2019-01-10 21:01:59
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει άλλος πιο αισιόδοξος
«Η καγκελάριος ήρθε σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης επίσκεψής της», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. «Τότε η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με ένα εκατομμύριο άνεργους και διαλυμένες δομές προστασίας των αδύναμων. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα», συμπλήρωσε. «Σήμερα είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση, με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά και την έννοια στους ευάλωτους».

Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής σε μείωση ανεργίας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν πλέον την συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουν προοπτική.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα».


«Διανύσαμε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και δύσκολους συμβιβασμούς. Αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης. Μας χώριζαν διαφορές σε ιδεολογικό επίπεδα αλλά βρήκαμε λύσεις γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας αλλά κατά μια έννοια και της Ευρώπης γιατί ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση». «Η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης στην Ευρώπη. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά γιατί λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ως απάντηση στις πολιτικές προκλήσεις της εποχής».

Αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις Ευρωπαϊκές Εκλογές. «Κοινή διαπίστωση είναι ότι μεγάλος κίνδυνος για την Ε.Ε. δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις όσων πιστεύουν σε αυτή αλλά η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων». Όπως είπε επεσήμανε στην καγκελάριο το ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές σε αυτό τον κίνδυνο και την σημασία της ανάδειξης της κοινωνικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι περιελάμβανε τον πρώτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την κρίση και το μεταναστευτικό και την ανάγκη καθιέρωσης ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο που θα έχει ισχυρό μηχανισμό στήριξης των χωρών της πρώτης γραμμής. Δήλωσε ότι ήταν κρίσιμη η συνεργασία τις δύσκολες πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης στα νησιά, όπου η καγκελάριος βοήθησε να βρεθεί λύση που δεν θα υπερβαίνει το αξιακό πρότυπο της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών που είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή. «Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνίες και αποδεκτές λύσεις στο μέλλον, χωρίς επιβολή». Όπως είπε τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για την διεύρυνση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια πάντα στη βάση της τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Στηρίζουμε την ένταξη της Αλβανίας αλλά υπάρχουν θέματα κρίσιμα όπως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Οι συζητήσεις κάλυψαν επίσης το κυπριακό καθώς και την Τουρκία. Τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία. «Τόνισα την σημασία της ενταξιακής πορείας της γειτονικής  χώρας προς όφελος του λαού της αλλά και της ευρύτερης περιοχής». «Στο πνεύμα των συμπερασμάτων του Μαρτίου της Ε.Ε. τόνισα τη σημασία στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης και παραβίασης δικαιωμάτων κρατών της Ε.Ε.», συνέχισε σημειώνοντας ότι είναι περίοδος με έντονη κινητικότητα και ένα νέο ενεργειακό χάρτη.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικοδομητική» τη συνάντηση καθώς και το ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος, με την χώρα μας να διεκδικεί ρόλο κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.

«Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε όσες περάσαμε πρόσφατα, αλλά ούτε τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να δουλέψουμε και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει, με την Γερμανία να αποτελεί ένα σημαντικό επενδυτή στην Ελλάδα και τον πρώτο εμπορικό μας εταίρο», κατέληξε.

Μέρκελ: Πετύχαμε γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος. «Όταν ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο την πρώτη φορά η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Είχαμε διαφορετικά σημεία αναφοράς και έπρεπε να μάθουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμα και αν είχαμε διαφορετικές θέσεις. Το πετύχαμε γιατί είχαμε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας και γιατί είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο, έχοντας κατά νου την εξεύρεση λύσης».

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα μέσα από τα προγράμματα. Η Γερμανία προσέφερε στήριξη, αλλά κυρίως οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. «Προέρχομαι από εκλογική περιφέρεια που είχαμε μετά την επανένωση πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ξέρω τι λέω», συμπλήρωσε. «Χαίρομαι που έχει αλλάξει τόσο η κατάσταση και η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά είναι το τέλος μιας κατάστασης. Αυτό είναι μια πολύ καλή είδηση».

Σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι διμερείς σχέσεις και ότι η ίδια θα έχει αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Ευχαρίστησε δε για το ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Κατά την καγκελάριο τις δυο χώρες συνδέει ιδιαίτερα και το προσφυγικό. Η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα. Προσέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και προσπαθήσαμε με την Συμφωνία που έγινε με την Τουρκία να βοηθήσουμε στο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε. Εχουμε δρόμο αλλά θα τα καταφέρουμε.

Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε «ευγνώμων» στον Αλέξη Τσίπρα γιατί ανέλαβε να διευθετήσει ένα θέμα που εκκρεμούσε επί χρόνια προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον Ζ. Ζάεφ. Για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται δυνατότητα στην πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα γιατί μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα. Συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για το αποφασιστικό βήμα από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ευρώπη.

Για τις ευρωπαϊκές εκλογές σημείωσε ότι δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες με τον Πρωθυπουργό, αλλά μας ενώνουν κοινές βάσεις. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ