2019-01-22 09:52:51
Φωτογραφία για Οι γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Οι Κυρίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κρίκο αυτής της «αλυσίδας»

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, τόσο εν ειρήνη, όσο και εν πολέμω. Αυτό είναι γνωστό.

Οι Κυρίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κρίκο αυτής της «αλυσίδας» προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλα τα όπλα και θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων, των πιλότων μαχητικών, αλεξιπτωτιστών, εκκαθαριστών ναρκοπεδίων κλπ.

Δεν υπηρετούν μόνο στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού και αυτό όχι γιατί απαγορεύεται αλλά γιατί καμία Κυρία – ως τώρα τουλάχιστον – δεν έχει αποφασίσει να δηλώσει συμμετοχή για να συμμετάσχει στο 6μηνης διάρκειας Σχολείο Επιλογής και να αποφοιτήσει επιτυχώς από αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με το αντίστοιχο Σχολείο Επιλογής Διασωστών Μάχης, των κομμάντος της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικής διάρκειας 8 μηνών.


Ενδεικτικό της συμμετοχής γυναικείων στελεχών των Ελληνικών ΕΔ είναι και το γεγονός ότι σήμερα – για παράδειγμα – στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων επί 900 Ευελπίδων μαθητών της Σχολής οι 183 είναι γυναίκες κατανεμειμένες και στα τέσσερα έτη φοιτήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες εισέρχονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ελληνικών ΕΔ, σε όλα τα τμήματα αυτών χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις, μέσω του θεσμού των Πανελληνίων εξετάσεων και ακολούθως μετά την αποφοίτησή τους από αυτές, σταδιοδρομούν κανονικώς σε όλους τους Κλάδους, η καθεμία εκεί όπου ανήκει.

Αντιστοίχως, μολονότι δεν υφίσταται στην Ελλάδα ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατεύσεως των γυναικών, εντούτοις οι γυναίκες ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έχουν ενταχθεί στο Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία ως Επαγγελματίες Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) κλπ, σταδιοδρομώντας ως κατώτερα επαγγελματικά στελέχη των ΕΔ.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ