2019-01-06 20:27:28
Φωτογραφία για Διερεύνηση καταγγελιών από ΥΕΘΑ και ΕΦΚΑ για αποκατάσταση αδικιών στα αναδρομικά αποστράτων
•Το υπουργείο Άμυνας ερευνά καταγγελίες φορέων των αποστράτων για αδικία και λάθη στα τελικά ποσά.

Παρέμβαση για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα αναδρομι­κά των αποστράτων πραγματο­ποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Με εντολή που έδω­σε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα γίνει έρευ­να για τυχόν αδικίες και λάθη που έγι­ναν με τα αναδρομικά των αποστράτων. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ο υπεύθυνος φορέας, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν οδηγίες για να διερευνηθούν και να απο­κατασταθούν τυχόν αδικίες οι οποίες μας καταγγέλθηκαν».

Η παρέμβαση του υπουργείου Άμυνας έρχεται ύστερα από καταγγελία των φορέων των αποστράτων οι οποίοι υπο­στηρίζουν ότι έχουν λάβει είτε πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που δικαι­ούνταν είτε ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.


Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν οι απόστρατοι, ένας συνταξιούχος ο οποίος αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρα­τού δικαιούται μεικτό ποσό αναδρομι­κών ύψους 13.630 ευρώ. Σε αυτό το ποσό οι συνολικές κρατήσεις ανέρχο­νται στα 10.386 και έτσι το καθαρό πο­σό που καταβλήθηκε την Παρασκευή 21/12/2018 στον τραπεζικό του λογαριασμό ήταν μόλις 3.244 ευρώ, δηλαδή οι κρατήσεις ανήλθαν στο απίστευτο ποσοστό του 76,1%.

Κραυγαλέες περιπτώσεις

Έχουν καταγγελθεί όμως και χειρότερες περιπτώσεις. Σε απόστρατο Συνταγμα­τάρχη με 35 χρόνια υπηρεσίας και μει­κτή σύνταξη σήμερα 1.665 ευρώ δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αναδρομικών. Σε χήρα αποστράτου της Πολεμικής Αεροπορίας το μεικτό ποσό των ανα­δρομικών ήταν μόλις 99 ευρώ και σε αυτά έγιναν κρατήσει με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που εισέπραξε να δι­αμορφώνεται σε 79 ευρώ. Πρώην Αρχηγός του Λιμενικού ο οποίος ανέμενε αναδρομικά περίπου 4.000 ευρώ είδε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν είχε κατατεθεί ούτε ευρώ.

Όπως έχουν υποστηρίξει εκπρόσωποι των αποστράτων, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου για αποστράτους με τον ίδιο βαθμό αποστρατείας και τα ίδια έτη υπηρεσία καταβλήθηκαν ποσά αναδρομικών που διαφέρουν σημαντι­κά μεταξύ τους. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να έχουν γίνει σημαντικά λάθη από την πλευρά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο οποίος υπολόγισε το ποσό των αναδρομικών αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο υπολόγισε όλες τις κατηγορίες των κρατήσεων. Μάλιστα σημειώνουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών αναδρομικών, δηλαδή αποστράτων οι οποίοι λόγω της καταβολής αναδρομι­κών πέρασαν το όριο συνολικών κατα­βαλλόμενων συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ και τέθηκε σε ισχύ μνημονιακός κόφτης 5% επί του συνόλου των κατα­βαλλόμενων ποσών. Έτσι, όταν με το ποσό των αναδρομικών το όριο των καταβαλλόμενων συντάξεων ξεπερνά οριακά τα 20.000 ευρώ, τότε προκύπτει πρόσθετη παρακράτηση ύψους 1.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αναδρο­μικά ενεργοποίησαν έως και έξι κατηγορίες μειώσεων και συγκεκριμένα:

•την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξι­ούχων,

•την περικοπή του μνημονιακού νόμου 4024/2011,

•την περικοπή του μνημονιακού νο­μού 4051/2012,

•τη μείωση του νόμου 4093/2012,

•τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

•την παρακράτηση 20% για φόρο εισοδήματος. Μάλιστα με την παρακρά­τηση αυτή εξαντλείται και η φορολογι­κή υποχρέωση καθώς αυτό προβλέπεται με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφα­τα στη Βουλή.

Τα αναδρομικά έλαβαν, έστω και συρρικνωμένα, περίπου 115.000 συνταξιού­χοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δι­καστικοί κ.ά.).

Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για χρονικό διά­στημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες, κατ' αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ημε­ρομηνία καταβολής αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θεωρήθηκε η υπαγωγή στον νόμο Κατρούγκαλου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη ανακοίνωσή του είχε απο­κλείσει την πιθανότητα λαθών και είχε υποστηρίξει ότι στα αναδρομικά των αποστράτων έγιναν οι μειώσεις που είχαν γίνει σε όλους τους συνταξιού­χους.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ[email protected]

 (ΕΘΝΟΣ-04/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι δήλωσε το ΕΦΚΑ/ΓΛΚ στο ΔΣ/ΠΟΑΣΑ για τα «κουρεμένα» ή μηδενικά αναδρομικά στους Αποστράτους
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ