ελευσινιώτης ως Β' Υφυπουργός στην ίδια συγκυβέρνηση (ήταν Α/ΓΕΝ). Κανένας από αυτούς δεν είχε εκλεγεί από τον λαό. Και δεν γνωρίζω αν ήσαν υποψήφιοι, αν θα εκλέγονταν. Τέλος, στην πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Νίκος Τόσκας τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. (Υποστράτηγος ε.α. χωρίς να έχει υπηρετήσει στον αποστρατευτικό βαθμό/αποστρατεύτηκε από την XXV ΤΘΤ στο Πετροχώρι Ξάνθης) επίσης δεν είχε εκλεγεί από τον λαό. Σταράτα λόγια και έξω από τα δόντια. Δεν επιλέγω εγώ. Προφανώς. Αν ήμουν εγώ θα επέλεγα αξιωματικούς - τομή, όμως εκτιμώ ότι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς.

Αυτή την στιγμή οι στρατηγοί υπερτερούν, αν το δει κάποιος βάσει προσόντων και βιογραφικού. Με εξαίρεση έναν πολύ δυνατό και υψηλού επιπέδου αντιναύαρχο ε.ε. οι του Στρατού στην ηγεσία και όχι μόνο είναι μπροστά. Χρειαζόμαστε αρχηγό στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΣ υψηλού επιπέδου. Όχι διαχειριστές. Και τέτοιους έχουμε. Ασυζητητί. Παρά τις «υποχθόνιες» ενέργειες κάποιων αεριτζήδων - παραφιλολογούντων, αυτή την περίοδο και ειδικά εν όψει πολύ σοβαρών εξελίξεων που προδιαγράφονται, μέσα στο 2019 χρειαζόμαστε στιβαρή - έμπειρη και αναγνωρισμένη ηγεσία στα γενικά επιτελεία. Όλοι καλοί μπορεί να είναι. Αλλά υπάρχουν πάντα οι καλύτεροι. Και φυσικά ο καλύτερος. Μην τρελαθούμε!!! Είναι ώρα στον Στρατό Ξηράς να έρθει μπροστά η τάξη 84 της ΣΣΕ και να διατηρηθούν 3 αντιστράτηγοι της τάξης 83 της ΣΣΕ.

Βάσει των ανωτέρω: Θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος (αν και έχει το δικαίωμα) δεν πρέπει να εισηγηθεί τη νέα ηγεσία προς το ΚΥΣΕΑ. Ο Βαγγέλης Αποστολάκης σε περίπτωση αποστρατείας θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως ένας εκ των υφυπουργών Άμυνας (γιατί οι τωρινοί δυο, είναι άστα βράστα...), και ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετήσει για όσο ακόμα θα είναι Πρωθυπουργός, υψηλόβαθμο, σοβαρό και μετριοπαθές πρόσωπο ως πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων (αυτό θεωρώ προτασιακά, και ενώ δεν είμαι της τρέχουσας πολιτικής θέσης με τους κυβερνώντες), ενώ έχουμε 3 πολύ δυνατούς αντιστράτηγους για τις θέσεις Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Και ένα πολύ δυνατό αντιναύαρχο/επιχειρησιακό για την θέση του Α/ΓΕΝ. Είναι ώρα σε όλα τα Επιτελεία να επικρατήσει η αξιοκρατία και όχι ο παραγοντισμός, το χαμογελαστάν, το «Διατάξτε/Μάλιστα κύριε», η εξυπηρετησιολογία και η διαχείριση μιας άθλιας γραφειοκρατίας... Θέλουμε ηγέτες για Ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα... Όχι να βολεύουν τα κομματικά ρουσφέτια πολιτικών και πολιτικάντηδων. Νισάφι πια. Χρειαζόμαστε αρχηγούς με όραμα. Με διευρυμένη αντίληψη και με το κάτι παραπάνω.

Γιατί εδώ που φθάσαμε - λυπάμαι που θα το επισημάνω - έρχονται πολύ «περίεργα» πράγματα. Τα ρουφιανιλίκια εξωστρατιωτικών κύκλων δεν πρέπει να έχουν θέση. Όσοι βλέπουν τα κείμενα από τα κακώς κείμενα επισημαίνονται και να οδηγούν σε παραιτήσεις. Παραδείγματα: Ο αείμνηστος Α/ΓΕΣ Κ. ΚΟΥΡΚΑΦΑΣ. Ο αείμνηστος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗΣ και ο παραιτηθείς το 2012 από Α/ΓΕΣ, επίτιμος αρχηγός ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΑΖΙΑΣ. Επειδή πιστεύω στην αξιοκρατία τοποθετούμαι κρυστάλλινα. Προέρχομαι άλλωστε από δυο γενιές στρατιωτική οικογένεια. Και ο μακαρίτης πατέρας μου (ανώτατος αξιωματικός ε.α) της πολεμικής τάξης 49Α/ανθυπολοχαγός κατ' ευθείαν από την χιλιοτιμημένη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων στο μέτωπο, για τις επιχειρήσεις του Εθνικού μας στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι (επιχειρήσεις Πυρσός) για την προάσπιση της πατρίδας μας από τους ξενοκίνητους κομμουνιστές (για να μην γίνουμε σαν εκείνα τα τρισάθλια κομμουνιστικά καθεστώτα 1945-1991, που ευτυχώς τελείωσαν στο ιστορικό φθινόπωρο της οργής 1990-1991), ο πατέρας μου τιμήθηκε με χρυσούν αριστείο ανδρείας (η ανώτατη διάκριση για αξιωματικό) και πολεμικούς σταυρούς, από τον αείμνηστο στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Γι΄ αυτό και σε αυτά τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας είμαι πολύ ευαίσθητος. Όπως πρέπει να είμαστε όλοι μας. Και να επιδιώκουμε αξιοκρατία (ΠΗΓΗ: Ε.Ω. - 04/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ