2019-01-25 17:30:47
Φωτογραφία για Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Με έκτακτες ειδήσεις μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Η ελληνική ψηφοφορία βάζει τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών», μετέδωσε πρώτο το BBC, προσθέτοντας ότι η «μη δημοφιλής» Συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία πέρασε με ισχνή πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

  

«Το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώνει τη Συμφωνία για το όνομα Μακεδονία», μεταδίδει και το Reuters. Επισημαίνοντας και το πρακτορείο ότι η ελληνική ψήφος τερματίζει τη διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων, σημειώνει ότι το ελληνικό «Ναι» «ξεμπλοκάρει τις επί δεκαετίες προσδοκίες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ μίας ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της ''Μακεδονίας'', σηματοδοτώντας έναν διπλωματικό θρίαμβο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ξεσηκώνοντας διαδηλώσεις, με σκοπό να μπει τέλος σε μία από τις επίμονες διπλωματικές διαμάχες στον κόσμο», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.


«Το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της ''Μακεδονίας'' τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά», μετέδωσε και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti να μεταδίδουν αμέσως την είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας. «Η ελληνική Βουλή επικύρωσε τη Συμφωνία Αθηνών και Σκοπίων για τη μετονομασία της πρώην πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της ''Μακεδονίας''», γράφει η γερμανική FAZ, επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».

Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι «New York Times», προεξοφλούσαν με σημερινά δημοσιεύματά τους την έγκριση της συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών.

«Οι Έλληνες βουλευτές ετοιμάζονται να επικυρώσουν μία ιστορική συμφωνία που θα επιτρέψει τη ''Μακεδονία'', τον βόρειο γείτονα της χώρας, να αλλάξει το όνομά του», μετέδιδε η ανταποκρίτρια της «Guardian» στην Αθήνα Χελένα Σμιθ.

Με εκτενή δημοσιεύματα για την αναμενόμενη κύρωση της συμφωνίας κυκλοφόρησαν σήμερα και τα βελγικά έντυπα. Η εφημερίδα «Le Soir», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στο στόχαστρο», κάνει λόγο για «εξωτική» διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, διάρκειας ενός τετάρτου του αιώνα, η οποία έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και βαδίζει προς την επίλυσή της.

Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο επίσης σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η Μακεδονία; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ