2019-01-11 00:04:03
Φωτογραφία για Αιφνιδιασμός ΕΟΠΥΥ στα Κέντρα Αποκατάστασης
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη

Virus

Αδιανόητη χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εκδώσει έγγραφο, με το οποίο αλλάζει αιφνιδιαστικά η διαδικασία εισαγωγής στα κέντρα.

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) στον ΕΟΠΥΥ, η απόφαση με θέμα «Ηλεκτρονική Γνωμάτευση Εισαγωγής σε Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας» έφθασε μόλις σήμερα στα μέλη του συλλόγου. Από την πρώτη κιόλας ανάγνωση της γεννούνται ερωτηματικά και ανησυχίες. Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

Από 10/1/2019 (δηλαδή από σήμερα) «η συνταγογράφηση Συνεδριών Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Εσωτερικών ασθενών, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την εφαρμογή ‘Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ’, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο ….»,


«Από 17/1/2019 θα είναι υποχρεωτική η αναφορά στον αριθμό της εγκεκριμένης γνωμάτευσης εισαγωγής ΚΑΑ-ΚΝ»,

«Συμπληρωματικές οδηγίες υποβολής Ηλεκτρονικού αιτήματος προς ανώτατο Υγειονομικό συμβούλιο ή ομάδα real time» .

Όπως εξηγεί η Ένωση, το έγγραφο αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Καταρχάς, ο όρος «συνεδρίες αποκατάστασης και αποθεραπείας κλειστής νοσηλείας» δεν υφίσταται. Αλλά και πρακτικά, η ηλεκτρονική γνωμάτευση σε ΚΑΑ Κλειστής Νοσηλείας, στην οποία αναφέρεται η απόφαση, μέχρι σήμερα, ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας, δεν έχει αναρτηθεί στο σύστημα.

«Ποια είναι αυτή ηλεκτρονική γνωμάτευση και με ποια απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού ορίστηκε», διερωτάται η ΕΚΑΕ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΚΑΑ, η εμπειρία της αντίστοιχης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης στα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, όπως αυτή αρχικά εκδόθηκε, έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακόμα σήμερα απλήρωτα τα ΚΑΑ ΗΝ, από την εφαρμογή της νέας σύμβασης την 1η Ιουνίου 2018. Δημιουργεί, κατ’ επέκταση «τεράστια δυσπιστία για τη ορθότητα αυτή για τα ΚΑΑ ΚΝ».

Επιπλέον, άγνωστο είναι αν έχουν ενημερωθεί οι γιατροί που γνωματεύουν και αν ναι δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες ειδικότητες ενημερώθηκαν. Αλλά και όσοι ενημερώθηκα είναι απορίας άξιον «πως μέσα σε μια ημέρα θα εφαρμόσουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει».

Δημιουργείται, δε, ένα κενό. Αν το σύστημα είναι από σήμερα υποχρεωτικά και από τις 17 Ιανουαρίου τα ΚΑΑ οφείλουν να κάνουν χρήση του αριθμού αναφοράς της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, δεν είναι σαφές τι ισχύει στο ενδιάμεσο. Τέλος, η Ένωση διερωτάται αν έχει πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του real time στα ΚΑΑ ΚΝ και από που προκύπτει στον ΕΚΠΥ πως οι αρμοδιότητες του ΑΥΣ αναπληρλωνονται από την ομάδα real time.

«Μας είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοήσουμε την απόφασή σας αυτή. Και χωρίς καν να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της Ηλεκτρονικής Ιατρικής γνωμάτευσης σας επισημάνουμε μόνο το γεγονός ότι αναφέρεστε σε εφαρμογή της σήμερα ενώ αυτή δεν υπάρχει», σημειώνει η Ένωση προς τον ΕΟΠΥΥ. Ζητάει από τον Οργανισμό να αναστείλει την εφαρμογή της οδηγίας, έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με το Νέο ΕΚΠΥ και την επιστημονική συμβολή της ΕΕΦΙΑΠ. Αξιώνουν δε τη συμμετοχή της ΕΚΑΕ στο διάλογο και την τελική έγκριση από το ΔΣ του οργανισμού. «Η εφαρμογή μιας οδηγίας που δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμη ουσιαστικά και τυπικά καταργεί τη δυνατότητα εισαγωγής ασφαλισμένου σε ΚΑΑ ΚΝ», καταλήγουν.

Οδηγία ΕΟΠΥΥ για Ηλ. Γνωμ. ΚΑΑ ΚΝ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και πως να παλέψεις την Ρεάλ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και πως να παλέψεις την Ρεάλ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ