2019-01-13 14:12:47
Φωτογραφία για Έκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά την υπουργοποίηση Αποστολάκη. Τα σενάρια για τη μετά Καμμένο εποχή
Το ενδιαφέρον της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έντονο, για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την αποστρατεία του σημερινού Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη και την ανάληψη από τον ίδιο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αφού αυτό θα έχει άμεσες και καθοριστικές επιπτώσεις στην έκταση των κρίσεων που θα ακολουθήσουν.

Επομένως, αναμένεται τις επόμενες ημέρες (ίσως και ώρες) έκτακτο ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με την παράδοση που ακολουθείται, ο επόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ ιδιαίτερο κύρος για να αναλάβει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Α. Στεφανής.

Σε κάθε περίπτωση συζητείται και η περίπτωση να αναλάβει ΓΕΕΘΑ ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας εξ εφεδρείας, με την ηγεσία των Όπλων να μην επηρεάζεται από τις επόμενες κρίσεις, επί του παρόντος και ενόψει του εκλογικού κύκλου που βρίσκεται προ των πυλών.


Η ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ από τον Ναύαρχο Αποστολάκη είναι μια κίνηση που θα στείλει μήνυμα «αποφασιστικότητας» από την πλευρά της Αθήνας προς την Άγκυρα, ενώ θα λειτουργήσει ως «ισοδύναμο τετελεσμένο» με την επιλογή Ερντογάν να αναβαθμίσει, προ ελάχιστου χρονικού διαστήματος, τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, σε υπουργό Άμυνας.

Η εμπιστοσύνη που διακατέχει το πρωθυπουργικό γραφείο για τις ικανότητες και την εμπειρία του σημερινού αρχηγού ΓΕΕΘΑ θεωρείται δεδομένη, όπως και πολλών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος στον «συμμαχικό παράγοντα». Προβληματισμός, όμως, υπάρχει για το μήνυμα που θα σταλεί προς την Άγκυρα ειδικά μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Αποστολάκη ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ -στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης δημοσιογράφων- για τη δυναμική αντίδραση από ελληνικής πλευράς στο ενδεχόμενο να επιχειρήσουν οι Τούρκοι κάτι αντίστοιχο με τα Ίμια το 1996, στη Νήσο Παναγιά ή κάποια άλλη βραχονησίδα. Πάντως, στην περίπτωση που αυτό το σενάριο προκύψει, ο αποχωρών υπουργός κ. Καμμένος πιέζει ήδη να παραμείνει στη σημερινή του θέση ο διευθυντής του γραφείου υπουργού, προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία κ. Συμεωνίδης, της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Καμμένου, με ό,τι σηματοδοτεί αυτό.

Ποιος είναι ο Ναύαρχος Αποστολάκης

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ΓΕΕΘΑ έχει μια μακρά και εξαιρετική διαδρομή στις τάξεις των ΕΔ:

«Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004.

Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.»

(ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΜΕΝΕΛΑΟ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟ στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 12/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ