2019-01-09 04:26:38
Φωτογραφία για Σολτς: Παρήλθε η εποχή των παχιών αγελάδων για τη Γερμανία
Προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας και μείωση των εσόδων

του κράτους Μιλώντας στην Bild, για πρώτη φορά εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του στις επόμενες εκλογές να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας και μείωση των εσόδων του κράτους, ενώ εκφράζει την επιθυμία του να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD.

Η αναμενόμενη επιβράδυνση της πορείας της γερμανικής οικονομίας θα έχει αισθητές επιπτώσεις για τα έσοδα του κράτους, προειδοποιεί ο Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην κυριακάτικη Bild, «οι καλές εποχές, όπου οι εισπράξεις του κράτους από φόρους είναι υψηλότερες απ' ότι αναμενόταν, πλησιάζουν προς το τέλος τους». Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά με ένα «γερό» πλεόνασμα στους φόρους, εκτιμά ο ίδιος.


Φοροαπαλλαγές σε περίπτωση ύφεσης

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων, όπως και της γερμανικής κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 δεν θα κυμανθεί στο 2 %, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά θα περιοριστεί στο 1,5%. Μια από τις βασικές αιτίες είναι η μείωση των εξαγωγών. Πέραν αυτού η πορεία της γερμανικής οικονομίας θα εξαρτηθεί και από μια σειρά μέχρι στιγμής αστάθμητων παραγόντων. Για παράδειγμα, πόσο ομαλή θα είναι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ιταλική κυβέρνηση και ποια θα είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή ύφεση της γερμανικής οικονομίας ο κ. Σολτς έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel τα βασικά μέτρα αυτού του σχεδίου αφορούν φοροαπαλλαγές και φορελαφρύνσεις, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ύφεσης, το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων θα κυμαίνεται μεταξύ 17 και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υποψηφιότητα για καγκελάριος

Τέλος, στη συνέντευξη του με την κυριακάτικη Bild, για πρώτη φορά ο Όλαφ Σολτς εκφράζει δημόσια την επιθυμία του στις επόμενες εκλογές να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών. Παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις, τονίζει ότι ο ίδιος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Γεγονός είναι όμως ότι στο ίδιο του το κόμμα ο κ. Σολτς δεν έχει αυτή την αναγνώριση.

Πηγή: Deutsche Welle
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ