2019-01-08 14:27:36
Φωτογραφία για Χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς κατά τη διάρκεια τού ταξιδιού τους
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο οδηγός θα πρέπει:

Να έχει μαζί του εμφιαλωμένο νερό κατάλληλο για πόση ευρισκόμενο κάτω από τη θέση του

συνοδηγού και όχι του οδηγού.

Να μην πίνει καθόλου νερό όταν οδηγεί. Νερό πρέπει να καταναλώνει μόνο όταν κάνει στάση σε ασφαλές σημείο.

Να μη συγκρατεί και να μην καταναλώνει τροφή ή διάφορα άλλα σνακς (π.χ., τοστ, καφέ, σοκολάτες κ.ά.) ή να καταναλώνει νερό από πλαστικό μπουκαλάκι όταν οδηγεί. Αυτή η συνήθεια πολλών οδηγών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ή και μοιραία, καθώς μπορεί με βιαστική ή απρόσεκτη κατάποση νερού ή τροφής να υπάρξει απόφραξη του αεραγωγού και ο οδηγός να χάσει τις αισθήσεις του.

Να μην καπνίζει, όταν οδηγεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος το τσιγάρο ή η στάχτη του να πέσουν στο θώρακα ή στα πόδια του και με την αίσθηση ότι μπορεί να καεί να στρέψει την προσοχή του προς αυτά τα σημεία. Έτσι όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω έλλειψης προσοχής να μπει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουσθεί με άλλο όχημα ή να βρεθεί εκτός οδοστρώματος με απρόβλεπτα αποτελέσματα.


Να μην προσπαθεί εν κινήσει να φορέσει τη ζώνη  ασφαλείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του και να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή εκτός οδοστρώματος.

Να κοιτάζει σταδιακά το καντράν του οχήματός του ελέγχοντας την ταχύτητα με την οποία κινείται. Οδηγώντας σιγά και προσεκτικά θα μπορεί να ελέγχει το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας από τις σχετικές πινακίδες.

Να έχει στο αυτοκίνητο, όταν οδηγεί, μουσική της αρεσκείας του και σε χαμηλή ένταση, καθώς αυτό τον βοηθά να είναι ήρεμος και ευδιάθετος.

Να αποφεύγει όταν οδηγεί να συζητά θέματα που του δημιουργούν θυμό και εκνευρισμό (π.χ., οικονομικά, πολιτικά ή θέματα υγείας).

Να απαντά στο συνοδηγό, όταν το κρίνει αναγκαίο, έχοντας στραμμένη την προσοχή του στην οδήγηση και ευθεία μπροστά του και όχι να στρέφει το κεφάλι του προς το συνοδηγό. Να μη στρέφει το κεφάλι του προς τους υπόλοιπους επιβάτες του οχήματος για να απαντήσει ή να συμμετάσχει σε πιθανή συζήτηση, αλλά να δίνει σύντομες απαντήσεις, αν είναι αναγκαίο, βλέποντάς από τον εσωτερικό καθρέπτη του οχήματος χωρίς να χάνει την επαφή του με την οδήγηση.      

Αν στο όχημα επιβαίνει μικρός επιβάτης, αυτός δεν πρέπει να κρατά στα χέρια του μικρά και αιχμηρά αντικείμενα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και τραυματισμού. Υπενθυμίζεται ότι κανείς από τους επιβάτες δεν πρέπει να συγκρατεί στην αγκαλιά του μικρό παιδί, γιατί σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος το μικρό παιδί θα χρησιμοποιηθεί ως αερόσακος και ο επιβάτης θα προστατευθεί, ενώ το ίδιο θα χάσει τη ζωή του.

Αν στο όχημα επιβαίνει μικρός επιβάτης, ο οποίος κάθεται στο παιδικό κάθισμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αντιδρά με φωνές, αυτό σημαίνει ότι έχει κουραστεί. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται ο οδηγός να σταματήσει άμεσα σε ασφαλές σημείο. Ασφαλές σημείο δεν είναι η Λ.Ε.Α. (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), αλλά οι «ειδικοί χώροι στάθμευσης». Αν πρόκειται για επαρχιακό δρόμο, ο οδηγός, όταν θα σταματήσει κανονικά στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας πρέπει να έχει τοποθετήσει το μισό όχημα εκτός οδοστρώματος (στο αδιαμόρφωτο χωμάτινο σημείο).

Όσοι κινούνται στο Εθνικό δίκτυο θα έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί «ειδικοί χώροι στάθμευσης» (πάρκινγκ). Οι χώροι αυτοί έχουν σαν σκοπό οι οδηγοί των οχημάτων να πραγματοποιούν προσωρινή στάση, ώστε να ξεκουράζονται, να ανακτούν τις δυνάμεις τους και στη συνέχεια να αναχωρούν.

Μερικοί χώροι στάθμευσης στο εθνικό ή/και επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί (χωρίς προστατευτικές μπάρες), περιορισμένης έκτασης και δεν παρέχουν πλήρη ασφάλεια στους οδηγούς που σταθμεύουν προσωρινά. Ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες οι οδηγοί που σταματούν εκεί, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί οι χώροι αυτοί σε πολλά σημεία έχουν ανεπαρκή ή καθόλου φωτισμό. Αν κριθεί αναγκαίο να σταματήσουν, θα πρέπει να έχουν σε λειτουργία τα αλάρμ, ώστε να είναι ορατοί στους υπόλοιπους διερχόμενους οδηγούς. Ο οδηγός οχήματος που εισέρχεται στο χώρο στάθμευσης, πρέπει να σταθμεύει προσωρινά το όχημά του προς το τέλος του χώρου στάθμευσης και όχι στην αρχή του. Οι οδηγοί κατά το χρόνο παραμονής τους στο χώρο στάθμευσης θα πρέπει σταδιακά να κάνουν μερικές ασκήσεις για ξεκούραση των μυών τους και στη συνέχεια να συνεχίζουν το ταξίδι  τους για τον προορισμό τους.

        Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους γονείς, όταν αποβιβάζονται από το αυτοκίνητο τα παιδιά τους, τα οποία πρέπει να τα επιτηρούν αυστηρά, ώστε να μην ξεφύγουν της προσοχής τους, καθώς, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου.

      Μερικοί οδηγοί οχημάτων καυχώνται ότι η οδήγηση δεν τους κουράζει όσες ώρες και να οδηγούν. Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί ο οργανισμός του ανθρώπου κουράζεται πολύ εύκολα. Τα αντανακλαστικά του μειώνονται κατά τη διάρκεια πολλών ωρών οδήγησης και σε ενδεχόμενο ξαφνικό εμπόδιο δεν θα μπορέσουν να αντιδράσουν έγκαιρα. Το ερώτημα είναι πώς ο οδηγός θα αντιληφθεί ότι έχει κουραστεί. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι δύσκολη, καθώς ο ίδιος ο οργανισμός  του τον προειδοποιεί με μηνύματα, τα οποία βέβαια πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει. Ενδεικτικά, τέτοια μηνύματα μπορεί να είναι:

Ο οδηγός, καθώς οδηγεί, ανεξάρτητα αν φορά ή όχι τη ζώνη ασφαλείας, αρχίζει σταδιακά να μετακινεί ελαφρά την πλάτη του αριστερά ή δεξιά.  

Όταν βλέπει ότι ο δρόμος έχει μεγάλη ευθεία, βγάζει το πόδι του από το πεντάλ του φρένου ή του γκαζιού για να το ξεκουράσει και αφήνει το όχημα να κινείται ελεύθερα, χωρίς να αγγίζει το πεντάλ.

Ο οδηγός βγάζει το αριστερό του χέρι έξω από το παράθυρο και κάνει μερικές ασκήσεις ή στρέφει το κεφάλι του προς το παράθυρο για να τον χτυπά ο αέρας.

Ο οδηγός, ενώ οδηγεί, μετακινεί την πλάτη του καθίσματός του προς τα πίσω και οδηγεί με τεντωμένα τα χέρια του νομίζοντας ότι η στάση αυτή τον ξεκουράζει.

Ο οδηγός, ενώ οδηγεί, νοιώθει τα πόδια του (στο μηρό) να  μυρμηγκιάζουν.

Τέλος, ο οδηγός κάθε είδους οχήματος επιβάλλεται να έχει μαζί του νερό, ώστε, αν αντιληφθεί ότι έχει τάση υπνηλίας, να σταματήσει αμέσως και να δροσίσει με λίγο νερό το πρόσωπό του.

Γεώργιος Α. Πανταζόπουλος  
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ