2019-01-10 10:03:14
Φωτογραφία για Süddeutsche Zeitung: «Ριψοκίνδυνο ταξίδι» η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα
Στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα αναφέρεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ριψοκίνδυνο ταξίδι». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ «διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση». «Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση» γράφει η SZ, σημειώνοντας πως «Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό».

«Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν. Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς, αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει» αναφέρει η εφημερίδα.


Όπως επισημαίνεται, δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. «Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι σε γερμανικές πόλεις όπως στο Φράιλασινγκ η στο Πάσαου. Και αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη» παρατηρεί η SZ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς «το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια, διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα» για «την ιστορική επιτυχία» της Συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρονών αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» σημειώνει το δημοσίευμα.

D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ