2019-01-09 19:45:31
Φωτογραφία για Γενετικές αλλαγές στο σπέρμα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κάνναβης, σύμφωνα με νέα έρευνα
Ενδείξεις ότι η έκθεση στην κάνναβη προκαλεί γενετικές αλλαγές στο σπέρμα ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουν αν οι αλλαγές αυτές είναι αναστρέψιμες ή αν κληρονομούνται.

Λόγω της τάσης για νομιμοποίηση της κάνναβης διεθνώς, οι επιστήμονες μελετούν πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις της. Δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πιο δραστική ουσία της κάνναβης, την τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Σκοτ Κόλινς, έκαναν τη μελέτη σε 24 άνδρες και αρουραίους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός του τσιγάρου, τα φυτοφάρμακα, τα επιβραδυντικά φλόγας στους πυροσβεστήρες, η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο σπέρμα.

Η νέα μελέτη προσθέτει την κάνναβη στη λίστα με τους παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα. Με τη μεταβολή της μεθυλίωσης του DNA, προκαλούνται επιγενετικές αλλαγές στο σπέρμα, όμως δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες.


«Βρήκαμε ότι οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στους άνδρες και στην αναπαραγωγική υγεία τους δεν είναι τελείως μηδενικές, καθώς υπάρχει κάτι στην κάνναβη που επηρεάζει το γενετικό προφίλ του σπέρματος. Δεν ξέρουμε ακόμη τι σημαίνει αυτό, αλλά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψη», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ποιος θεωρείται τακτικός χρήσης κάνναβης

Κάποιος που κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για έξι μήνες, θεωρείται τακτικός χρήσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο πιο συχνός χρήστης είναι κάποιος, τόσο περισσότερη τετραϋδροκανναβινόλη βρίσκεται στα ούρα και γίνονται πιο αισθητές οι αλλαγές στο γενετικό προφίλ του σπέρματος.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) φαίνεται ότι επιδρά σε πολλά διαφορετικά γονίδια, τόσο στους ανθρώπους, όσο και στους αρουραίους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν το σπέρμα που είναι επηρεασμένο από την κάνναβη, μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωράριο. Άγνωστο παραμένει και αν η ανάπτυξη του εμβρύου θα είναι φυσιολογική.

Οι επιστήμονες πρόκειται να μελετήσουν περισσότερους χρήστες κάνναβης, για να διαπιστώσουν αν η διακοπή της χρήσης μπορεί να αναστρέψει τις αλλαγές στο σπέρμα, αλλά και αν θα κληρονομήσουν αυτές τις γενετικές αλλαγές τα μωρά. Για λόγους προφύλαξης, οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους χρήστες προσπαθήσουν να κάνουν παιδί, να διακόψουν τη χρήση κάνναβης τουλάχιστον για έξι μήνες.

Η αμερικανική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα επιγενετικής «Epigenetics».

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Quadrantids
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Quadrantids
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ