2019-01-05 15:39:36
Φωτογραφία για Η ευθύνη που μας αναλογεί – Της Τάνιας Ώττα
Η έλλειψη του αισθήματος της ικανοποίησης και η επίρριψη ευθυνών σε άλλους φαίνεται να μας χαρακτηρίζει, γιατί απ’ ότι διαπιστώνουμε καθημερινά με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Είτε γίνεται κάτι, είτε όχι, πάντα θα έχουμε κάτι αρνητικό να προσάψουμε σε κάποιον. Συνήθως, πάντα φταίνε οι άλλοι. Είναι  δύσκολο μάλλον να κάνουμε και λίγη αυτοκριτική και να σκεφτούμε που φταίμε, τι είδους ευθύνες μας αναλογούν, τι είδους πρωτοβουλίες μπορούμε να αναλάβουμε, πως μπορούμε να βάλουμε και λίγο το χεράκι μας να βοηθήσουμε μία κατάσταση.

Η προετοιμασία για το χειμώνα μας αφορά όλους, ειδικά όσους ζουν σε ορεινές , ημιορεινές και δύσβατες περιοχές.

 Οι κατά τόπους διοικήσεις έχουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως, πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα, απόλυτα φυσιολογικά για την εποχή.

Συντήρηση οχημάτων αποχιονισμού, προμήθεια αλατιού, στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, προμήθεια απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού, εργασίες σε οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, κατανομή εργασιών κατά περιοχή ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα και βλάβες, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους, και πολλές ακόμη ενέργειες στα πλαίσια συντονισμού για την λεγόμενη πολιτική προστασία
.

Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν για τα μέτρα αντιμετώπισης του χιονιά και του παγετού από δήμους, διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και αστυνομικές διευθύνσεις, γνωστές σε όλους μας, φαίνεται να μην αγγίζουν πολλούς και τις αγνοούν. Κοιτώντας το προσωπικό  όφελος, ορισμένοι κάνουν ότι τους βολεύει και δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο. Σταθμευμένα οχήματα κατά μήκος των δρόμων και πολλές φορές σε απαγορευμένα σημεία, δυσκολεύουν τη διέλευση άλλων οχημάτων, το έργο των εργαζομένων καθαριότητας των δρόμων που ξημερωβραδιάζονται στο τιμόνι για μην κλείσει η συγκοινωνία αλλά και των πεζών που προσπαθούν να μετακινηθούν με δυσκολία. Πεζοδρόμια γεμάτα χιόνι ή πάγο, χιόνι συσσωρευμένο στις άκρες των δρόμων και σταθμευμένα οχήματα. Από πού να περάσεις λοιπόν όταν είσαι πεζός; Κι αν ένα όχημα γλιστρήσει και πέσει πάνω σε ένα σταθμευμένο όχημα ποιος φταίει;

 Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα το χειμώνα, μεριμνούμε αναλόγως και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα.

Απαιτείται συνεργασία από όλους, όπου είναι εφικτό. Κυρίως, απαιτείται και λίγη υπομονή και κατανόηση. Να σκεφτούμε κυρίως ότι προτεραιότητα έχουν τα επείγοντα περιστατικά. Αντί να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον, ας κοιτάξουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε, και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε εγκαίρως, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το χειμώνα, που γνωρίζουμε συνηθώς τι προβλήματα δημιουργεί με τις έντονες χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και παγετούς. Και ως πολίτες και ως κρατικοί φορείς.

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λείπουν, λάθη γίνονται, αποτέλεσμα είτε λάθος συντονισμού μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, είτε εκτάκτων περιστατικών και  τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, αρκεί να μην κοστίσουν ανθρώπινες ζωές. Όλοι μας, ανεξαιρέτως της θέσης μας, πρέπει να σκεφτούμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, και οι πολίτες και όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ