2019-01-07 16:35:48
Φωτογραφία για Περί βραχονησίδων και άλλων τινών. Πως ακριβώς έγινε η δήλω­ση του Α/ΓΕΕΘΑ
Όπως συχνά συμβαίνει, η δήλωση Αποστολάκη απομονώθηκε και δεν αναφέρθηκε καν το -εξίσου σοβαρό- δεύτερο σκέλος της ότι «η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί και με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί»

Πολύς ντόρος έγινε για τη δήλω­ση του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, κατά την οποία «εάν οι Τούρκοι ανέ­βουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσου­με. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή». Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού όλοι θέλη­σαν να πάρουν θέση. Επειδή είμαστε παρόντες στην συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΥΕΘΑ, επιτρέψτε μας να παραθέσου­με τα γεγονότα όπως έγιναν.

Καταρχήν, η εν λόγω φράση δεν έγινε ως «αυθύπαρκτη» δήλωση. Συνομιλώντας ο ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης με τους δη­μοσιογράφους, κάποια στιγμή και ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει πως αντιμετω­πίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις διάφορες τουρκικές προκλήσεις, ένας από τους παρισταμένους πετάχτηκε -διακόπτοντας τη συζήτηση- λέγοντας: «και τι θα γίνει αν οι Τούρκοι ανέβουν σε κάποια βραχονησί­δα;»
. Η άμεση αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν η παραπάνω -περιβόητη πια- φρά­ση στην οποία δεν έδωσε συνέχεια προκειμένου να ολοκληρώσει το θέμα στο οποίο αναφερόταν. Λίγο μετά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επι­κεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλου­με να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί». Ο άνθρωπος ού­τε κάποια επιθετική θέση πήρε, ούτε «απά­ντηση» στους Τούρκους έδωσε. Είπε κά­ποια απολύτως αυτονόητα.

Το απίθανο είναι ότι η μεν αντιπολίτευ­ση στήριξε όσα ειπώθηκαν από τον Α/ΓΕ­ΕΘΑ, ενώ η κυβέρνηση μάλλον «τήρησε αιδήμονα σιγήν». Τουλάχιστον τις πρώτες ώρες. Έσπευσε όμως να «εκμεταλλευ­τεί» το κλίμα που «διαμόρφωσαν» κάποιοι υποστηρικτές της, συγκαλώντας το Εθνι­κό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το οποίο, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν εί­χε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Οι κυ­βερνητικοί πάντως με όλα αυτά, κατάφεραν να βγάλουν από την «κορυφή» των ειδήσεων την υπόθεση Πετσίτη, η οποία τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Για να μην πούμε την αρμόζουσα φράση, που έχει το μειονέκτημα να μην θεωρείται και τόσο καθώς πρέπει.

Για το τέλος να προσθέσουμε δύο πράγματα που οι περισσότεροι δεν θέ­λουν να θυμούνται: Πρώτον, κατά την κρί­ση των Ιμίων, το 1996, όταν ερωτήθηκε ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ «τι να κάνουμε με τους Τούρκους που είχαν αποβιβαστεί στην δυ­τική Ίμια», αυτός είχε προτείνει τον βομ­βαρδισμό της με βόμβες napalm. Πράγ­μα που «μετά βδελυγμίας» - και μάλλον έντρομος - απέρριψε ο Κώστας Σημίτης. - Δεύτερον, την εξωτερική πολιτική την κα­θορίζει ο πρωθυπουργός με το ΥΠ.ΕΞ και όχι το ΓΕΕΘΑ, που έχει ως έργο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμε­τωπίζουν κάθε εξωτερικό εχθρό.

Υ.Γ: Οι διάφορες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν λαμβάνονται υπόψη και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου Του Ηλία Νταλούμη

 (ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-05/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]) 

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ