2019-01-15 12:06:31
Φωτογραφία για Τι σημαίνει να έχεις ηπατίτιδα C; Τι μπορεί να σου προκαλέσει; Το ξέρεις ότι θεραπεύεται;
του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.,  medlabnews.gr

H ηπατίτιδα C αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια ηπα­τικής νόσου παγκοσμίως. Ειδικότερα στην Ελλάδα υπο­λογίζεται ότι περίπου 135.000 με 160.000 άνθρωποι, έχουν χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπα­τίτιδας C. 

Η υψηλότερη συχνότητα ηπατίτιδας C συναντά­ται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών. Είναι γεγονός ότι οι νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας C έχουν ελαττωθεί αρκετά μετά το 1992, λόγω του υποχρεωτι­κού ελέγχου του αίματος και παραγώγων του αλλά και γε­νικότερα της βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας και των κανόνων αποστείρωσης. Πολλές όμως παλαιές περιπτώσεις ηπατίτιδας C παραμένουν ακόμη αδιάγνωστες.  

Το 80% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. 

Μόνο το 19% επί του συνόλου των ασθενών έχει λάβει θεραπεία. 

Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από την ιογενή ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα, θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030 αν δεν υπάρξουν σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας.


Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η λέξη "ηπατίτις" σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από χημικές ουσίες, φάρμακα, πίνοντας πολύ αλκοόλ ή από ιούς. Η Ηπατίτιδα C, προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας C. 

Η ηπατίτιδα C είναι ένας ιός που απαντάται στο αίμα (κυκλοφορεί στο αίμα) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Μπορεί να την έχετε για πολλά χρόνια (χρόνια πάθηση) χωρίς να αισθανθείτε οποιεσδήποτε ενδείξεις ασθένειας, ή μπορεί να σας είχαν παρουσιαστεί τα ακόλουθα κοινά συμπτώματα – αυτά είναι ο τρόπος που σας λέει το σώμα σας ότι το συκώτι σας δεν είναι υγιές:

• Μια ασυνήθιστη έλλειψη ενέργειας (κόπωση)


• Αίσθηση της ανάγκης να κάνετε εμετό (ναυτία)


• Πόνος κάτω από τα πλευρά


• Δυσανεξία (έλλειψη ανοχής) λαδερών, λιπαρών τροφών


• Δυσανεξία στο αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα


Υπάρχουν τουλάχιστον έξι σημαντικοί τύποι ηπατίτιδας C, γνωστοί ως γονότυποι ηπατίτιδας C. Είναι όλοι ελαφρώς διαφορετικοί και αριθμούνται ως 1,2,3,4,5,6 Η Συνέχεια του άρθρου εδώ: https://medlabgr.blogspot.com/2011/12/c.html#ixzz5cfYOv6ty
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ