2019-01-16 19:35:15
Φωτογραφία για Αλλαγή πλεύσης από Αποστολάκη με το καλημέρα στο «Πεντάγωνο». Πότε γίνονται οι κρίσεις
► Μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία έστειλε ο νέος υπουργός Άμυνας, «αδειάζοντας» έτσι τον Καμμένο με τις εμπρηστικές δηλώσεις προς την Άγκυρα.

► Προειδοποίηση προς την Τουρκία να αποφύγει τις εθνικιστικές εξάρσεις έστειλε ο νέος υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σήμα για αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Άμυνας με την απο­φυγή της επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Τουρκία έδωσε χθες ο νέος υπουργός Ευάγγελος Αποστολά­κης, στέλνοντας μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών αλλά ταυτό­χρονα προειδοποιώντας τους γείτονες να μείνουν μακριά από εθνικισμούς.

Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της τελετής παρά­δοσης - παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας, φάνηκε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική γραμμή - τουλάχιστον σε επίπεδο φρασεολογίας -, «αδειάζο­ντας» ουσιαστικά τον Πάνο Καμμένο που κάθε λίγο προκαλούσε την Άγκυρα με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του. Ο ναύαρχος φέρεται αποφασι­σμένος να οδηγήσει το «καράβι» του υπουργείου Άμυνας σε πιο ήρεμα νερά. «Στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας» ήταν το στίγμα του.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, προειδο­ποίησε την Άγκυρα να αποφύγει τις εθνικιστικές εξάρσεις: «Υπενθυμίζω στους γείτονες ότι όποτε κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν, ενώ όποτε υπήρξε συνεργασία, ειρήνη, οι λαοί πρόκοψαν». Παράλληλα ανέφερε πως «η μόνη κόκκινη γραμμή μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Οι δηλώσεις αυτές - και η νέα ρότα που χαράζει ο Αποστολάκης στο «Πεντάγωνο» - φαίνεται πως έγιναν και υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία στις αρ­χές Φεβρουάριου. Είναι δε πολύ πιθανό να συμμετάσχει σ' αυτήν και ο νέος υπουργός καθώς διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, που μεταπήδησε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας επίσης από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πάντως, ήταν χθες το πρόσωπο της ημέρας και στη Βουλή αφού για την υπουργοποίησή του ξέ­σπασε άγρια κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό για την επιλογή του να ορίσει ως διάδοχο του Πάνου Καμμένου τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία.

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μετα­πολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό» ήταν το επικριτικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την από­φαση του Αλέξη Τσίπρα. Και συνέχισε να εκτοξεύει πυρά στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως η κυβέρνηση πήρε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποίησε. «Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με τον Σπαντιδάκη, την 21η Απριλίου 1967». Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από τα κυβερνητικά έδρανα και ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Μητσοτάκη, ανέφερε πως η σύγκριση που έκανε μεταξύ του Αποστολάκη και του Σπαντιδάκη ήταν «κολοσσιαίο λάθος». Τον κάλεσε δε να ανακαλέσει την προσβολή στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί θίγει το δημοκρατικό φρόνημα των ελλήνων αξιωματικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι σέβεται τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αξιωματικό, αλλά επέμεινε ότι είναι λάθος που αποδέχτηκε την υπουργο­ποίησή του, ενώ τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ. Ο νέος υπουρ­γός Άμυνας είναι αποφασισμένος, σύμ­φωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει άμεσα ο ορισμός νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ - καθήκοντα τώρα εκτελεί προσωρινά ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Κωνστα­ντίνος Φλώρος -, αλλά και όσες άλλες αλλαγές απαιτηθούν στην ηγεσία των τριών επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Στό­χος του είναι οι σχετικές διαδικασίες (με συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να γίνουν ταχύτατα, αμέσως μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνηςστην κυβέρ­νηση, ώστε να υπάρχει ομαλότατα και συνέχεια στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, με το πρώτο πολιτικό μήνυμά του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σήμανε συναγερμό για την κρισι­μότητα της περιόδου που διανύουμε τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και γενικότερα στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικο-στρατιωτικά ασταθής» υπογράμμισε, φανερώνοντας για πρώτη φορά δημο­σίως τις εκτιμήσεις του. Ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και με μεγάλη δραστηριότητα στη στρατιωτική διπλωματία είχε εξάλ­λου άριστη γνώση και εικόνα για όσα συμβαίνουν. Ύψιστη προτεραιότητά του δε, όπως και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, ανέφερε πως είναι η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

(ΤΑ ΝΕΑ-16/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ